RH-ul negativ si sarcina
Sănătate · Sarcina / 27.06.2003

Am 40 de ani, Rh negativ grupa A2, iar sotul meu Rh pozitiv grupa AB4. Amdeja o fetita de 7 ani cu Rh pozitiv grupa A2 si doresc cu disperare incaun copil. Mentionez ca am mai avut 4 avorturi, probabil si din cauza Rh,insa si la cerere. Cu sarcina dusa la termen titrul de anticorpi a fost1/28. Am repetat aceasta analiza acum, cand nu sunt insarcinata si auiesit 1/64. Va rog sa-mi spuneti ce riscuri sunt cu acesti anticorpisa nasc un copil "normal", ce analize se pot face pentru a preveni uncopil cu malformatii (amniocenteza-unde se face?, testari cromozomiale,etc...); ce sfaturi imi dati, pentru ca sunt dispusa sa fac orice! Aminteles ca medicul avea obligatia sa ma imunizeze printr-un vaccin lanasterea fetitei, insa nu s-a facut acest vaccin! Va rog mult sa-miraspunde-ti, deoarece acest subiect este tratat cu superficialitate! Vamultumesc! Stela Seregi- Baia Mare


Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Eliasdin Bucuresti, raspunde:
Dumneavoastra aveti doua mari probleme la ora actuala: una dintre ele estelegata de acest Rh negativ pe care il aveti, sotul fiind Rh pozitiv. Ceade-a doua problema este legata de varsta dumneavoastra. Sa le luam inordine.

Problema Rh-ului. Desi am mai atins aceasta problema intr-un altraspuns in eva.ro, totusi am sa va dau un raspuns tintit pentru cazuldvs. Sansele sa aveti o sarcina franc fara probleme sunt 50%, asta incazul cand copilul va avea Rh negativ, ca si dvs. Aceasta situatie esteposibila in cazul in care sotul dvs este heterozigot pentru gena carecodifica factorul Rh (adica asa cum este cu siguranta copilul pe caredeja il aveti, care a mostenit o gena Rh de la sotul dvs si nici unade la dvs) si viitorul copil nu va mosteni de la sotul dvs gena Rh,fiind deci Rh negativ. Diagnosticul acestei situatii poate fi facutcu ajutorul unor teste destul de complicate care deceleaza prezentain circulatia materna a hematiilor fetale. Acestea sunt analizatesi tipizate, determinandu-se daca grupul Rh al fatului este pozitivsau negativ. Testul se numeste Kleihauer-Betke. Mai nou, folosindu-setehnici genetice de ultima generatie se poate decela ADN-ul fetal incirculatia materna determinandu-se prezenta genei Rh fetale. Desigur catestul acesta nu poate fi efectuat decat in laboratoare ultraperformante(in Elvetia, de exemplu).


In cazul in care viitorul copil va fi tot Rh pozitiv trebuiescurmarite cu strictete titrurile anticorpilor pe tot parcursulsarcinii. Concomitent evolutia sarcinii trebuie urmarita echograficpentru a decela eventualele modificari ale morfologiei fatului (inspecial aparitia edemelor). Afectarea fatului poate fi cuantificata siprin metode invazive (amniocenteza) care masoara nivelul bilirubineidin lichidul amniotic in mod indirect prin analiza spectrofotometrica,rezultatele obtinute fiind comparate cu un grafic martor, asa numitacurba Lilley. In ultimul timp metodele invazive au fost inlocuite cudeterminari echografice care masoara viteza maxima sistolica a sangeluice circula prin artera cerebrala medie fetala, cu rezultate comparabilecelor obtinute prin metode invazive (amniocenteza, cordonocenteza). Dacaafectarea fatului este serioasa se pot incerca diferite metode detransfuzie in utero folosind cordonocenteza (punctia vaselor cordonuluiombilical cu transfuzie sanguina la acest nivel) sau transfuzia directin cavitatea peritoneala fetala, ambele metode fiind ghidate echografic.


In ceea ce priveste obligatia de a va face vaccin la nasterea primuluicopil pot sa va spun ca la fiecare avort facut trebuia ca doctorul curantsa va indrume sa faceti acest vaccin, deci nu numai dupa nastere. Deobicei dupa nastere se determina Rh-ul copilului si doar daca acestaeste pozitiv se face vaccinul.

Cateva cuvinte despre varsta dvs: problema este si ea destul dedelicata. Avand in vedere ca ovulele dvs au aceeasi varsta cu dvs, estefoarte probabil ca un ovul in varsta de 40 de ani sa nu se mai comporteasemanator cu unul de 20-25 de ani. Astfel devine destul de posibil ca saapara un defect genetic. Pentru a determina daca exista afectare geneticasau malformatii se pot face teste neinvazive (testul integrat, pana in 14saptamani incepand din saptamana a 7-a, si dupa saptamana a 14-a triplultest) care masoara riscul ca fatul sa aiba Down, defect de tub neuralsau trisomie 18. Teste invazive precum CVS (biopsie de vili coriali)din saptamana 10 sau amniocenteza, din saptamana a 14-a, pot determina cumaxima acuratete existenta unor defecte genetice. De asemenea echografia,prin masurarea anumitor parametrii precum translucenta nucala, biometriafetala si morfologia fetala, pot decela din timp anumite malformatiifetale. Pentru testele genetice nu pot sa spun decat ca se pot facein Bucuresti, pentru provincie nu am date. Pentru mai multe amanuntecontactati-ma personal.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro