Alergia la peste
Sănătate · Sistemul imunitar / 13.06.2008

Alergia la peste este una dintre alergiile cel mai usor de evitat, si totusi aceasta provoaca reactiile cele mai grave.

De obicei, prima reactie alergica apare la maturitate si se pastreaza toata viata. Proteinele din peste sunt cele care declanseaza reactiile alergice, insa este posibil sa faci alergie si la gelatina de peste, realizata din oase si piele de peste.

Chiar daca uleiul de peste nu contine proteine de pests este posibil ca acesta sa contina molecule din proteine de peste, motiv pentru care trebuie evitat.

Daca o persoane face alergie la un anumit tip de peste, nu este necesar sa fie alergica la toate tipurile de peste. Daca exista un risc crescut de
reactii anafilactice este mai bine sa eviti toate tipurile de peste, insa in legatura cu acest fapt trebuie sa discuti direct cu medicul.

Este importanta sa stii ca pestele si fructele de mare nu sunt termeni inruditi, si nu fac parte din aceeasi familie de alimente, ceea ce inseamna ca daca esti alergica la peste nu trebuie sa fii si la fructe de mare.

Incrucisarea vietii cu contaminarea poate aparea mai ales atunci cand mananci la restaurant. Intotdeauna, vorbeste cu bucatarul pentru a fi sigur/a ca nu a fost prajit peste in oala in care in pregateste tie masa.


Preparate de care trebuie sa te feresti: moluste comestibile, crab, rac, homar, midie, stridie, arici de mare si castravete de mare, creveti, melci, ulei de peste, icre, caviar, suplimente omega-3, chili, gelatina
(mai ales preparate din carne si sosuri) si acid alginic.  

Pestele este specific in bucataria: japoneza, chineza, vietnameza, tailandeza.

Se pot pregati din peste:  sosuri, supe, bulete, stufaturi, prajituri, salate etc.  

Mancaruri pe care sa le eviti: Bouillabaisse (supa din fructe de mare), salata Caesar sau garnitura Caesar, Paella (mancare cu scoici), Scampi (mancare de creveti cu usturoi), Surimi (salata cu file de peste), unele tipuri de sushi, pasta de masline (poate contine ulei de peste), sos Worcestershire.  



Alimentaia


Bineinteles ca poti consuma orice alte alimente, numai ca trebuie sa citesti cu atentia etichetele. Puiul, curcanul si mezelurile sunt inlocuitori excelenti pentru peste, putand fi folosite la supe si garnituri. De asemenea, poti consuma si soia deoarece are o textura asemanatoare cu carnea si este usor de digerat.

Cand te duci la restaurant este indicat sa ai o adeverinta de la medic din care sa reiasa ca esti alergic/a la peste pentru a avea un suport sigur de convingere in fata ospatarului.


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro