24 martie: Ziua Mondiala Importriva Tuberculozei
Sănătate · Stiri / 24.03.2010

In Romania, incidenta globala a tuberculozei a scazut constant in ultimii 7 ani, de la 142,2% la o mie de locuitori in anul 2002, la 99,9% la o mie de locuitori, valoare inregistrata in 2009, sustin specialistii prezenti la conferinta de presa organizata cu ocazia Zilei Mondiale Impotriva Tuberculozei.

In Romania, incidenta globala a tuberculozei a scazut constant in ultimii 7 ani, de la 142,2% la o mie de locuitori in anul 2002, la 99,9% la o mie de locuitori, valoare inregistrata in 2009, sustin specialistii prezenti la conferinta de presa organizata cu ocazia Zilei Mondiale Impotriva Tuberculozei.

 

Aceste rezultate aliniaza Romania cu succes la alte tari din Europa si din lume in care se inregistreaza o tendinta favorabila de reducere a endemiei acestei boli. Insa, in continuare exista o problena in diagnosticarea acestei boli, deoarece unul din trei bolnavi de TB nu este diagnosticat la timp si nu urmeaza un tratament, avertizeaza Organizatia Mondiala s Sanatatii.

 

 

Tuberculoza este o boala vindecabila


Acest lucru trebuie sa-l retinem cu totii. De aceea, este foarte important sa urmezi corect tratamentul si sa nu il intrerupi fara acordul medicului pneumolog, deoarece acest lucru face ca boala sa devina rezistenta la medicamente si exista riscul sa nu te mai poti vindeca.

"Un pacient suspect de tuberculoza incepe sa tuseasca cronic (mai mult de 3 saptamani), sa expectoreze uneori, sa aiba temperatura peste 37 de grade Celsius, sa piarda in greutate si sa se simta vlaguit. Sunt semne foarte nespecifice, de aceea sfatuim pacientul sa se adreseze medicului de familie. Apoi i se poate realiza o radiografie sau sa fie indrumat catre un medic pneumolog pentru investigatii ulterioare care sa puna un diagnostic corect si cat mai rapid"

, explica prof. dr. Miron Bogdan, medic primar medicina interna si pneumologie. De asemenea, specialistul ne spune ca printre factorii favorizanti se numara vita dezorganizata, nivelul socio-economic scazut, consumul excesiv de alcool, fumatul in exces, o igiena precara si alte boli care dau imunodepresie.

 

 

Ce este tuberculoza?


Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa provocata de bacilul Koch, denumit dupa numele cercetatorului care l-a descoperit. Infectia se transmite de la o persoana care are tuberculoza pulmonara la o persoana sanatoasa, pe cale aeriana, prin intermediul picaturilor de sputa eliminate in mediul inconjurator prin tuse, stranut, vorbitul cu voce tare, cantat, etc. O persoana poate fi infectata, dar nu inseamna ca este si bolnava de tuberculoza. Persoanele infectate nu prezinta niciun semn sau simptom care ar sugera boala. In conditiile in care sistemul imunitar al organismului nu mai este eficient, microbii se inmultesc si incep sa produca distrugerea tesutului pulmonar, infectia trecand in forma de tuberculoza boala sau tuberculoza activa. In general este recunoscut faptul ca o persoana cu tuberculoza activa, in lipsa unui tratament eficace, poate infecta aproximativ 10-15 persoane pe an. Dintre pacientii cu tuberculoza, 80% au varste cuprinse intre 15 si 45 de ani.  



Tuberculoza nu se transmite prin strangerea de mana, folosirea acelorasi pahare si farfurii, toalete si mai ales, tuberculoza nu doare. Numai 10% dintre persoanele infectate pot face boala pe parcursul vietii, in conditiile in care imunitatea organismului este compromisa. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro