Botox: noi avertismente, dupa 16 cazuri de deces
Sănătate · Stiri / 28.01.2008

16 cazuri de deces, dintre care 4 copii au survenit din cauza toxinei botulinice si a unui medicament injectabil similar. Expertii avertizeaza asupra problemelor serioase pe care le creeza medicamentul odata ce se raspandeste in organele vitale.

Medicamentul injectabil, o neurotoxina folosita pentru relaxarea musculaturii ar trebuie sa atraga mai puternic atentia asupra posibilelor efecte adverse si pacientii sa fie instiintati de riscurile la care se expun, sustin cercetatorii.

Compania producatoare sustine ca aceste reactii adverse sunt foarte rar intalnite si deoarece pacientii sunt grav bolnavi nu se poate constata cu siguranta daca reactiile adverse sunt cauzate de injectiile cu toxina botulinica.

Extrem de populara pentru indepartarea ridurilor, toxina botulinica a fost aprobata pentru tratamentul distoniei cervicale (numita si torticolis, o afectiune in care apare o pozitie anormala a capului si durere de gat). Medicii o injecteaza in diferite puncte ale gatului, eliberand durerea pentru cateva saptamani sau chiar luni de zile. Insa, exista pericolul de a fi injectata prea aproape de esofag si de a cauza paralizie partiala, pacientul intampinand o dificultate la inghitire si pneumonie de aspiratie.


Dintre cele 16 cazuri de deces, doar o singura persoana a apelat la toxina botulinica pentru indepartarea ridurilor, iar ceilalti 15 au suferit de probleme musculare sau afectiuni neidentificate.

"Nimeni nu ar trebui sa moara din cauza folosirii botox-ului in scopuri medicale. Iar faptul ca aceste decese au fost inregistrate denota tocmai faptul ca pacientii nu sunt suficient de informati asupra posibilelor efecte adverse", afirma expertii.

Expertii recomanda ajutor medical in cazul in care se constata dificultate in respiratie, probleme la inghitire si senzatia de gura uscata.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro