Ghidul femeii insarcinate
Felicitari! Esti deja insarcinata ori cu siguranta planuiesti sa deviimamica cat mai curand. In lunile care urmeaza vei fi martora si actritaunor importante evenimente care vor avea drept subiect corpul tau carese va transforma in mod miraculos pentru a fi capabil sa gazduiasca nouaviata care se va dezvolta in interiorul tau.
Impreuna vom trece in revista cele mai importante evenimente caremarcheaza nu numai drumul acesta al copilului tau de la de la stadiul deunica celula pana in momentul cand iti vei strange la piept noul proaspatnascut, dar si modificarile fizice si psihice pe care organismul taule va suferi in aceasta perioada. Totodata vom incerca, tot impreuna,sa gasim o conduita a modului de viata pe care trebuie sa-l adopti,fie ca sarcina decurge normal fie ca apar diferite probleme.
Nu este un secret pentru nimeni ca o sarcina normala dureaza 9luni. Majoritatea femeilor isi calculeaza sarcina in luni. Aceasta estemodalitatea cea mai larg raspandita si cea mai facila de a exprima varstaunei sarcini.
Obstetricienii impart perioada de sarcina in mod uzual in trei perioademai mici, numite trimestre, fiecare cu o durata de trei luni, sau maicorect spus 12 - 13 saptamani. Aceasta modalitate de impartire, carepractic nu te priveste pe tine, si care poate sa para la prima vederearbitrara, are la baza ratiuni de ordin orientativ pentru obstetricieni,perioadele de dezvoltare sau de viabilitate a fatului putand fi perfectraportate la aceste intervale de timp. De exemplu in primul trimestru desarcina are loc dezvoltarea majoritatii organelor copilului si tot inaceasta perioada exista riscul cel mai ridicat ca ceva sa mearga prostsi sa apara un avort spontan.
Daca vei surprinde o discutie intre doi obstetricieni, vei remarca cuoarecare surprindere ca acestia calculeaza progresia sarcinii talein saptamani, si nu oricum, ci incepand cu prima zi a ultimei talemenstruatii. In aceasta lumina, o sarcina normala dureaza in medie 40de saptamani. In primele 8 saptamani de la fertilizare, respectiv 10saptamani de la ultima menstruatie, copilul tau poarta denumirea deembrion. Pe parcursul acestei perioade se formeaza organele majore aleorganismului copilului tau, insa sunt incomplet dezvoltate. Dupa aceastaperioada embrionica si pana in momentul nasterii, copilul se numeste fat.
In ciuda tuturor informatiilor citite aici sau in anumite carti depopularizare sau chiar de specialitate, nu uita ca sarcina poate surprindeorice viitor parinte. Daca apar probleme, nu uita sa te adresezi mediculuitau obstetrician.
Esti gata de calatorie? Perfect! Sa incepem:
|