Apa recomandata de IOMC pentru consumul sugarilor
Sănătate · Stiri / 20.11.2008

Apa cu un nivel scazut de sodiu este potrivita pentru alimentatia sugarilor atat in prepararea hranei, cat si administrata ca atare.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) a realizat un studiu clinic care atesta ca apa pura de izvor Devin poate fi folosita in alimentatia sugarilor.

Studiul a fost efectuat in perioada 15 - 29 octombrie 2008, pe un grup de 21 de copii sanatosi, cu varste cuprinse intre 1 luna si 12 luni, pentru care s-a folosit la pregatirea laptelui apa de izvor Devin, fara ca aceasta sa fie in prealabil fiarta.

Elaborarea studiului clinic are la baza rezultatele controlului de calitate realizat in laboratoarele Fresenius din Germania asupra probelor de apa, rezultate care atesta un indice de mineralizare de 8.2 mg/l, un PH de 7.8, absenta fluorurilor si a nitritilor, precum si faptul ca apa este microbiologic pura.


Studiul a fost realizat pe baza unui protocol elaborat de catre specialistii IOMC. Inainte de demararea studiului, ca si la finalul acestuia, au fost analizati parametrii biologici, precum hemograma, ionograma sanguina si calcemia. De asemenea, zilnic au fost monitorizate aspecte clinice, starea generala, greutatea, temperatura, numarul si aspectul scaunelor tuturor sugarilor inclusi in studiu.

S-a constatat ca apa este foarte slab mineralizata, cu un continut scazut de sodiu, de doar 5.4 mg/l. Acest nivel foarte scazut de sodiu (cantitatea maxima recomandata fiind de 20 mg/l) o face sa fie potrivita in alimentatia bebelusilor inca din prima zi de viata, atat la prepararea hranei, cat si administrata ca atare.


Apa de izvor Devin a fost supusa unei serii de teste menite sa identifice 150 de substante organice care pot aparea in cazul apelor poluate. Niciuna dintre acestea nu a fost identificata in continutul apei de izvor Devin.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro