Acizii grasi omega-3 reduc riscul de dementa
Un numar ridicat de acizi grasi omega-3 pot ajuta la scaderea riscului de dementa si Alzheimer, potrivit unui studiu realizat recent
Descoperirea se adauga ca o completare la un prim studiu care sustine ca acizii grasi omega-3 imbunatatesc functia cognitiva, incetinindu-i declinul. Experimentul a fost efectuat pe un esantion de 899 de barbati si femei, care nu prezentau nicio forma de dementa la inceput. Dupa 9 ani de zile, cercetatorii au constatat 99 cazuri de dementa, inclusiv 71 cu Alzheimer. De asemenea, rezultatele au aratat ca persoanele cu un nivel ridicat al acizilor grasi omega-3 au prezentat un procentaj cu 47% si 39% mai scazut de aparitie a dementei si respectiv, boala Alzheimer. Este recomandat un consum de 3 portii de peste pe saptamana. "Pe viitor vom incerca sa determinam daca suplimentarea cu acizi grasi omega-3 ar putea sa incetineasca deteriorarea mentala a pacientilor cu o forma de dementa instalata", sustine Dr. Ernst Schaefer, coordonatorul studiului. Boala Alzheimer este cea mai cunoscuta forma de dementa si afecteaza peste 13 milioane de persoane din lumea intreaga.