Sub sloganul "Hepatita C nu doare. Doar ucide", Alianţa Pacienţilor Cronici din România lansează cea mai vastă campanie de depistare a infecţiei cu virusul hepatitei C, desfăşurată la nivel naţional.
Sub sloganul "Hepatita C nu doare. Doar ucide", Alianţa Pacienţilor Cronici din România lansează cea mai vastă campanie de depistare a infecţiei cu virusul hepatitei C, desfăşurată la nivel naţional.
50.000 de teste gratuite de depistare a infecţiei cu virusul hepatitei C vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti şi a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica şi partenere din toată ţara.
Lista acestor laboratoare este disponibilă pe site-ul campaniei, www.afladec.net sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.
Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.
România, locul 1 în Europa la cazurile de hepatită C
În România există între 800.000 - 1.000.000 de persoane infectate cu virusul hepatitei C, avertizează prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" din Bucureşti. Conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori, aflăm de la Cezar Irimia, Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.
Nu există vaccin pentru hepatita C
Nu există un vaccin pentru a preveni contactarea infecţiei cu hepatita C, de aceea este important ca populaţia să fie informată despre această afecţiune şi să facă teste periodice pentru a-l depista din timp. "80% dintre cei care au hepatita C dezvoltă infecţie cronică, ciroză, cancer hepatic. Numai 20% se vindecă de la mama natură", avertizează prof. dr. Streinu-Cercel.
Efectuând teste periodice pentru depistarea virusului hepatitei C, depistarea se face din timp şi tratamentul are mari şanse de reuşită.
Este o boală transmisibilă
Infecţia cu virus C (“hepatita C”) este o boală transmisibilă. Toate persoanele infectate cu acest virus au potenţialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sângelui persoanei infectate cu sângele unei persoane neinfectate. Cu măsurile corecte de prevenţie, această transmitere poate fi evitată. Virusul hepatic C este un virus cu transmitere sanguină care supravieţuieşte în sângele uscat mai mult decât alte virusuri, de exemplu HIV, uneori chiar până la 3 luni. Virusul se transmite doar prin intermediul sângelui contaminat.
Modalităţi de transmitere
- Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzător (mai ales înainte de anii 1990)
- Folosirea în comun de seringi de către utilizatorii de droguri (în ultimii ani)
- Transmiterea prin hemodializă
- Transmiterea prin tatuaje, piercing
- Transmiterea prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală (periuţe de dinţi, aparate de râs, forfecuţe/unghiere – acestea pot avea pe suprafaţa lor urme microscopice de sânge care nu sunt vizibile cu ochiul liber!)
Foarte rar:
- transmiterea pe cale sexuală, riscurile fiind mai mari în cazul contactelor sexuale pe durata menstruaţiei sau în cazul practicilor sexuale ce implică riscuri mari de rănire.
- Transmiterea de la mama la făt este, de asemenea, extrem de rară, doar 1 din 20 de cazuri.
Este foarte important de reţinut că virusul nu se transmite prin:
- Aer, strănut, tuse
- Îmbrăţişări
- Sărut
- Apă sau alimente
- Tacâmuri, veselă, pahare
- Folosirea toaletelor.
Simptomele bolii
Absenţa simptomelor poate persista zeci de ani, timp în care boala poate evolua către ciroză. Ciroza determină tulburarea funcţiilor ficatului, ceea ce poate duce la apariţia după mulţi ani a simptomelor cirozei:
- Reţinerea de lichid la nivelul abdomenului (denumită ascită), la nivelul picioarelor sau a întregului organism
- Icter persistent (colorarea în galben a pielii şi mucoaselor)
- Oboseală, tulburări ale somnului
- Mâncărimi ale pielii (prurit)
- Pierderea poftei de mâncare (scăderea apetitului), pierderea în greutate
- Vărsături cu sânge
- Tulburări ale stării de conştienţă, confuzie, letargie, halucinaţii – în stadiile avansate ale cirozei decompensate (encefalopatia hepatică).