Semnele din nastere ale bebelusului - sunt periculoase?
Sănătate · Sarcina / De Alina Bleaja, 13.02.2006

Semnele din nastere reprezinta pete sau semne aparute pe pielea bebelusului tau, care pot dura toata viata sau pot disparea in timp. Unele dintre aceste semne sunt numite "ciupituri de barza" (daca sunt amplasate pe ceafa) sau "sarutul ingerilor" (daca se afla "la vedere", pe frunte sau pe pleoape). De regula, sunt niste pete rosii, maronii, vinetii sau pestrite, care dispar dupa cateva luni de la nastere. Uneori insa, disparitia lor se produce abia peste cativa ani. Un alt tip de semne din nastere sunt permanente.


Cum arata aceste semne din nastere?

Semne rosiatice, de culoarea zmeurei si putin iesite in evidenta, care apar pe pielea a aproximativ 10% dintre nou-nascuti. Acestea tind sa sa extinda, timp de cativa ani, dar dispar, de regula, in jurul varstei de cinci ani.

Un hemangiom cavernos, un fel de "guguloi" zgrunturos albastrui sau vinetiu, care creste rapid in primele sase luni de viata a prichindelului tau, apoi evolutia sa incetineste. Pana la varsta de 18 luni, masa incepe sa scada si dispare complet pana la varsta adolescentei copilului.


Pete maronii, inchise la culoare, sau pete netede de un maroniu deschis, care uneori au forma de "buchetele".

Alunite (nevi), care variaza ca dimensiune si care pot fi iesite in evidenta sau "paroase".

Asa-numitele pete mongoloide de culoare vinetie sau albastruie, amplasate pe spate sau pe fese, si care dispar, de regula, pana cand micutul ajunge la varsta la care incepe scoala.

Pete asemanatoare unor vanatai, dar de culoare rosie ca vinul. Cele mai putin vizibile, ca si culoare, pot disparea, insa cele mai multe dintre acestea se mentin si chiar se maresc o data cu inaintarea in varsta a micutului.


In loc sa le considere niste elemente desfiguratoare sau care trebuie indepartate, unii parinti cred ca semnele din nastere ale copiilor lor reprezinta un semn al unicitatii, fiind chiar atractive.

Aparitia acestor pete este pusa pe seama unei superstitii sau "vorbe din popor" - daca mama, in perioada sarcinii, a "furat" un obiect sau un fruct (a luat obiectul respectiv, uitand sa spuna celui de la care l-a imprumutat, sau a gustat, de pe taraba unui taran, in piata, un fruct preferat, fara sa-l plateasca), forma acestuia va aparea pe pielea copilului sau, ca "dovada" a "furtisagului". Superstitia nu are insa nici un fel de baze si explicatii medicale.


Semnele din nastere pot ridica probleme serioase de sanatate?

Marea majoritate a semnelor din nastere este inofensiva. Totusi este mai bine daca pediatrul copilului tau examineaza cu atentie alunitele (nevii), in special pe cele foarte mari, cunoscute sub numele de nevi pigmentati gigant - exista riscul ca acestea sa devina canceroase mai tarziu, un risc mult mai mare decat in cazul alunitelor (nevilor) de dimensiuni mici.

De asemenea, doctorul tau va dori sa tina o evidenta a semnelor potential problematice, cum ar fi cele de mari dimensiuni rosiatice, amplasate langa ochi, hemangioame de mari dimensiuni pe brate, picioare sau in zona ochilor, sau grupuri mari de pete maronii. Orice semn din nastere (in afara petelor mongoloide), care sunt localizate in partea de jos a coloanei vertebrale necesita o atentie medicala suplimentara.

Petele rosii ca vinul de pe fata si de pe gat, chiar si cele de mici dimensiuni, il pot deranja extrem de mult pe un copil aflat la o varsta sensibila, la care este foarte impresionabil - aceste "stigmate" ii pot aduce probleme si confuzii pe plan psihologic, iar increderea in sine a copilului poate fi serios afectata. In acest caz, parintii pot folosi un machiaj profesionist, pentru a acoperi pata respectiva.

Semnele din nastere ale copilului pot fi indepartate?

Parintii sunt adesea tentati sa indeparteze cat mai repede semnele din nastere aparute pe pielea copilului lor (mai ales daca sunt amplasate in zone "la vedere"), convinsi fiind ca acestea nu reprezinta altceva decat elemente care il desfigureaza pe micut. Insa expertii recomanda ca aceste semne sa nu fie tratate decat in clipa in care incep sa interfereze cu functiile organismului.

Uneori, hemangioamele cu aspect si culoare de zmeura pot necesita tratament, daca sunt pozitionate pe pleoape sau in zona ochilor, pe gat sau pe gura. Oricum, oricare ar fi situatia in care se afla prichindelul tau, consulta-ti medicul pediatru inainte de a face primul pas! Informeaza-te, lamureste-ti incertitudinile si apoi alege metoda cea mai potrivita pentru copilul tau!

Care sunt optiunile de tratament?

Printre aceste optiuni se numara criochirurgia (tratamente cu azot lichid), ceea ce inseamna ca semnul din nastere este "inghetat" si eliminat, chirurgia clasica, raze X sau terapia cu laser, precum si aplicarea de steroizi. Exista posibilitatea aparitiei unor cicatrice, care pot fi atenuate datorita chirurgiei estetice si reparatorii. Petele rosii, de culoarea sangelui, sunt dificil de indepartat complet, dar pot fi atenuate cu ajutorul terapiei cu laser. De regula, alunitele (nevii) pot fi indepartate chirurgical.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro