Ce se întâmplă dacă iei antidepresive în timpul sarcinii
Există mai multe studii cu privire la efectele antidepresivelor în timpul sarcinii. Unele studii sugerează că medicamentele sunt legate de un risc crescut de avort spontan, în timp ce alte studii se concentrează asupra implicațiilor pentru copilul în curs de dezvoltare.
Însă alte studii au pus la îndoială aceste asociații. Deci nu este surprinzător faptul că medicii și mamele în așteptare încearcă să își dea seama ce se întâmplă dacă iei antidepresive în timpul sarcinii.Care sunt riscurile la care te supui dacă iei antidepresive în timpul sarcinii
În ultimul studiu realizat pe acest subiect, cercetătorii au analizat creierul a 98 de copii la aproximativ o lună după naștere. Unele dintre mamele sugarilor sufereau de depresie și urmau un tratament cu antidepresive, în timp ce altele nu urmau niciun tratament. Bebelușii mamelor care luau antidepresive au prezentat un volum mai mare de creier în zonele asociate cu emoții și cu prelucrarea emoțiilor, precum și conexiuni mai mari între aceste regiuni, comparativ cu copiii ale căror mame nu au fost tratate pentru depresie sau nu sufereau de depresie.
Regiunile creierului implicate, numite amigdala și cortexul insular, sunt, în general, centrul celor mai puternice sentimente, inclusiv frica și motivația. Deși nu este clar ce înseamnă un volum mai mare de celule și conexiuni în acest domeniu, studiile anterioare ar putea oferi unele indicii. Alte studii au arătat, de exemplu, că adulții și copiii mai mari cu tulburări de anxietate și depresie au prezentat creșteri similare la nivelul materiei cenușii în aceste centre emoționale, precum și conexiuni crescute între celulele nervoase care populează aceste zone. Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că modificările nivelului serotoninei din creier pot afecta și dezvoltarea amigdalei.
Modificările cauzate de expunerea prenatală la antidepresive ar putea, prin urmare, contribui la schimbări în ceea ce privește sensibilitatea copilului în curs de dezvoltare la serotonină și abilitatea de a răspunde la substanțele chimice din creier. Studiile ulterioare probabil că vor investiga această posibilitate. Însă toți copiii care au fost născuți de mamele care luau antidepresive au fost sănătoși și rezultatele nu sugerează că orice femeie care ia antidepresive pentru a trata depresia va avea un copil cu tulburări de anxietate sau depresie. Însă femeile care iau antidepresive și sunt însărcinate ar trebui să discute cu medicii lor dacă tratamentul continuu este cea mai bună opțiune pentru ele sau dacă ar trebui să ia în considerare alte alternative.