Consecintele avortului legal pot fi de natura obstetricala sau chiar mortalitatea materna, complicatie rara atunci cand se respecta principiile enuntate anterior.

Pentru toate femeile care doresc sa aiba copii, dupa efectuarea unuia sau mai multor avorturi, dar mai ales pentru adolescente si pentru femeile care nu au mai avut sarcini in antecedente, chestiunea fecunditatii ulterioare este cruciala.

In zilele noastre, problema sterilitatii secundare (femei cu cel putin o sarcina anterior, cu precadere la cele care au evoluat catre avort spontan sau la care s-a practicat avortul voluntar) a devenit o preocupare pentru obstetrician. Infertilitatea secundara se pare ca afecteaza in special populatia feminina intre 25 si 35 de ani, care a prezentat in antecedente cel putin un avort.

Sechele psihologice

Desi subiectul avortului ramane prins in "plasa" argumentelor filozofice si religioase, schimbarile in climatul socio-cultural si raspandirea legalitatii avortului au diminuat, in mod cert, trauma psihologica legata de avort.

Ceea ce odinioara reprezenta o procedura secreta, rusinoasa, adesea ascunsa familiei si prietenilor, cu izolare psihologica si sociala, acum a devenit un fapt relativ comun. Oricare ar fi dificultatile prin care trece femeia, acum ea are cel putin sprijinul familiei si al celor apropiati ei.


Studiile efectuate asupra reactiilor emotionale dupa avortul la cerere au relevat prezenta reactiei de usurare la 76% dintre cazuri, a sentimentului de vinovatie (15%), iar 10% dintre femei au descris ca fiind negativa experienta avortului.
  • Adevarul despre Avort, miercuri, 26.11.2008 04:00
    Avortul o alegere personala sau o crima ?

    Pilulele anticonceptionale provoaca avort timpuriu? Ele sunt cunoscute ca o combinatie de hormoni artificiali care au rolul de a impiedica ovulatia (eliberarea ovulului). Ceea ce se cunoaste mai putin este faptul ca, de multe ori ovulatia se produce in ciuda pilulelor de orice fel. Prin hormonii artificiali, pilula Anti Baby are efect asupra mai multor organe din corpul feminin, fie impiedicand sarcina, fie provocand avort timpuriu: • asupra ovarelor, impiedicand eliberarea ovulelor; • asupra tesutului mucoasei uterine, care se subtiaza, avand loc atrofierea glandelor, reducandu-se astfel resursele de hrana (glycogen) pentru copil. (inhibarea implantarii, deci efect de avort timpuriu). Astfel, fetita sau baietelul conceput moare de foame, in timp ce mama sa poate ca rade, mananca, se plimba, sau participa la Sfanta Liturghie. • asupra trompelor uterine, in sensul ca ovulul fecundat este transportat atat de lent, incat nu mai ajunge la timp la implantarea salvatoare si piere (factorul tubar, tot efect de avort timpuriu). Avand in vedere faptul ca fecundarea are loc aproximativ cu doua saptamani inaintea menstruatiei asteptate si ca pilulele omoara copilul chiar in aceste doua saptamani, menstruatia totusi va avea loc si femeia nici nu va sti ca a fost insarcinata. Dintre EFECTELE SECUNDARE ale anticonceptionalelor asupra organelor si sistemelor enumeram: -aparatul cardiovascular: boala trombo-embolica venoasa si arteriala, cardiopatie ischemica, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala; -metabolismul: cresterea colesterolului, diabet zaharat; -sistemul endocrin: anovulatie, pubertate precoce, multiparitate, tulburari de ciclu menstrual; -sistemul nervos central: cefalee, migrena; -pielea: exeme, urticarie, acnee, herpes; -organele de simt: tromboza si hemoragii venoase retiniene; -sistemul imunitar: scaderea apararii organismului fata de infectii; -sistem hepato biliar: litiaza biliara, agravarea hepatitelor acute existente etc; -aparatul urinar: favorizeaza infectiile uterine; -aparat genital: scaderea fluxului menstrual, cesterea numarului de avorturi spontane, scaderea contractiilor tubare care duc la propagarea infectiilor genitale; -cancer: de san, de col uterin, de ficat, de piele etc. In occident, se vorbeste tot mai mult de efectele negative si dezastruoase ale pilulei contraceptive. Exista cazuri in care adolescente, dupa doar cateva luni de administrare a pilulei, au avut accidente vasculare cerebrale cu pareze si paralizii. Steriletul este avortiv? Fertilizarea in Vitro este o alta fata a avortului? Prezervativul este sigur sau este o pacaleala in ce priveste protectia impotriva HIV, SIDA, Sifilis, Herpes genital si alte boli cu transmitere sexuala? Cat de usor este sa contactezi o boala cu transmitere sexuala? Detalii la: www.AdevarulDespreAvort.ro

  • mehmet balaban, marţi, 25.11.2008 09:55
    informatie

    sint casatorit de 8ani si am opservat ca nu mai sint capabil sa mai am un aldoilea contact sexual in urmatoarea clipa cu sotia mea , am o virstra de 37 ani , eu as vrea sa petrec o noapte cu mai multe partide sexsuale una dupa alta dar nu se poate ca dupa primul contact sexual zic eu ma plictisesc parca , ce trebuie sa fac ? ? ?

  • Georgiana Dorobantu, joi, 20.11.2008 20:32
    Pentru Lorena

    Poti gasi informatii utile citind articolul: Afla totul despre infectia cu virusul HIV (http://www.eva.ro/sanatate/medicina-generala/afla-totul-despre-infectia-cu-virusul-hiv-articol-10207.html)

  • lorena, miercuri, 19.11.2008 14:27
    sida

    vreau sa ma informez ce inseamna ,cum pot evita a nu infectarme ,spun asta pt.ca iubitul meu e purtator

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro