Imunoterapia: remediu incontestabil pentru alergii
Academia Americana pentru Alergie, Astm si Imunologie recomanda persoanelor care sufera de astm bronsic alergic, rinita alergica, conjunctivita si alergie la intepaturile de insecte sa apeleze la imunoterapia specifica cu vaccinuri alergenice.
Ce presupune imunoterapia?Este o forma de tratament cu injectii care au rolul de a mari toleranta la anumite substante care declanseaza simptomele suparatoare. Se recomanda persoanelor care sufera de o forma severa de alergie, precum si celor care prezinta simptome mai mult de 3 luni de zile. Este foarte important sa retii ca aceste vaccinuri nu iti vor vindeca alergia, ci reduc sensibilitatea organismului tau la anumite substante, previne declansarea altor alergii si evolutia rinitei alergice spre astm.
"Alergenii precum polenul, mucegaiul, parul animalelor sunt substante care pot declansa simptome suparatoare daca o persoana cu o sensibilitate crescuta vine in contact cu ele. Astfel, persoana care recurge la imunoterapia primeste injectii (cu o doza marita gradual) cu un anumit alergen pana cand se ajunge la doza terapeutica indicata care mareste rezistenta organismului", explica dr. Linda Cox, presedintele Academiei Americane pentru Alergie, Astm si Imunologie.
Cat de des trebuie administrate injectiile?
Trebuie efectuate in mod regulat in brat, iar doza de alergen se mareste gradual. Cand vei incepe imunoterapia trebuie sa te duci la medic o data sau de doua ori pe saptamana timp de cateva luni. Daca injectiile se dovedesc a fi eficiente in cazul tau, medicul va stabili sedintele o data la 2 sau 4 saptamani, timp de cativa ani. Sensibilitatea la alergen va scadea considerabil, simptomele vor fi mai blande si pot chiar sa dispara complet.
Ce masuri trebuie sa iau inainte de a face injectiile?
Cu doua ore inainte de sedinta programata nu trebuie sa faci sport sau alte activitati solicitante. Acelasi lucru trebuie respectat si doua ore dupa administrarea injectiei.
De asemenea, trebuie sa discuti cu medicul despre tratamentele medicamentoase pe care le iei in acea perioada, deoarece unele medicamente pot interactiona cu imunoterapia si maresc riscul de aparitie a reactiilor adverse.
Daca esti insarcinata sau planuiesti sa ramai insarcinata intreaba medicul daca este indicat sa continui imunoterapia.
Ce efecte pot sa apara dupa administrarea injectiei?
De regula, trebuie sa fii monitorizat/a pentru 30 de minute dupa efectuarea injectiei pentru a se evita aparitia efectelor adverse: secretie nazale abundente, mancarimi la nivelul ochilor, respiratie scurta si dureri in gat. Daca te confrunti cu aceste simptome dupa ce ai plecat de la doctor, ia un antihistaminic si intoarce-te la clinica.
Daca pielea se inroseste, se inflameaza si se irita 2.5 cm in jurul vaccinului este perfect normal. Aceste simptome trebuie sa dispara in 4-8 ore dupa administrarea vaccinului.
Vaccinul este eficient pentru toate alergiile?
Eficienta imunoterapiei depinde in functie de severitatea bolii si de numarul substantelor la care esti alergic/a. Dar in general, este indicata pentru alergiile la intepaturile de insecte, o mare varietate de polenuri, praf, mucegaiuri, acarieni, parul animalelor si pentru astmul alergic. Studiile nu au demonstrat eficienta imunoterapiei in cazul urticariei si a alergiilor alimentare.