Apa: sanatate in forma lichida
Sănătate · Stiri / 05.02.2008

Specialistii in nutritie considera un consum zilnic de 2l de apa ca fiind absolut necesar pentru majoritatea oamenilor. Asta deoarece o persoana adulta pierde in medie, pe zi, aproximativ un litru de apa prin respiratie si transpiratie, fara a adauga apa necesara in procesul digestiv si cea procesata de rinichi.

Cea mai buna modalitate de a asigura necesitatile de apa ale organismului este pur si simplu de a bea apa. Dar conteaza si ce bei. Apa pura inca de la sursa, slab mineralizata si necarbogazoasa este prima alegere pe care o poate face consumatorul pentru o viata sanatoasa si echilibrata in fiecare zi.

Izvorul Zanelor este o apa de izvor pura, slab mineralizata (continut de minerale 259 mg/l; nu contine CO2 si fier la sursa). Imbutelierea se face in conditii de control strict al calitatii, compania fiind atestata ISO :9001 :2000 si certificata conform cerintelor sistemului HACCP.


Izvorul Zanelor se adreseaza in primul rand oamenilor activi cu un stil de viata sanatos. Dar este potrivita consumului intregii familii, inclusiv de copiii mici, inscriindu-se si in categoria baby water. Produsul se imbuteliaza in variante PET de 0.5 l si 1.5 l si se comercializeaza la pretul de 1,4 RON, respectiv 2 RON.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna apa de izvor iata o clasificare si descriere a apelor de consum. Originea, gradul de puritate si compozitia determina gustul apei si clasificarea stiintifica legala in 5 categorii de apa de baut :

1. apa de la robinet
2. apa de izvor
3. apa minerala naturala
4. apa carbogazoasa
5. apa purificata / distilata

Apa de la robinet: este apa purificata si tratata chimic inainte de a ajunge in fiecare casa printr-o retea de conducte. Calitatea sursei din care este preluata si metodele de purificare dure ii reduc mult din calitatile naturale specifice, iar parcursul ei pana la consumator prin sistemul de conducte ii altereaza semnificativ puritatea. Tratamentul preferat de purificare a apei de la robinet implica utilizarea clorului pentru indepartarea bacteriilor si a altor paraziti din apa potabila.


Apa de izvor: izvoraste dintr-o zona curata, in care mediul subteran nu este impurificat. Este suficient filtrata pentru a o face potabila, dar este sensibila la modificari de clima si poluare la suprafata. In special pentru apele de ses sau de deal, perioadele ploioase sau dimpotriva, secetoase, afecteaza in mare masura continutul de minerale si microorganisme, uneori apa pierzandu-si potabilitatea.

Apa minerala naturala: apa minerala naturala provine dintr-o sursa ce a fost supusa unor teste de calitate stricte, prevazute prin lege. Spre deosebire de simpla apa de izvor, o apa minerala de calitate este obtinuta prin foraje la mare adancime care ii asigura stabilitatea, temperatura si continutul de saruri minerale constante, indiferent de conditiile climaterice de la suprafata. Mai mult, daca apa minerala este extrasa dintr-o zona declarata rezervatie naturala, straturile minerale subterane ce ii asigura filtrarea vor fi mentinute in cea mai buna stare, asigurand o protectie eficienta impotriva oricarei contaminari microbiologice. Apa minerala naturala este practic apa pura, netratata, cu exceptia eliminarii elementelor instabile si adaugarea de dioxid de carbon natural.


Apa carbogazoasa: obtinuta adesea chiar "de la robinet" sau din surse echivalente, re-purificata prin metode industriale si adaugandu-i-se dioxid de carbon industrial, apa carbogazoasa este practic o apa lipsita de noblete ce si-a pierdut intreaga bogatie si "viata" intrinseca. Ea este o simpla apa gazoasa, mai bine purificata decat cea de robinet.

Apa purificata/distilata: este o apa obisnuita, purificata prin metode dure, inclusiv distilare, ce elimina orice continut de minerale si microorganisme, lasand apa in starea ei chimic pura: H2O.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro