Bauturile fara zahar ingrasa
Sănătate · Stiri / 24.08.2006



Bauturile carbogazoase dietetice nu slabesc, ci ingrasa. Asa arata un studiu realizat anul trecut de cercetatorii americani de la Centrul de Stiinta al Sanatatii din cadrul Universitatii Texas.

Ghidurile pentru bauturi ale Autoritatii Nationale pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor din SUA (FDA) nu contraindica insa aceste bauturi, dar limiteaza consumul zilnic la un litru pentru cele fara cofeina si la numai jumatate de litru pentru cele de tip "cola". Specialistii in alimentatie se impart si ei in tabere pro si contra consumului.

"Pot tulbura metabolismul"

Studiul americanilor de la Universitatea Texas a fost realizat pe un lot de peste 1.500 de subiecti. Experimentul a durat opt ani, fiind efectuat pe caucazieni si hispanici cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani. Pentru persoanele care consuma cu regularitate bauturi carbogazoase dietetice riscul de a deveni supraponderale sau obeze a fost cu 36,5% mai mare si cu 57% mai mare pentru cei care consumau mai mult de doua doze zilnic.

Specialistii care se opun consumului bauturilor "light" sustin ca acestea au in compozitie indulcitori care cresc pofta de "dulce", ceea ce poate duce la ingrasare. "Chiar daca nu au calorii, aceste bauturi pot tulbura metabolismul. Sunt contraindicate in special gravidelor si copiilor in crestere", afirma Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie si director al Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Alti specialisti, parteneri in campania ReductoStart, gasesc mai degraba o explicatie de ordin psihologic. "Persoanele care consuma astfel de bauturi au tendinta sa devina mai putin atente cu numarul caloriilor din mancare si astfel se produce o crestere in greutate", considera Aurelian Raneti, medic primar endocrinolog cu specializare in nutritie, la Spitalul Militar Central "Carol Davila" din Bucuresti.

Papilele gustative sunt satisfacute temporar de gustul bauturilor dietetice, insa creierul "tanjeste dupa energia obtinuta din calorii", el fiind mai greu de pacalit.

Astfel, o persoana care consuma bauturi dietetice la o masa considera ca este acceptabil sa compenseze numarul redus de calorii cu o mancare mai bogata din punct de vedere energetic.

Nu indulcitorii cresc pofta de mancare, ci acidul

Adeptii bauturilor fara adaos de zahar sustin ca substantele pe care le contin acestea nu cresc pofta de mancare, fiind chiar recomandate, mai ales pe caldura, in timpul verii.

"Cand vine vorba de apetit crescut, acesta se datoreaza acidului pe care il contin unele dintre bauturi. "Bulele" maresc secretia gastricasi stimuleaza apetitul, dar substantele din bauturile light nu au legatura cu ingrasatul", este de parere nutritionistul Eduard Adamescu, de la Spitalul "Malaxa" din Bucuresti. Medicul recomanda insa consumul ponderat: nu mai mult de un litru pe zi la cele fara cofeina si nu mai mult de 0,5 litri la cele cu cofeina.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro