Echinaceea previne si inlatura raceala
Simti ca te pandeste o raceala? Exista un remediu natural simplu care actioneaza ca o piedica in calea racelii si a gripei. Radacina si florile de echinaceea sunt recunoscute pentru proprietatile vindecatoare a infectiilor. Despre beneficiile pe care le aduce sistemului imunitar, contraindicatiile si durata curelor cu echinaceea am discutat cu biolog - nutritionistul Livia Nena.
Studiile efectuate pana in prezent au dovedit ca echinaceea intareste sistemul imunitar, luptand impotriva simptomelor de raceala, gripa si alte infectii.La ce e buna echinaceea?
Folosita inca din vremuri indepartate pentru tratarea diverselor infectii si pentru intarirea sistemului imunitar, in zilele noastre extractul de echinaceea este cunoscut si pentru efectele benefice pe care le aduce in caz de gripa, raceala si sindromul oboselii cronice.
Cercetarile au aratat ca echinaceea stimuleaza organismul sa produca mai multe globule albe, in special limfocite si o cantitate mare de interferoni (una dintre cele mai puternice substante anti-infectioase naturale). De asemenea, incurajeaza productia substantelor naturale care ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului si a altor afectiuni.
Pe langa actiunea imunostimulatoare pe care o manifesta, echinaceea este recomandata persoanelor cu leziuni ale pielii (de exemplu, furuncul) si are efecte tonice, imbunatatind abilitatea ficatului de a reduce efectele factorilor toxici din mediu. "Persoanele care prezinta leziuni ale pielii, mai ales cauzate de infectii bacteriene se pot bucura de efectele benefice ale acestei plante. De asemenea, fiind un reglator hepatic excelent, echinaceea ajuta la detoxifierea organismului, usurand foarte mult functia hepatica. Astfel, o cantitate de echinaceea administrata pe o perioada de 3 luni in anotimpurile reci are un puternic efect de drenare a ficatului si de stimulare intensa a activitatii sale"
Care este doza zilnica recomandata?
Echinaceea poate fi administrata sub forma de tinctura, capsule sau ceai. Biolog - nutritionistul Livia Nena ne atrage atentia ca tinctura de echinaceea nu o poate lua oricine, specificand ca "persoanele cu probleme hepatice, ulcer, gastrita acida trebuie sa apeleze la capsulele cu echinaceea, in defavoareaza tincturii care le-ar putea dauna sanatatii".
O doza zilnica recomandata pentru adulti si persoanele varstnice este de
Pentru racelile grave si gripa: se ia 1 lingurita de tinctura de echinaceea la fiecare 3 ore sau 1-2 capsule la fiecare 2-3 ore timp de 1-2 zile. Apoi se reduce doza la 2 linguri de tinctura sau 6 capsule pe zi.
Pentru infectiile cronice: se ia cate 1/2 lingurita de tinctura sau 2 capsule de echinaceea de 3 ori pe zi timp de trei saptamani. Se face o pauza de o saptamana inainte de continuarea tratamentului.
Care sunt efectele secundare ale echinaceei?
Este considerata o optiune destul de sigura, chiar si in cazul in care este administrata in doze mai mari. Se pare ca studiile nu au indicat o toxicitate in niciun caz. Insa, exista unele persoane care sufera de alergii si care ar putea constata o reactie adversa la echinaceea - pruritul (mancarime) la nivelul ochilor si a gatului. "Dar nu prezinta niciun pericol pentru persoanele care sufera de cancer sau diabet, care trebuie sa aiba sistemul imunitar bine intarit", precizeaza Livia Nena.
In ciuda vestilor ca echinaceea ar putea fi daunatoare pentru femeile insarcinate si care alapteaza, cercetarile au demonstrat ca utilizarea acestui supliment pe perioada sarcinii nu creste riscul de aparitie a defectelor din nastere sau alte probleme legate de sanatatea fatului. Ba mai mult "este mult mai indicat pentru o femeie insarcinata sau care alapteaza sa ia echinaceea in locul asprinei sau a altor medicamente administrate pentru tratarea racelii", ne spune biolog - nutritionistul Livia Nena.
Precautii
Specialistul nostru sustine ca in general, tratamentul natural cu echinaceea nu interactioneaza cu alte medicamente sau suplimente alimentare, insa atrage atentia persoanelor alergice care mai urmeaza si un tratament homeopat. "Deoarece tratamentul homeopat impune o anumita rigurozitate, cel mai indicat este sa te consulti cu medicul homeopat care a prescris tratamentul".
Uneori poate sa intervina obisnuinta organismului, de aceea trebuie sa tii cont de importanta pe care o au pauzele in curele cu echinaceea.
Pentru cine este contraindicata?
Echinaceea este contraindicata persoanelor care iau tratamente imunosupresoare, in cazul bolilor autoimune (lupus eritematos, scleroza in placi autoimune, hepatita autoimuna, tiroidita Hashimoto).
- leucemie, doar pe timpul tratamentului;
- copiilor sub 2 ani;
- persoanelor alergice.