Ce inseamna a fi rezistent la aspirina?
Nu cu mult timp in urma cercetatorii au demonstrat ca aspirina nu are numai efecte pozitive deoarece aceasta afecteaza tendinta trombocitelor de a se uni. Totodata, specialistii au sustinut ca aspirina actioneaza astfel numai in cazul a 5-40% dintre persoanele care iau aspirina.
Astfel, aceste persoane nu pot beneficia de cel mai important efect pozitiv al aspirinei: reducerea riscului de atac de inima.Raspunsul organismului la aspirina poate aparea dupa mai multa vreme deoarece unele persoane au probleme cu absorbirea aspirinei din tractul digestiv. De asemenea, fumatul reduce efectul aspirinei asupra trombocitelor, astfel, acestea vor fi ingreunate iar persoana respectiva va avea colesterolul si presiunea sangvina marite.
In cele din urma, cateva studii au indicat ca un medicament anti-imflamator nonsteroidal, ibuprofen, poate bloca efectele protective ale aspirinei. Uzul ocazional al ibuprofenelor nu este in masura sa produca aceste efect, insa daca sunt administrate zilnic, aspirina nu isi mai face efectul.
Cu toate ca 2 teste de laborator sunt capabile sa masoare cat de mult poate ajuta aspirina, ideea rezistentei la aspirina este atat de noua incat mai multi doctori nu constientizeaza aceasta situatie sau asteapta sa se faca mai multe cercetari inainte de a tine seama de posibila rezistenta.
Deci, ce faci intre timp?
1.Vorbeste cu doctorul pentru a testa daca ai rezistenta la aspirina.
2. Daca trebuie sa faci tratament cu ibuprofen pentru artrita sau alte afectiuni, cumpara-ti unul care nu interfereaza cu aspirina, cum ar fi naproxen sau diclofenac.
3. Nu inceta sa iei aspirina, indiferent de testele care ti-au fost facute si de rezultatele acestora. Aspirina poate lucra in mai multe feluri la prevenirea atacurilor de inima. Daca esti rezistenta la aspirina, vorbeste cu medicul despre celelalte medicamente antitrombocitare.