Ce este Rh-ul si cum iti afecteaza sarcina?
Sănătate · Sarcina / De Dr. Teodora Dragu - medic specialist obstetrica-ginecologie, 12.06.2008

Nu multe sunt femeile care stiu ce este acela Rh si cum influenteaza acesta o sarcina sau sanatatea mamei si a bebelusului. Afla de la Dr. Teodora Dragu - medic specialist obstetrica-ginecologie...

Nu multe sunt femeile care stiu ce este acela Rh si cum influenteaza acesta o sarcina sau sanatatea mamei si a bebelusului. Afla de la Dr. Teodora Dragu - medic specialist obstetrica-ginecologie - raspunsuri la intrebarile referitoare la efectele Rh-ului in cazul unei sarcini.

Ce este Rh-ul?


Pe globulele rosii din sangele nostru exista un antigen numit D. Cele care il au (85% din populatia globului) sunt persoane cu Rh pozitiv. Cele fara antigen D pe globulele rosii sunt persoane cu Rh negativ. Organismul acestora din urma, in cazul in care intra in contact, la nivel sanguin, cu sange cu Rh pozitiv, fabrica anticorpi. La urmatorul contact cu acest tip de sange, acesti anticorpi ataca globulele rosii si le distrug.       


Populatia este impartita in doua grupe:

  • 85% au Rh pozitiv;
  • 15% au Rh negativ.

Cand intalnim aceasta situatie?


Cel mai adesea, aceasta situatie se intalneste in momentul in care o femeie cu Rh negativ are o sarcina cu Rh pozitiv. Fatul poate avea Rh pozitiv si sangele sau va fi atacat de anticorpii mamei imunizate de o nastere anterioara, de un avort sau o sarcina extrauterina, o grefa, transfuzie sau hemoterapie.

La nivelul populatiei mondiale, procentul cuplurilor incompatibile este de 10. La aceste cupluri, 5% din nasteri sufera efectele izoimunizarii materne.

     
Efectele materne sunt minime (foarte rar, disgravidie tardiva), dar efectele izoimunizarii asupra bebelusului sunt severe, mergand de la anemie severa, la deces intrauterin sau afectare cerebrala majora a nou-nascutului.

Diagnosticul afectarii fetale se poate pune ecografic, prin dozarea anticorpilor din sangele matern sau amniocenteza(extragere de lichid amniotic din interiorul uterului).

Primul pas este aflarea grupei si Rh-ului la prima vizita prenatala. Daca mama este Rh negativ, se determina gupa si Rh-ul tatalui. Daca acesta este Rh pozitiv, se vor doza anticorpii din sangele matern. In lipsa anticorpilor (ceea ce atesta lipsa imunizarii mamei) se va repeta dozarea la 28 de saptamani si 36 de saptamani.


In prezenta anticorpilor, acestia se vor verifica lunar, cresterea lor semnificand afectare fetala. Gravitatea acesteia este stabilita hematologic, ecografic si prin amniocenteza de catre obstetrician. Fatul afectat va fi extras prematur (prin operatie cezariana) sau se pot realiza transfuzii intrauterine.

Cazurile cu titru crescut de anticorpi de la prima dozare din trimestrul 1 de sarcina necesita intreruperea sarcinii.

Prevenirea acestei izoimunizari se face prin vaccinarea cu imunoglobulina anti D in primele 72 de ore de la nastere, avort sau orice alt eveniment ce pune sangele unei femei cu Rh negativ in contact cu sange Rh pozitiv.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro