25 de moduri de a te rasfata de Ziua Mamei
De 8 martie iti propunem un program in 3 pasi: afla 25 de moduri in care te poti rasfata in aceasta zi speciala, castiga armonie interioara si vei fi regina peste primavara.
Ca si mama, ideea de a avea grija de tine insati si de a te rasfata nu trebuie sa reprezinte un lux, ci un fapt esential si permanent din viata ta. Ziua Mamei (8 martie) este exact impulsul de care aveai nevoie - lasa grijile deoparte, fa-ti timp liber doar pentru tine si reincarca-ti bateriile! Nu uita: meriti din plin acest lucru nu numai in aceasta zi speciala!
Ai grija de tine!
1. Ia pranzul in oras cu o prietena - profita de acest lucru, intarindu-ti relatia de prietenie care va leaga si cumpara un buchet de flori pentru ea si unul pentru tine. Nu strica sa suni sau sa trimiti un e-mail unui/unei prieten/prietene care se afla intr-o tara indepartata si cu care nu ai mai vorbit demult. "Reconecteaza-te" la viata, distreaza-te si zambeste. Pastrarea relatiilor de prietenie trebuie sa constituie o prioritate pentru tine; prietenii iti vor raspunde cu un gest similar, lucru care iti va de o stare sufleteasca de bine si multumire.
2. Stabileste-ti activitatile care iti maresc increderea in tine si iti dau senzatia de putere. Acestea pot fi activitati obisnuite, la care te pricepi de minune si pe care le consideri un hobby. Ori poate sa fie un hobby care te-a pasionat in tinerete, dar nu ai mai avut timpul necesar de a te bucura de el, cum ar fi inotul, puzzle, jogging-ul, etc.
3. Miscarea fizica este importanta si trebuie efectuata chiar si atunci cand simti ca nu ai pic de energie. Pastrandu-ti conditia fizica vei tine sub control si stresul zilnic cauzat de activitatile de mama si casnica. Daca sportul efectuat pana acum este mult prea greu pentru tine, alege ceva ce iti face placere (tenis, stretching). Scoate bicicleta si descopera o alta ruta de parcurs. Plimba seara cainele si ia intreaga familie cu tine. Concluzia: fa-ti timp o jumatate de ora pe zi pentru activitate fizica, chiar si plimbarea este eficienta!
4. Alimentele care te ajuta sa-ti imbunatatesti starea de spirit nu trebuie sa fie intotdeauna si cele care ingrasa mai tare (pastele, prajiturile, inghetata, sanvisurile). Le poti inlocui foarte usor cu supele, carnea de curcan sau pui, paine uscata la cuptor.
5. Esti dependenta de cafea? Cafeina in cantitati mari iti poate afecta somnul, iti da o stare de nervozitate si te stoarce de energie in momentul in care isi termina efectul. Asadar, incearca sa reduci consumul de cafea, acorda-ti mai multe ore pentru un somn reconfortant si foloseste ca si substituti pentru cafea, fructele.
Evita atitudinea negativa!
6. Aduna in jurul tau prieteni plini de energie si care te ajuta sa te umpli de viata prin atitudinea lor pozitiva de a infrunta obstacolele vietii. Energia este contagioasa, atat cea pozitiva, cat si cea negativa.
7. Renunta la ideea de perfectionism - nu te stresa cu ideea de a avea o casa "luna si bec", cum ar spune gospodinele. Accepta ideea ca nu poate in orice moment sa fie perfect curata; este un sir permanent de indeletniciri casnice si daca mai pui la socoteala si copii (care au grija ca sirul de treburi sa fie interminabil) nu vei reusi decat sa te epuizezi fizic.
8. Renunta la ideea de a avea un corp "decupat" direct din revistele de moda. Numai in cazul in care natura te-a binecuvantat cu gene formidabile sau poti sa te abtii de la mancare, nu te vei stresa cu vesnica problema a greutatii corporale.
9. Renunta la hainele care nu iti vin bine sau nu le-ai mai purtat de cativa ani de zile. Pastreaza-le doar pe cele cu care te simti in largul tau.
"Condimenteaza-ti" viata!
10. Dezvolta-ti simtul olfactiv - experimenteaza diferite parfumuri, deoarece iti pot modifica starea de spirit si te vor face irezistibila in momentele potrivite. Orneaza-ti casa si biroul cu flori, in special cele cu miros (narcise, lalele, zambile) si cultiva in gradina (daca obisnuiesti acest lucru) plante precum rozmarin, oregano.
11. Lasa-ti mintea "deschisa la nou" - participa la cursuri de dans, pictura, gatit, gradinarit, yoga sau orice altceva te pasioneaza (macar o ora pe saptamana).
12. Citeste o carte - fa-ti timp macar o jumatate de ora sa citesti o carte care iti place. Pastreaza cartea care iti place intr-o poseta (daca iesi in oras) sau prin apropierea ta (daca te indeletnicesti cu treburile casnice) si profita de fiecare moment liber sa citesti cateva randuri din ea.
13. Planuieste o escapada intr-un weekend - te vei intoarce plina de energie si apta de a face fata noilor responsabilitati. Fa-ti timp pentru partenerul tau, deoarece relatia trebuie "hranita" in permanenta cu dragoste si o buna comunicare.
Relaxeaza-te!
14. Bucura-te de timpul liber - rasfata-te cu cateva momente de lux in care sa-ti indeplinesti doar tie dorintele si mofturile. Cand te simti coplesita de responsabilitati, opreste-te un moment si respira adanc. Intotdeauna fa-ti timp pentru tine, mai ales atunci cand te simti mai impovarata de treburi si de presiunea timpului.
15. Simti ca nu ai parte de suficiente ore de somn pe noapte? Este atat de tentant sa rapesti din orele de somn pentru a termina rufele de spalat sau a termina un roman, incat de cele mai multe ori nici macar nu iti dai seama cum a trecut noaptea si ai ratat o buna parte din ea.
16. Renunta la alimentele care nu fac decat sa scada nivelul tau de energie, cum ar fi snacks-urile, cafeaua si alcoolul. Inlocuieste-le cu un pahar cu apa, o ceasca de ceai verde sau legume si fructe crocante.
17. Fa un dus sau o baie zilnic - suna destul de simplu si pare usor de indeplinit, insa uneori acest lucru poate constitui un lux pentru o mama prinsa cu indeletnicirile casnice. In plus, macar o data pe saptamana afunda-te in cada cu apa fierbinte, aprinde lumanari, adauga cateva picaturi de spumant de baie sau uleiuri aromate, pune-ti o muzica relaxanta si bucura-te cat timp simti nevoia de aceasta tehnica de relaxare.
18. Alege o muzica relaxanta pe care sa o asculti in masina cand te duci sa faci cumparaturile pentru a nu pierde timp pretios nefacand altceva decat a conduce.
19. Cheltuieste cativa bani in plus pentru a angaja pe cineva care sa te ajute la curatenia, organizarea sau terminarea unei lucrari din casa. Acest lucru te va ascuti de cateva responsabilitati si vei putea petrece mai mult timp cu tine insati si cu familia.
Permite-ti mai multe!
20. Fa ceva care te face sa te simti fericita - cauta aventura: o plimbare la intamplare sau vizitarea unui muzeu sau a unui orase din apropiere. Gandeste-te la ceea ce nu ai vazut din orasul tau si ceea ce ai vrea sa vezi.
21. Fa din patul tau un refugiu confortabil - alege asternuturile din matase, catifelate, multe perne care sa iti creeze o senzatie de stare de bine. Pentru a inmiresca asternuturile cu uleiuri esentiale, pune in masina de spalat odata cu ele o haina sptopita in prealabil cu cateva picaturi din uleiul preferat.
22. Redecoreaza apartamentul - schimba culoarea peretilor, apeleaza la draperii daca te deranjeaza lumina de dimineata si da frau liber fiecarei idei care iti trece prin minte.
Fa-ti timp liber!
23. Renunta la comenzile a diferitelor produse din cataloage. Mai bine du-te la fata locului si cumpara direct din magazin produsul de care ai nevoie. Acest lucru te va scuti de cautarea prin cataloage, alegerea produsului si comandarea lui (sa nu mai pomenim de timpul pierdut in cazul in care vrei sa-l returnezi pentru ca nu coincide cu ceea ce cautai tu).
24. Cumpara un set de farfurii, pahare si tacamuri din plastic pentru a simti macar o data pe saptamana satisfactia de a nu spala vasele dupa fiecare masa. Si profita de acest timp ramas liber pentru a face o plimbare nocturna impreuna cu familia.
25. Nu sta pe ganduri, fa ceea ce-ti trece prin cap - gandindu-te intruna la un lucru pe care ai vrea sa-l faci, iti va irosi energia degeaba. Nu sta pe ganduri daca sa-ti faci ordine pe birou, fa acest lucru imediat ce-ti vine in minte.
Vezi pasul 2...