Ne protejam dintii in timpul sarcinii?
Sănătate · Sarcina / De Dr. Mihaela Pepel - medic primar stomatologie generala (tel. 322 8833), 18.04.2003

Explozia de carii ce poate aparea in timpul sarcinii nu e cauzata practicde necesitatile crescute de calciu ale viitorului bebelus! Cauza trebuiecautata in alta parte...

Dragi viitoare mamici, am sistematizat posibilele voastre intrebari in4 grupe:

1. Este permisa sau nu efectuarea de tratamente stomatologice in timpulsarcinii?
In trimestrul I nu este recomandat tratamentul stomatologic (exceptiefac igienizarea profesionala si controlul durerii), datorita riscului deavort. Trimestrul II este cel mai bun pentru efectuarea tratamentelor derutina fara ca sanatatea fatului sa fie in pericol, in timp ce in ultimultrimestru este bine ca tratamentul stomatologic sa fie evitat (risc denastere prematura). In cazul unui tratament de urgenta, stomatologul teva aseza pe fotoliu culcata la 45 de grade pe partea stanga, pentru cauterul sa nu apese pe vena cava inferioara; sedinta va fi astfel condusaincit stresul si anxietatea sa fie minime.


2. Daca am dureri de dinti sau o infectie dentara, ce medicamente suntinterzise?
In fuctie de nocivitatea pe care o au asupra embrionului (fatului)medicamentele se clasifica in 4 grupe A,B,C,D in ordinea cresterii"toxicitatii". Paracetamolul, ampicilina, eritromicina fac parte dingrupul B, aspirina din grupul C, tetraciclina, valium din grupul D.Mentiune speciala pentru tetraciclina: poate modifica structura dintilorcopilului, manifestata printr-o colorare in galben brun sau chiar negrugri a dintilor.


3. Pot face radiografii dentare in timpul sarcinii?
Doza de radiatii pentru efectuarea a 16 radiografii dentare este 0,00001cGy,iar radiatia cosmica la care fiecare dintre noi este supus zilniceste de 0,0004 cGy. Chiar daca doza este foarte mica, totusi se evitaefectuarea de radiografii in timpul sarcinii, din cauza potentialuluiefect teratogen in T1 si carcinogenic in T2,T3. Cand medicul tau curantconsidera ca este absolut necesara efectuarea unei radiografii dentare,se vor lua masuri suplimentare de protectie: sort de plumb, folosireade aparate performante care sa produca doar raze X nu si gamma.


4. Ce probleme dentare pot aparea din "cauza "sarcinii?
Se stie ca secretia de hormoni estrogeni, progesteron si gonadotropicreste progresiv in timpul sarcinii. Rezultatul este aparitia gingiviteide sarcina: gingiile sunt umflate, rosii, sangereaza la periaj sauchiar la cea mai mica atingere. Sangerarea este motivul pentru care,in mod eronat se renunta la un periaj corect al dintilor, consecintafiind acumularea de placa bacteriana si conditi favorabile aparitieicariiilor. O alta cauza a posibilei "explozii de carii" este si consumulexagerat de dulciuri al gravidelor. Si uite asa sper ca am desfiintatmitul "copilul mi-a mancat tot calciul din dinti": dintii nu pierd calciuin timpul sarcinii! Aproximativ 1-2% din gravide pot prezenta si asanumita tumora de sarcina, o umflatura ce apare pe marginea gingiei deobicei in luna a 3-a sau a 4-a, care din fericire are caracter benign.


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro