O alimentatie adecvata pentru un spate sanatos
Sănătate · Ortopedie / 15.02.2006

O nutritie adecvata si a dieta echilibrata sunt importante pentru sanatate, pe ansamblul ei. Cei care au probleme cu spatele trebuie sa stie ca o dieta echilibrata are un rol important pentru sanatatea coloanei vertebrale, ajutand si la prevenirea multor probleme ale acesteia si la vindecarea anumitor rani.


Oasele, muschii si celelalte parti ale coloanei vertebrale au nevoie de o nutritie adecvata si de vitamine astfel incat sa fie destul de puternice sa suporte greutatea corpului si pentru a functiona la capacitate optima.


Alegerea alimentelor potrivite pentru o nutritie echilibrata

O dieta echilibrata care include cantitatea potrivita de diferite vitamine si nutrimente reduce problemele de spate prin hranirea oaselor, a muschilor, a discurilor si a celorlalte parti ale coloanei vertebrale. Cel mai important este calciul, care poate fi obtinut din hrana zilnica, dar si din suplimentii alimentari.



Rolul vitaminelor in mentinerea unor oase sanatoase


Vitamina A joaca un rol important in mentinerea unei vederi bune, in cresterea oaselor, reproducerea si diviziunea celulara.

Vitamina A este un antioxidant care ajuta sistemul imunitar in lupta cu diferite boli si infectii, prin accelerarea crearii celulelor albe ale sangelui care distrug virusii si bacteriile daunatoare organismului. Este buna pentru spate deoarece are rol in repararea tesuturilor si in cresterea oaselor. Ajuta corpul sa foloseasca proteinele eficient.


In afara de vitamina A pe care o luam in stare pura din alimente, corpul nostru mai obtine vitamina A si din beta-carotenul transformat. Beta-carotenul poate fi gasit in legume cu frunza verde si fructe. Este important sa nu luam mai mult decat doza zilnica recomandata de vitamina A, pentru ca pot aparea in acest caz fracturi de oase.

Vitamnica A poate fi gasita in carnea de vaca, de vitel sau in ficatul de gaina. O alta sursa sunt produsele zilnice, precum laptele, untul, branza si ouale. Fructele de culoare deschisa, cum ar fi piersicile, nectarinele si cantalupul - o varietate de pepene galben - sunt si ele surse de vitamina A. Organismul uman mai poate obtine vitamina A si din legumele verzi, cum ar fi morcovii, cartofii dulci si spanacul.


Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este necesara in formarea colagenului. Colagenul este o parte importanta in procesul prin care celulele formeaza tesuturile. Aceasta vitamina este extrem de importanta in refacerea tendoanelor care au suferit diferite raniri, a ligamentelor si a discurilor vertebrale. Vitamina C este indispensabila pentru mentinerea oaselor si a tesuturilor sanatoase si puternice, contribuind la producerea hemoglobinei si a celulelor rosii din maduva oaselor.


Vitamina C poate fi gasita in fructe - capsune, kiwi si, in general, in citrice - in rosii, broccoli, spanac, ardei, cartofi dulci sau cei albi.

Vitamina D imbunatateste absorbtia calciului, care este important pentru dezvoltarea unor oase sanatoase si puternice. O absorbtie adecvata de calciu este esentiala in prevenirea osteoporozei, o afectiune caracterizata de prezenta unei coloane vertebrale slabite, care duce in timp la fracturi dureroase de vertebre.

Vitamina D este prezenta in mod natural in galbenusul de ou si in uleiul de peste. In afara de alimente, vitamina D mai poate fi obtinuta si prin expunerea la soare. Corpul uman nu poate produce singur vitamina D. Soarele ajuta organismul uman in acest sens, creand o reactie prin care se produce vitamina D3, care este apoi transformata in ficat si rinichi in substante biologice active necesare metabolismului.

Vitamina K ajuta oasele sa foloseasca corect calciul, combinatia dintre aceasta vitamina si calciu ajutand oasele sa ramana sanatoase.

Vitamina K este necesara in sinteza a cateva proieine care mediaza atat procesul de coagulare, cat si cel de anticoagulare. Lipsa vitaminei K din organism este manifestata printr-o sangerare excesiva. Aceasta vitamina se poate gasi in ficat, carne de porc, in legumele cu frunza verde - cum sunt spanacul si broccoli- precum si in produsele lactate.

Fierul este esential pentru sanatatea celulelor, deoarece le ajuta sa primeasca oxigen si sa elimine dioxidul de carbon. Mai ajuta si in producerea mioglobinei, un element important pentru dezvoltarea unor muschi sanatosi, esentiali in mentinerea coloanei vertebbrale.

Fierul se gaseste in produsele cum ar fi ficatul, carnea de porc, pestele, crustaceele, carnea rosie si cea de pasare. Legumele care contin fier sunt: spanacul, fasolea, lintea, soia, broccoli. Organismul uman poate lua fier si din oua.

Magneziul este important pentru relaxarea si contractarea muschilor. Ajuta si la mentinerea unui tonus muscular bun si a densitatii osoase bune, care, in schimb, poate preveni problemele de spate.

Corpul uman poate asimila magneziu din cerealele integrale si painea integrala, fasole, seminte, nuci, cartofi, avocado, banane, kiwi, crevete si legumele verzi, cum ar fi spanacul, napul sau broccoli.

Calciul este esential pentru mentinerea unor oase sanatoase si ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat a masei osoase. O cantitate zilnica adecvata este importanta in prevenirea dezvoltarii osteoporozei.
 
Calciul se poate asimila prin consumarea produselor lactate, cum ar fi iaurtul, branza si laptele. Legumele cu frunza de un verde inchis, cum sunt spanacul, broccoli si napul, contin si ele calciu. Alte surse sunt: alunele, mazarea, fasolea neagra si cateva feluri de peste, printre care sardinele si somnul.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro