5 alimente pentru intarirea imunitatii
Sănătate · Sistemul imunitar / 19.02.2008

Daca ai un sistem imunitar sanatos inseamna distrugerea oricarui factor patogen, fie virus, ciuperca sau celule bolnave care se pregatesc sa devina canceroase. Organismul actioneaza astfel prin eliberarea a zeci de milioane de proteine, denumite anticorpi, la fiecare ora.

Vigilenta si putere de lupta necesita aprovizionarea permanenta cu nutrienti. In timp ce sanatatea intregului organism este cheia unui sistem imunitar puternic, consumarea alimentelor, care intaresc sistemul, mentin organismul intr-o permanenta vigilenta.


1. Carnea de vita - Consolideaza partile slabite ale organismului

Deficitul de zinc este unul din cele mai comune afectiuni nutritionale in randul adultilor, mai ales in randul vegetarienilor si a celor ca au intors spatele carnii de vita - prima sursa de zinc.
Lipsa zincului din organism poate creste riscul aparitiei infectiilor in organism. Zincul in alimentatia zilnica este necesar pentru dezvoltarea celulelor albe din sange - sistemul de celule care recunoaste si distruge invazia bacteriilor, virusurilor si a altor personaje negative din organism.   

Daca consumi in fiecare zi cate o bucata de carne de vita cat pentru un sandwich vei asigura organismului tau 30% din necesarul zilnic de zinc. Dar cum aceasta cantitate nu este suficienta, zilnic trebuie sa mai consumi si
alimente care contin zinc, cum ar fi: cereale fortifiante, carne de porc, pasare de curte, iaurt si lapte.


2. Cartofii  - asigura sanatatea pielii

Cu siguranta nu te gandesti la piele ca la o parte a sistemului imunitar. Dar acest organ crucial este in prim flanc in lupta cu bacteriile, virusurile etc. Pentru a ramane sanatoasa si puternica pielea ta are nevoie de vitamina A, aceasta jucand un rol major in producerea tesutului conectiv, componentul cheie al pielii.

Una dintre cele mai bune moduri de a include
vitamina A in alimentatia zilnica este cu ajutorul alimentelor care contin beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A.

Cand te uiti dupa alimente bogate in beta-caroten, gandeste-te la portocaliu, astfel, alte alimente bogate in beta-caroten sunt: morcovii, dovleacul sau pepenele.  


3. Ciuperciile - Cresc numarul celulelor albe din sange


De secole, oamenii din toata lumea au recurs la consumul cipercilor pentru sanatatea sistemului imunitar. Cercetatorii contemporani stiu de ce. Studiile au aratat ca
ciupercile cresc productia si activitatea celulelor albe din sange, facandu-le mult mai agresive. Este bine de stiut cand ai o infectie!

Ciupercile sunt usor de gasit si usor de preparat, doar trebuie adaugate la paste cu condimente, putin ulei si oua, sau imprastiile pe deasupra unui palt de pizza.


4. Ceai - Curata zonele infectate

Ca in toate razboaiele, razboiul cu germenii este o afacere murdara. Cand sanatatea sistemului imunitar este lovita de invadatori, imediat incep sa apara daunele pe care acestia le provoaca, acestea creaza cateva afectiuni potentiale a propriilor compusi (radicali liberi) si apoi pot afecta celulele si activitatile acestora, accelerand imbatranirea si deschizand calea unor afectiuni grave, cum ar fi cancerul.

Antioxidantii pot curata la umed acesti radicali liberi inainte ca acestia sa inceapa treaba murdara. Fructele si legumele sunt incarcate cu antioxidanti, insa ceaiul negru si cel verde au un continut mai mare in antioxidanti decat orice fruct sau leguma.


5. Kefirul - Trimite intariri

Membrana mucoasei, care inveleste tractul intestinal, este casa pentru trilioane de bacterii bune care tin germenii daunatori pentru a nu invada traseul intestinal. Din nefericire, antibioticele care distrug aceste bacterii folositoare, lasandu-ne vulnerabil in fata celor nepoftite, cauzeaza germenii.

Poti trimite intaritori prin dieta, consumand iaurt sau un lapte fermenentat, delicios, denumit kefir. Sortimentele care contin "culturi active" sunt bune surse de bacterii sanitare, care iti pot repopula intestinul.  
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro