Si barbatii risca sa faca osteoporoza
Sănătate · Ortopedie / 26.11.2007

Osteoporoza este adesea considerata ca o boala oarecum specific feminina. Intr-adevar ca este mult mai frecvent intalnita in cazul femeilor, insa este omis faptul ca si un numar semnificativ de barbati se pot confrunta cu aceasta afectiune.

Riscul de osteoporoza la femei: 50% (1 din 2 femei se va confrunta macar o data in viata cu o fractura asociata cu osteoporoza).

Riscul de osteoporoza la barbati: 25% (1 din 4 barbati se va confrunta macar o data in viata cu o fractura asociata cu osteoporoza).

Un barbat de 50 de ani prezinta un risc cu 13% mai ridicat de a intampina macar o data in viata o fractura de sold, sira spinarii sau la incheietura mainilor.  
      
In 2004, in cadrul unui congres pe teme de sanatate si osteoporoza s-a facut avertizarea ca prin asocierea acestei afectiuni doar cu segmentul feminin se poate intarzia in identificarea si tratarea acestei boli care are o frecventa destul de mare si la barbati. Scopul cercetatorilor este de a aduce la cunostinta faptul ca osteoporoza afecteaza mai putini barbati decat femei, insa acest lucru nu o exclude de pe lista "bolilor masculine".


Exista 2 factori care fac barbatii mai putin vulnerabili la osteoporoza decat femeile, si anume: ei au o densitate osoasa mai buna la maturitate si se confrunta cu un declin gradual al nivelului de hormoni din organism.       
      
De regula, cand un barbat sub 75 de ani se confrunta cu osteoporoza, aceasta este declansata de o alta boala deja existenta in organismul persoanei respective. Acelasi lucru este valabil si in cazul femeilor,  cand tratamentul trebuie aplicat pentru boala (bolile) primare, care au declansat osteoporoza.



Factori de risc pentru barbati

Printre factorii de risc precizati de dr. Mirela Radulescu, medic de familie se numara:

  • carenta de Calciu si vitamina D;

  • cancerul de prostata;

  • medicatia: folosirea glucocorticoizilor constituie una dintre cele mai intalnite cauze ale osteoporozei secundare. Acestia sunt utilizati in tratamentul astmului, a artritei si a altor boli. De asemenea, anticonvulsivantele si unele medicamente pentru tratarea anumitor tipuri de cancer pot contribui la cresterea riscului de osteoporoza;

  • nivelul scazut de testosteron: acesta scade odata cu inaintarea in varsta;

  • excesul de alcool: la fel ca si in cazul femeilor, consumul exagerat de bauturi alcoolice dauneaza sanatatii oaselor prin reducerea masei osoase;

  • gastrectomia (operatie chirurgicala prin care se taie si se inlatura in parte sau in intregime stomacul): aceasta interventie chirurgicala poate reduce cantitatea de calciu pe care o absoarbe organismul;

  • alte boli primare care pot declansa aparitia osteoporozei;

  • alti factori (intalniti si in cazul femeilor): ereditatea, varsta, sedentarismul, fumatul, nivel scazut de calciu in corp.

Reducerea densitatii osoase este privita ca parte integranta in procesul natural de imbatranire. Insa, cand osatura ajunge sa fie fragila si genereaza pericolul de a se fractura, atunci putem sa vorbim despre osteoporoza. Intalnita frecvent la femei si mai rar in cazul barbatilor, osteoporoza poate fi prevenita.


Cum poti sa previi osteoporoza?

Consuma o cantitate insemnata de produse lactate pentru a asigura necesarul zilnic de calciu pentru buna functionare a organismului. Alege un pahar cu lapte in schimbul bauturilor carbogazoase si un iaurt in locul chipsurilor.

O dieta bogata in calciu este esentiala pentru sanatatea oaselor tale, incetinind procesul natural de diminuare a masei osoase pe masura inaintarii in varsta. Aliatii tai de incredere sunt: laptele, iaurtul si branza. Pe langa calciu, aceste produse lactate mai contin si magneziu, proteine, fosfor, potasiu si zinc, toate necesare in dezvoltarea unei osaturi optime.


Necesarul zilnic de calciu la barbati

Este de 1000 mg calciu la barbatii cu varsta cuprinsa intre 19 si 65 de ani si de 1300 mg calciu la cei cu varste peste 65 de ani, din surse alimentare. Iar, doza zilnica recomandata de vitamina D care este importanta pentru fixarea calciului in oase, trebuie sa fie de 400 U.I. la adulti si 800 U.I. la varstnici.

Sportul este un alt factor important pentru rezistenta masei osoase. Incearca sa faci zilnic cate putina miscare. Nu folosi liftul, mai bine urca scarile! In functie de varsta si gradul de rezistenta, alege exercitiile fizice care-ti fac bine.


Stiati ca:

  • In jur de 20-25% din fracturile de sold se produc la barbati. Riscul de deces este de circa 20% in primele 12 luni dupa producerea unei fracturi de sold si este mai mare la barbati decat la femei; 
  • Se estimeaza ca riscul calculat pe tot restul vietii ca un barbat in varsta de peste 50 ani sa sufere o fractura osteoporotica este de 30%, similar cu riscul de a dezvolta cancer prostatic de-a lungul intregii vieti;
  • Fracturile vertebrale cauzeaza morbiditate egala la barbati si femei. Fracturile de sold la barbati cauzeaza semnificativ mai multe complicatii si pierderea functiei normale;
  • Desi prevalenta fracturilor de fragilitate este mai mare la femei, barbatii au in general rate mai mari de mortalitate asociata fracturilor.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro