Hipertersiunea arteriala in cazul sarcinii
"M-ar interesa, daca se poate, sa-mi raspundeti la citeva intrebarilegate de HTA (hipertensiune arteriala)", ne scrie una dintre cititoarelenoastre.
"1. Avand 34 ani, o sarcina pierduta in luna a-8-a, la o tensiune carea variat intre 140-150 cu 90-110, ajungandu-se pana la 210 cu 120 devreo 2 ori, sub tratament s-a pastrat, cea diastolica, peste 90. Deatunci am ramas cu o tensiune care se mentine pe la 120-130 cu 85-90,dar iau si cate 1/2 pastila de Lokren/zi. Intrebarea este: la o viitoaresarcina as putea avea aceleasi probleme? Cat de riscanta este o nouasarcina? Ce medicatie ar fi cea mai indicata? 2. In ce fel mi-ar puteaafecta rinichii? Mentionez ca am facut o multime de analize care n-aufost deloc concludente, adica s-a stabilit ca am HTA esentiala si atat! -Multumesc!" - Claudia.
Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Eliasdin Bucuresti, raspunde:
1. Sarcina pierduta de dumneavoastra intr-o luna atat de mare s-a datoratnu hipertensiunii arteriale foarte mari pe care ati avut-o in momentulrespectiv ci, surprinzator poate, datorita placentei, care nu a fost bineformata. Placentatia defectuoasa se insoteste aproape invariabil de douaconsecinte potential grave: hipotrofia fetala (intarziere in crestere)si hipertensiune arteriala.
Aparitia hipotrofiei fetale in aceste conditii pare oarecum logica,o placenta defectuos formata nu poate furniza suficienti nutrienti sioxigen fatului, in consecinta fatul isi adapteaza cresterea in functiede cat primeste de la mama prin placenta (ganditi-va la un bonsai, careramane mic deoarece pamantul in care creste este insuficient cantitativpentru a-i permite extinderea).
Ce legatura este totusi intre placenta si hipertensiune arteriala? Este,si inca una deosebit de importanta. In cursul formarii placentei unuldintre obiectivele acestui proces este, pe langa stabilirea unei legaturiintre fat si circulatia arteriala materna, si modificarea vaselorarteriale materne, care isi pierd stratul muscular si cel endotelial,acestea fiind inlocuite cu celule trofoblastice fetale. In consecintacirculatia placentara nu mai este sub comanda stimulilor presori(vasoconstrictori) ce regleaza in mod normal circulatia arterialaa adultului, astfel ca, indiferent de stresul presional la care estesupusa circulatia materna, circulatia placentara ramane neafectata.
Esecul acestei transformari a arterelor materne face ca circulatiaplacentara sa fie sensibila la anumiti stimuli, astfel ca tarziu insarcina, dupa saptamana 20, pot sa apara manifestari materne legate deacest fenomen, in speta hipertensiunea arteriala, deoarece endoteliulrestant de la nivelul placentar (care in mod normal trebuia sa fieinlocuit) elibereaza in circulatie o serie de factori chimici relativnocivi drept raspuns la iritatiile la care este supus. Acesti factorilezeaza endoteliul vaselor materne conducand astfel la manifestarimultiple precum hipertensiunea arteriala, hemoliza, efectare hepatica,edeme periferice, convulsii, etc., adica la preeclampsie si eclampsie. Incazul dumneavoastra mai mult ca sigur ati avut o hipertensiune arterialapreexistenta sarcinii, nediagnosticata si netratata, dar agravata deaparitia sarcinii. Pe vasele dumneavoastra deja alterate de regimulpresional anormal, placentatia s-a facut defectuos si au aparut celedoua consecinte: intarzierea in crestere a fatului si hipertensiuneaarteriala. Deci dumneavoastra nu ati ramas cu afectiunea asta dupasarcina, caci ea exista dinainte de sarcina si a ramas manifestadupa aceea. O hipertensiune indusa de sarcina se remite complet dupaaproximativ 42 de zile, ceea ce in cazul dvs. nu s-a intamplat.
Si acum sa va raspund la intrebare: daca la o viitoare sarcina veti aveaaceleasi probleme. Sincer? Greu de spus, dar sunt sanse foarte mari sale aveti, dar din fericire exista mijloace diagnostice de monitorizaresi terapeutice de a duce sarcina la capat cu riscuri minime. Totul estesa va anuntati de la inceput doctorul dvs. obstetrician de existentaacestei probleme si bineinteles este imperios ca acesta sa fie la curentcu mijloacele de prevenire, urmarire si terapie ale unei atare afectiuni.
2. Ca orice organ si rinichii sunt vascularizati, adica au vase cuendoteliu (captuseala vaselor). In hipertensiune acest endoteliu esteafectat de aparitia placilor de aterom. Dar mai degraba decat existentaunei afectiuni renale secundare hipertensiunii, la dvs. se pune problemaunei afectiuni primare la nivelul rinichiului care duce la o filtraredefecuoasa a sangelui (rinichiul se stie ca are functia principala afiltra sangele si de a elimina cu ajutorul apei produsii toxici, prinurina). Organismul sesiseaza ca ceva este in neregula la nivelul acestuifenomen de filtrare si considera insuficienta cantitatea de urina formata,si in consecinta creste presiunea sangelui care urmeaza a fi filtrat princresterea tensiunii arteriale (ca o analogie, daca aveti chiuveta de labucatarie infundata, pentru a forta "filtrarea" apei cresteti presiuneade evacuare cu ajutorul presiunii exercitate de catre o pompa ventuza,nu? Asa procedeaza si organismul crescand tensiunea arteriala adicapresiunea cu care sangele strabate filtrul renal).
Afectarea renala este in general semnalata de modificari ale creatininei,ale ureei si ale acidului uric. Pentru o mai buna documentare a situatieidvs. renale pot fi facute teste mai de finete, la un serviciu denefrologie, dar asta deja mi se pare ca nu isi are rostul in cazul dvs.