Alimentatia cu putine grasimi saturate si trans previne bolile de inima
Sănătate · Stiri / 18.02.2010

Cercetarile demonstreaza ca 80% din decesele provocate de afectiuni cardiovasculare ar putea fi prevenite, daca s-ar controla optim factorii de risc cardiovascular.

Cercetarile demonstreaza ca 80% din decesele provocate de afectiuni cardiovasculare ar putea fi prevenite, daca s-ar controla optim factorii de risc cardiovascular.

 

Statisticile situeaza Romania pe loc fruntas la mortalitate si incidenta bolilor cardiovasculare (BCV). 42% din decesele inregistrate in randul barbatilor si 55 % dintre cele ale femeilor sunt cauzate de BCV. „2 din 3 romani mor in urma afectiunilor cardiovasculare, fata de doar 1 din 3 europeni din nucleul traditional al Europei de Vest”,

a declarat Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie.

„In Europa de Vest mortalitatea din cauze cardiovasculare a scazut in ultimele decenii datorita faptului ca aici gravitatea factorilor de risc cardiovascular a fost pe deplin inteleasa de populatie ca urmare a programelor de preventie derulate de autoritatile implicate. Oamenii au inceput sa faca schimbari in ceea ce priveste principalii factori de risc cardiovascular – alimentatia cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, lipsa miscarii, fumatul – si rezultatele se vad!”
, a declarat Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation, prezent la intalnirea membrilor Forumului National de Preventie cu tema „Preventia cardiovasculara in actualitate. Programe de succes in Europa”, organizata de Societatea Romana de Cardiologie.

Specialisti au sustinut aplicarea unor masuri clare care pot genera beneficii substantiale in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei prin schimbari simple in alimentatie, renuntarea la fumat si includerea a 30 de minute de miscare zilnica printre activitatile cotidiene
. “Iata, am adoptat un document international cu privire la grasimile alimentare si lansam un mesaj simplu – mancati mai sanatos, inlocuiti grasimile “rele”, si anume cele saturate si trans, cu cele “bune” adica cele poli si mononesaturate", afirma Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie.

Potrrivit specialistilor pentru a preveni afectiunile cardiovasculare trebuie redus consumul alimentelor bogate in grasimi saturate si trans (asa cum sunt untul, branzeturile grase, carnea grasa sau produsele prajite in grasimi animale). In schimb, acestea ar trebui inlocuite cu produse cu un continut scazut de grasimi saturate si trans, bogate insa in grasimi nesaturate si grasimi esentiale polinesaturate. Este vorba despre produse precum uleiurile vegetale, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, uleiul de rapita, uleiul de masline, produsele obtinute din acestea, margarinele tartinabile superioare, fructe oleaginoase, peste gras.


Declaratia de la Barcelona cu privire la importanta calitatii grasimilor pentru sanatate a fost elaborata in cadrul Reuniunii Internationale a Expertilor in nutritie (IEM) (1-2 februarie 2009, Barcelona) si reprezinta primul pas al unei campanii globale ce vizeaza informarea consumatorilor privind consumul de grasimi pentru ca acestia sa faca alegerile benefice pentru sanatate. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro