Cum previi apariția cancerului la sân - 5 lucruri pe care să le faci
Una din opt femei ar putea putea avea cancer mamar de-a lungul vieții. Află cum poți preveni apariția cancerului la sân.
Încă de prima dată când ți-ai cumpărat un sutien ai început să ții cont de aspectul sânilor tăi, de formă și mărime. Indiferent dacă ți se par prea mari sau prea mici, sunt o parte din corpul tău și este foarte important să iei măsuri pentru a preveni problemele de sănătate.
„Femeile au un grad mult mai mare de control asupra acestei boli decât în trecut. Tot ceea ce fac poate influența riscul de a avea cancer la sân, iar un stil de viață sănătos este întotdeauna baza oricărui tratament. Băuturile și alimentele consumate, tipul de exerciții, evitarea parabenilor, a conservanților și a coloranților artificiali pot acționa pentru a preveni apariția cancerului la sân”
, explică dr. Margaret I. Cuomo, specialist oncolog.
Aspectul sânilor tăi oferă indicii despre starea generală de sănătate. Astfel, o mărime mai mare la sutien poate semnala creșterea în greutate, poți resimți presiune sau dureri din cauza modificărilor hormonale legate de menstruație sau sarcină. Nodulii sau umflăturile de la nivelul sânilor trebuie să te trimită imediat la un consult de specialitate, dar există și o veste bună. În prezent, rata de deces din rândul femeilor diagnosticate cu această afecțiune este în scădere continuă.
Iată ce poți face pentru a preveni apariția cancerului la sân:
1. Află dacă ai sânii denși
Determinarea densității țesutului mamar este o nouă măsură care te poate ajuta să previi cancerul. Astfel, densitatea sânilor este determinată de cantitatea de țesut gras. Femeile cu sâni denși, cu un procent redus de grăsime, au un risc de 6 ori mai mare de cancer la sân. De asemenea, mamografiile detectează mai greu tumorile în cazul sânilor denși. Atât tumorile, cât și țesutul dens apar pe alb, iar stratul de grăsime este afișat pe negru.
Chiar dacă nu poți face nimic pentru a modifica gradul de densitate a țesutului mamar, este indicat să efectuezi și o ecografie mamară pentru a fi sigură că ești sănătoasă. În cazul opus, dacă ai o densitate redusă a țesutului mamar trebuie să efectuezi în continuare controalele periodice.
2. Fă mișcare
Exercițiile fizice au un rol esențial în prevenirea cacerului mamar, în primul rând pentru că te ajută să-ți menții greutatea în limite normale. Potrivit studiilor de specialitate, femeile care se îngrașă cu 10-15 kilograme după vârsta de 18 ani au un risc cu 40% mai mare de cancer la sân. Dacă nu te îngrași decât cu maximum 4 kilograme vei fi protejată de această maladie.
Legătura dintre obezitate și apariția cancerului la sân este dată de acțiunea estrogenului. Înainte de menopauză, estrogenul este produs de ovare, însă după intrarea la menopauză ovarele nu mai realizează această acțiune și majoritatea țesuturilor unde estrogenul este prezent se transformă în depozite de grăsimi. Cu cât există mai multe grăsimi stocate, cu atât se exacerbează acțiunea estrogenului, care poate cauza modificări funcționale ale celulelor și apariția tumorilor.
De aceea este important să faci exerciții în tinerețe, dar mai ales după ce ai trecut de vârsta de 40 de ani. Exercițiile fizice modifică felul în care estrogenul este metabolizat, diminuând riscul apariției tumorilor. Potrivit specialiștilor, femeile care fac exerciții de 3-4 ori pe săptămână, timp de minimum 30 de minute, au un risc cu 25% mai scăzut de a fi diagnosticate cu această maladie.
3. Limitează terapia de substituție hormonală
Potrivit studiilor realizate, folosirea estrogenului și a progesteronului pe termen lung pentru controlarea simptomelor menopauzei poate crește riscul de cancer mamar cu până la 24%.
„Atunci când decizi să utilizezi substituția hormonală trebui să pui în balanță avantajele tratamentului, dar și riscurile crescute de cancer. În multe cazuri, simptomele menopauzei pot fi controlate folosind alternative naturale, dar, în momentul în care se utilizează substituția hormonală, controalele trebuie făcute cu rigurozitate pentru depistarea oricăror probleme de sănătate la timp”, explică dr. Mary L. Gemignani, medic chirurg.
4. Nu exagera cu mamografiile
Chiar dacă sunt importante pentru determinarea modificărilor țesutului mamar, nu este indicat să faci mamografii prea des, deoarece iradierea rezultată în urma acestei proceduri poate cauza mutații la nivelul celulelor. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să le eviți. În general, dacă respecți indicațiile medicului nu vor apărea probleme.
Însă există și cazuri în care nu sunt recomandate. Femeile care au fost tratate prin radioterapie localizată în zona pieptului pentru boala Hodgkin au un risc mult mai ridicat de cancer la sân.
5. Alege alimentele potrivite
Meniul zilnic poate, de asemenea, să prevină apariția cancerului la sân. Specialiștii au constatat că femeile care au o concentrație ridicată de licopen și beta-caroten în sânge prezintă un risc de cancer mamar cu 19% mai redus. Carotenoizii, pigmenții care dau culoarea intensă morcovilor, vișinelor, roșiilor sau ardeilor te pot ajută să te menții sănătoasă. Consumă cât mai des morcovi cruzi, cartofi dulci, salate de roșii și rondele de ardei gras.