Sfaturi pentru picioare sanatoase si frumoase
Sănătate · Ortopedie / 16.04.2010

Picioarele frumoase au fost dintotdeauna un atu pentru femei, fiind o atractie pentru privirile barbatilor. Cum primavara a venit, hainele vor lasa sa se vada din ce in ce mai mult, iar picioarele trebuie sa arate impecabil si mai ales sanatoase.

Picioarele frumoase au fost dintotdeauna un atu pentru femei, fiind o atractie pentru privirile barbatilor. Cum primavara a venit, hainele vor lasa sa se vada din ce in ce mai mult, iar picioarele trebuie sa arate impecabil si mai ales sanatoase.

Pe langa tratamentele de infrumusetare exista si cateva reguli care te ajuta sa-ti pastrezi picioarele frumoase. Iata ce te sfatuiesc specialistii de la DailyMail.

1. Atentie la kilograme! Pe langa nenumaratele probleme de sanatate asociate cu luarea in greutate, obezitatea se pare ca duce si la o crestere a riscului de osteoartrita (pierderea definitiva a cartilajului uneia sau mai multor articulatii). Afectiunea apare in cele mai multe cazuri la nivelul genunchiului si soldului.


De asemenea, tot obezitatea poate provoca aparitia varicelor si asta din cauza greutatii pe care trebuie sa o "transporte" picioarele. Desi nu sunt periculoase, venele varicoase sunt inestetice si pot fi dureroase.

2. Fii activa! Expresia "Mersul pe jos face piciorul frumos" pare a fi adevarata. Mersul este o activitate importanta pentru picioarele tale, tonifica, reduce grasimea si imbunatateste circulatia.

Se pare insa ca sa mergi corect nu este asa usor cum pare, iar multi dintre noi nu adopta pozitia corecta, potrivit profesorului care preda Tehnica Alexander, Malcolm Balk. Specialistul recomanda ca in timpul mersului sa tii capul sus si privirea inainte. Capul trebuie sa formeze linie dreapta cu spatele, iar genunchiul, nu talpa, trebuie sa duca piciorul in fata in timpul mersului.


3. Picioarele sus! Activitatea din timpul zilei te poate lasa cu picioare umflate si obosite. Pentru a scapa de aceasta problema, ia o pauza 10 minute pe zi, intinde-te si ridica picioarele, astfel incat sa fie mai sus de nivelul inimii. De asemenea, poti folosi sosete special create pentru imbunatatirea circulatiei.

4. Exercitii de stretching. "Chiar si persoanele care se antreneaza in mod regulat nu efectueaza suficiente exercitii de stretching. Daca musculatura picioarelor este incordata creste riscul de accidentari
," explica Jamie Baird, antrenor de fitness. "Incearca sa faci exercitii de stretching pentru picioare in fiecare zi dupa o baie calda sau dus. Inscrierea la un curs de yoga sau un alt tip de exercitii de stretching iti poate fi de folos."

5. Ai grija la tocuri! Desi pot da un aspect frumos piciorului, purtarea regulata a tocurilor poate provoca dureri de spate, afectiuni ale picioarelor, deteriorarea articulatiilor, "bataturi", nervi si ligamente inflamate, iar lista poate continua.  

Pentru a evita afectiunile, medicii ortopezi si fizioterapeuti recomanda utilizarea alternativa a pantofilor inalti cu incaltamintea fiziologica. De asemenea, cand porti tocuri si ai ocazia sa te asezi pe un scaun, descalta-te, intinde piciorul tragand calcaiul in fata astfel incat talpa sa fie flexata si degetele indreptate spre tine.


6. Controleaza-ti alunitele! Piciorul este una dintre zonele in care este depistat cel mai des melanomul. Examinarea periodica are un rol vital pentru diagnosticul melanomului, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne speriem de fiecare alunita, ci sa ne adresam de urgenta unui medic dermatolog daca observam modificari.

7. Mananca sanatos. Redu consumul de grasimi saturate gasite in carnea rosie si produse lactate si opteaza pentru cele monosaturate (uleiul de masline) si polinesaturate (peste gras, nuci).


Scapa de picioarele umflate!


Daca picioarele umflate reprezinta principala ta problema, ia aminte la urmatoarele recomandari:

  • Limiteaza consumul de sare. Sarea contribuie la retentia de lichide;
  • Picioarele sus. Intinde-te pe spate, ridica picioarele si pastreaza aceasta pozitie timp de 10 - 15 minute;
  • Foloseste ciorapi elastici. Folosirea unor astfel de ciorapi imbunatateste circulatia sangelui;
  • Exercitii fizice ajuta circulatia;
  • Scapa de kilogramele in plus. Greutatea in exces afecteaza circulatia lichidelor din corp si preseaza venele;
  • Evita sa stai prea mult timp asezat. La fiecare 1 - 2 ore, ridica-te si fa o mica plimbare;
  • Daca te afli sub tratament, discuta cu doctorul tau despre medicatie. Anumite medicamente pot avea drept efect secundar umflarea picioarelor;
  • Mergi la medic daca umflaturile persista si sunt insotite de probleme de respiratie, luare in greutate sau umflaturi care dauneaza pielii tale.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro