Alimente care lupta cu artrita si maladia Alzheimer
Potrivit unui studiu recent, anumite alimente au rolul de a calma sistemul imunitar si a impiedica procesele inflamatorii, informeaza DailyMail.co.uk
Ideea de baza a studiului porneste de la faptul ca multe probleme de sanatate sunt legate inflamatiile cronice cauzate de un sistem imunitar hiperactiv. Aceste inflamatii isi fac aparitia cand sistemul imunitar ataca organismul, afectand tesuturile care la randul lor elibereaza anumite substante chimice cu rol in dezvoltarea inflamatiei. In majoritatea cazurilor, aceste probleme nu cauzeaza durere, decat peste ani si persoanele afectate nu au cum sa realizeze ca se confrunta cu o inflamatie cronica.Daca inainte cercetatorii nu era siguri de eficienta anumitor alimente, un studiu aparut recent in publicatia British Journal Of Nutrition evidentiaza clar rolul alimentatiei in impiedicarea inflamatiilor. Astfel, cercetatorii de la Universitatea Southampton situeaza in topul alimentelor antiinflamatorii: pestele gras, fructele, legumele si mirodeniile. Dintre alimentele care trebuie evitate din cauza faptului ca pot stimula procesele inflamatorii, specialistii enumera: grasimile trans (care sunt create artificial), grasimile saturate (din carnea rosie si produsele lactate), alimentele procesate, carbohidratii rafinati (painea alba, orezul alb, pastele din faina alba si zaharurile).
De asemenea, o echipa de cercetatori de la Universitatea Columbia a descoperit ca o dieta bogata in ulei de peste si legume protejeaza persoanele cu probleme usoare de memorie in a dezvolta dementa.
Ce trebuie sa mananci?
- fructe proaspete;
- legume (fasole boabe, mazare, linte, etc);
- cereale integrale (orez brun, bulgur);
- produse din soia;
- ciocolata neagra (peste 70% cacao);
- ghimbir, usturoi, turmeric (curcuma);
- struguri si vin rosu;
- suc de rodii;
- peste gras;
- nuci;
- pastele integrale, taitei din orez.