Canepa romaneasca va ajunge, de anul viitor, in cremele frantuzesti sau in gelurile de dus nemtesti. Nu e buna pentru fumat, dar e tot mai indicata in compozitia produselor de ingrijire a pielii si parului sau in suplimentele alimentare. In Europa, canepa este foarte solicitata atat pentru seminte, cat si pentru fibre, dar este cultivata pe suprafete reduse.
Prima fabrica de procesare a semintelor de canepa din Romania va fi data in folosinta la inceputul anului viitor. Uleiul de canepa, obtinut prin presare la rece in localitatea bihoreana Salonta, va fi vandut pe piata europeana, unde este in voga de ani buni.
Vest-europenii il apreciaza atat in produsele ecologice pe care le consuma - gratie oxidantilor de tip omega pe care ii contine -, cat si in medicamentele sau produsele cosmetice, care se vand foarte bine.
De 15 ani, uleiul de canepa - denumita „planta-minune” - i-a fascinat pe americani si canadieni, iar de vreo sapte ani a cucerit si Europa.
Ulei, furaje si biodiesel
Proiectul de la Salonta, care a fost depus pentru sectorul plante textile al Programului SAPARD, apartine societatii Conah International SRL. Investitia se ridica la 1,67 milioane euro, jumatate din aceasta suma urmand a fi rambursata beneficiarului prin Programul SAPARD.
Productia de ulei de canepa va incepe in februarie anul viitor, iar proprietarii afacerii si-au propus sa proceseze 950 de tone de samanta de canepa pe an, din care vor obtine 240 de tone de ulei.
Reziduurile obtinute din procesarea canepii, care sunt foarte consistente si bogate in vitamine, minerale si acizi grasi esentiali, vor ajunge in hrana animalelor, in special oi si capre. Promotorul proiectului, Dan Lazarescu, ne-a declarat ca urmatorul pas va fi productia de biodiesel, combustibil ecologic, pentru care Romania are deja stabilita o cota din partea Uniunii Europene.
„Fabrica e proiectata pentru a procesa productia de pe 1.000-1.500 de hectare de canepa. De pe fiecare hectar rezulta 3-4 tone de biomasa, astfel ca productia de combustibil bio va fi foarte importanta”, a mai precizat Lazarescu.
Productia e contractata din primavara
Fabrica de la Salonta va procesa plantele si semintele de canepa colectate de la producatorii autohtoni. „Pentru anul acesta, am contractat productia de pe 300 de hectare.
Suntem chiar acum in campanie de recoltare. Pentru cei care au vrut sa lucreze cu noi, am oferit tehnologia de infiintare a culturilor, samanta certificata, iar recoltatul il asiguram tot noi, cu niste combine speciale”, a mai precizat Lazarescu.
Fata de canepa indiana, a carei cultivare este interzisa, canepa industriala are un continut redus de substanta halucinogena (THC) si nu se pot extrage droguri din ea.
Subventii de la stat
Canepa aduce un profit de 100a, sustin specialistii, iar cultivarea ei este extrem de simpla. Apare o singura problema: masinile de recoltat sunt foarte scumpe. Cu toate acestea, in Romania s-au redus semnificativ culturile de canepa industriala, din cauza unei legi care baga in aceeasi oala acest soi de canepa cu cea indiana, iar producatorii agricoli puteau fi cercetati pentru cultivarea de plante interzise. Intre timp, legislatia a fost schimbata.
Nu acelasi lucru se poate spune despre SUA, de pilda, unde cultivarea este interzisa din 1937, din cauza asocierii canepii „inofensive” cu cea indiana.
Ministerul Agriculturii ofera acum o subventie de 3,5 lei/kg, adica aproape o treime din pretul de vanzare a samantei. Desi legislatia a cunoscut cateva modificari esentiale, astfel incat fermierii nu se mai tem ca ar putea fi acuzati de cultivarea de plante interzise, in Romania se mai cultiva doar putin peste 2.000 de hectare de canepa, compartiv cu cele aproape 60.000, inainte de Revolutie.
Si unitatile de procesare a fibrelor din canepa mai pot fi numarate pe degetele de la o mana, chiar daca, inainte de 1989, existau peste 30 de topitorii pentru plantele textile.
Creme si sampoane din drog
Productia fabricii de la Salonta va lua drumul pietei europene si va ajunge in tari precum Italia, Anglia sau Germania.
„In Romania nu sunt cunoscute foarte bine proprietatile nutritive deosebite ale canepii si nici beneficiile produselor obtinute din aceasta”, explica Lazarescu lipsa investitiilor din domeniu.
Un scurt periplu prin magazinele virtuale, si ne putem face o impresie si despre preturi: un flacon de sampon cu ulei de canepa „Prairie Emerald” costa aproximativ 11 dolari canadieni, in timp ce o crema hidratanta din aceeasi gama poate ajunge si 15 CAD. O crema de plaja cu factor de protectie solara 30, de 240 ml, poate costa si zece lire sterline in Marea Britanie.
Reprofilare
Fost sef la Medicover, investitor la Salonta
Fost rezident in Germania si Australia, Dan Lazarescu s-a orientat de curand spre businessul cu canepa. Pana in 2005 a condus Medicover Romania. Lazarescu a fost sef, pentru o perioada, si la Synevo, divizia laboratoare a companiei Medicover - specializata in analizele medicale.
Nivelul ridicat al colesterolului pe care il au romanii poate fi motivatia „translatiei” pe care Lazarescu a facut-o dinspre diagnostic spre preventie prin nutritie sanatoasa.
Medicover a intrat pe piata romaneasca in 1997, prin preluarea celor mai dinamice companii din domeniul medical: Rombel Medical si Brimax International Medical Center. Lazarescu a ajuns la Medicover „via” Rombel. Fabrica de la Salonta nu va mai avea sute de angajati, dar 17 localnici isi vor putea gasi de lucru aici, dupa finalizarea investitiei.