Rosul unghiilor este un obicei des întâlnit la milioane de oameni din întreaga lume. Deşi este privit ca un gest inofensiv, medicii psihologi avertizează însă că obiceiul poate avea la bază afecţiuni mentale periculoase.
Milioane de persoane din toată lumea îşi rod unghiile fie că este vorba despre copii sau adulţi. Cu toate acestea, medicii psihologi avertizează că acest gest are la bază o afecţiune mentală destul de serioasă, scrie ziarul britanic Daily Mail în ediţia sa electronică, citată de agenția Mediafax.
Coform medicilor specialişti, rosul unghiilor se poate transforma într-un viciu foarte periculos, fiind mai greu de renunţat la el decât fumatul. Cadrele medicale au desfăşurat o serie de studii cu privire la acest obicei şi se gândesc serios să schimbe încadrarea acestuia de la un gest inofensiv la tulburare obsesiv-compulsivă.
Asociaţia Psihiatrică din Statele Unite ale Americii se pregăteşte să încadreze rosul unghiilor sub categoria gesturilor automutilante în următorul număr al Manualului de Diagnostic al Bolilor Mintale, informează postul de televiziune NBC.
Mai mult de atât, rosul unghiilor s-ar putea asemăna cu comportamentul caracteristic sindromului ADHD, spun experţii medicali.
"La fel cum procedează pacienţii care se trag de păr sau îşi cauzează răni pe suprafaţa pielii, gesturi automutilante, cei care îşi rod unghiile pot ajunge să fie încadraţi în aceeaşi categorie cu persoanele care suferă de instabilitate mentală, dar asta într-o categorie foarte restrânsă de pacienţi"
Rosul unghiilor este privit ca un obicei foarte grav atunci când pacientul care îl practică îşi cauzează singur durere, neputând apoi să îşi mai folosească mâinile deoarece rănile provocate pot duce la infecţii severe.
De asemenea, atunci când îşi rod unghiile oamenii sunt expuşi la o serie de boli, deoarece microbii pot fi astfel răspândiţi din unghii pe buze sau direct în cavitatea bucală.
Un leac ceva mai neconvenţional pentru a putea renunţa la rosul unghiilor, oferit de medici, este aplicarea pe unghii de zeamă de lămâie sau sos iute, dar şi împăturirea unghiilor în bandaje, scrie ziarul citat de Mediafax.
Foto: Mediafax