Cum sa previi efectele adverse ale asteniei?
Sănătate · Sistemul imunitar / 26.02.2008

Nici nu iti dai seama cand a venit si primavara. Impartindu-te intre responsabilitati de serviciu, de casa, datorii catre prieteni si familie, timpul trece atat de repede incat de multe ori simti ca te-a lasat in urma, cu o zi, o saptamana, alteori mult mai mult, cand te intrebi unde au trecut ultimii doi - trei ani.

Daca te identifici cu ce e scris inainte, mai am o veste proasta: corpul nu traieste la fel aceasta trecere. El o simte, zi de zi. De cele mai multe ori nu te oboseste cu detalii, insa uneori aduce in constient stari de oboseala sau neplacere, care iti ajung ca niste semnale de alarma, pe care nu mai ai cum sa le ignori.

Una din cele mai intalnite momente de acest gen este debutul primaverii. Iarna corpul nostru se adapteaza la un stil de viata anume: frigul il invata sa isi conserve energia, simte nevoia unor alimente mai consistente, insa nu gaseste intotdeauna in ele vitaminele si mineralele de care are nevoie, asa ca se straduieste sa foloseasca din resursele proprii, care se cam epuizeaza exact pe la inceputul primaverii.



Corpul face fata mai greu la eforturile zilnice

Nu intamplator apare de multe ori o stare de oboseala care difera de oboseala zilnica. Corpul pare sa faca fata mai greu la eforturile zilnice, apare o stare de slabiciune aproape continua, uneori chiar senzatia de lipotimie (starea de lesin). Miscarile par a cere un efort suplimentar si efortul intelectual este mai epuizant decat in mod firesc. In astfel de perioade o persoana se poate simti ametita, nesigura in anumite miscari, cu o stare de tremur interior.



Simptome conexe care pot sa apara

Psihologic, persoanele sunt mult mai usor iritabile, mai nesigure si se mobilizeaza mai greu in ducerea la capat a sarcinilor. Puterea de concentrare este mai mica, apare senzatia de incapacitate de mentinere a atentiei si persoana este de multe ori privita ca distrata. Din cauza acestor stari, pot aparea simptome conexe, cum ar fi: senzatia de inutilitate, de depresie, mai ales daca simptomele initiale sunt gresit interpretate.


5 sfaturi care previn astenia de primavara


Te-a “atins”  primavara cu aerul ei cald si simti ca traiesti simptome de astenie? Iata lucruri mici pe care le poti face pentru a preintampina efecte adverse:

1. Nu te speria. E normal ca organismul sa iasa putin "sifonat" din iarna, asa ca mobilizeaza-te si ajuta-l putin. Cu cat te sperii mai mult si interpretezi gresit simptomele de oboseala, cu atat risti sa ti le accentuezi.

2. Da-i voie corpului tau sa beneficieze de putin soare, miscare, si voie buna. Este mai usor sa te plimbi fara sa iti murdaresti pantofii cu noroi si nu e un capat de tara daca pleci la terminarea programului de la serviciu, macar cateva zile pe saptamana. Poti folosi macar pauza de pranz pentru a face cativa pasi intr-un parc care iti este aproape, sau cel putin intr-un loc in care sa te simti mai bine si sa te poti relaxa putin.


3. Ia niste vitamine (poti intreba la farmacie) si foloseste aceasta cura pentru a ajuta organismul sa isi regaseasca fortele.

4. Schimba putin alimentatia in una mai bogata in vitamine si minerale sau macar sa ai la tine cate un fruct pe care sa il folosesti ca "piesa de rezistenta" atunci cand te simti mai slabit/a.

5. Nu uita sa te bucuri. De lucruri mici, de locuri care iti trezesc amintiri placute, de sperante pe care vrei sa le duci la implinire.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro