Unul dintre obiceiurile persoanelor care au contactat conjunctivita este sa se trateze singure acasa, prin metode aflate din vecini. Se apeleaza la doctor doar in cazurile extreme, cand disconfortul la nivelul ochiului devine de nesuportat sau chiar cand apare o durere in zona afectata.
Tratarea conjunctivitei acasa?
Cat de nesanatos este pentru ochi acest obicei? Daca ne gandim ca, din cauza unui tratament necorespunzator, o mica si inofensiva conjunctivita se poate transforma in ceva mult mai rau, cum este o cheratita care, in timp, poate evolua in forma unui ulcer cornean, atunci judeca tu...
Numai un doctor va sti sa iti puna un diagnostic potrivit si sa interpreteze corect simptomele prezentate. Larisa Nesterovski, doctor oftalmolog la clinica Optiplaza, considera ca "numai un specialist poate sa decida ce tip de conjunctivita ai numai dupa un examen biomicroscopic. Conjunctivita, pe cat e de simpla in principiu ca diagnostic, pe atat ascunde foarte multe confuzii. Daca s-a confundat o conjunctivita cu o iridociclita? Sau cu un glaucom - atunci este grav, deoarece nu conjunctivita este cea care lasa urme. Conjunctivita se poate complica cu cheratita, cu niste infiltrate care pot provoca ulcer cornean - dar mai rar. O conjunctivita netratata pana la capat sau tratata necorespunzator cu un medicament neadecvat se cronicizeaza si atunci in functie de imunitate, de rezistenta organismului, reapar aceleasi semne, dar cu senzatii de arsura usoara mai mult, sau jeno-oculare".
Si, totusi, ce este bine sa facem?
In mod traditional, remediile facute "in casa" sunt eficiente atata timp cat este vorba de o conjunctivita minora, asociata cu o raceala usoara, sau cu o alergie. Primul lucru pe care il poate face o persoana care a contactat o conjunctivita, indiferent de tipul ei, este sa curete bine ochiul, pentru a evita ca infectia sa se dezvolte.Larisa Nesterovski spune ca, pentru diminuarea senzatiei de disconfort, unele persoane aplica pe ochii inchisi o compresa rece. "Ce se intampla este ca temperatura rece ingusteaza vasele de sange, ceea ce duce si la o micsorare a edemului". In loc de o compresa rece, se pot aplica si pungute cu ceai luate de la frigider. Ar fi de mentionat ca astfel de comprese nu sunt deloc curative, ci doar te fac sa te simti mai bine pentru un timp scurt.
Lacrimile artificiale mai pot ajuta si ele in calmarea simptomelor. In cazul in care se aplica in ochi astfel de lacrimi, ochiul se lubrifiaza si are o senzatie de mai bine, explica doctorul. Daca, insa, simptomele nu dispar in maxim trei zile, sfatul este sa consulti un doctor.
Ce mai poti face pentru a ameliora simptomele conjuctivitei?
Spala-ti mainile frecvent si nu iti atinge ochii afectati de conjunctivita cu ele.
Evita sa iti freci ochii pentru a nu irita si mai mult zona afectata.
Daca ochiul iti este afectat, nu te grabi sa te duci la piscina.
Nu folosi in comun prosoape sau servetele cu alte persoane.
Poarta ochelari daca ochii tai sunt sensibili la lumina.
In cazul in care ai o conjunctivita de tip alergic, evita contactul cu substanta care ti-a cauzat reactia.
Scapa de fardurile de ochi sau creioanele vechi daca, in urma probei de laborator, a reiesit pozitiva cultura de bacterii.
Foloseste o fata de perna diferita in fiecare noapte.
Nu folosi lentile de contact
Larisa Nesterovski iti recomanda sa nu iti bandajezi ochii in cazul in care ai dobandit o conjunctivita de tip bacterian, deoarece microbii se dezvolta in spatii anaerobe.
Ce ar putea sa iti recomande doctorul
"Antibioticele nu au cum sa ajute in cazul unei conjunctivite alergice, se dau niste substante anticristalinice, desensibilizante, care sensibilizeaza raspunsul imunologic" sustine Larisa Nesterovski.
Pentru conjunctivitele bacteriene, tratamentul va consta in administrarea picaturilor pe baza de antibiotic sau a unui unguent. "De multe ori doctorul le recomanda pe amandoua odata. Unguentul se mentine mai mult in sacul conjunctival si completeaza actiunea picaturilor. De obicei, unguentul se aplica dimineata si seara", explica doctorul oftalmolog.
De obicei, conjunctivitele virotice se vindeca intr-o saptamana sau maxim doua si nu raspund la antibiotice.
Daca obisnuiesti des sa faci conjunctivita, sfatul doctorului este sa te vitaminizezi. Sistemul tau imunitar are nevoie de un ajutor.
Nu intrerupe antibioticele in timpul tratamentului, chiar daca nu mai prezinti simptomele care te-au determinat la inceput sa te duci la doctor. Larisa Nesterovski spune ca un tratament medicamentos dureaza minim cinci zile.
Cum putem preveni conjunctivita?
Raspunsul medicului specialist este cat se poate de simplu: "Prin igiena personala!".
Nu folosi in comun cosmeticele de ochi cu alte persoane, oricat de apropiate ti-ar fi.
Nu folosi in comun nici prosoapele de fata.
Spala-ti mainile des si evita sa le treci pe la ochi.
Poarta ochelari de protectie in cazul in care lucrezi cu substante toxice.
Nu folosi picaturile sau unguentul care a fost prescris pentru altcineva.
Evita sa inoti in apa netratata cu clor sau in ape naturale statatoare.
Nu pastra medicamentele si nu le refolosi. Arunca-le imediat dupa ce ti-ai terminat tratamentul.
Instructiuni de folosire a picaturilor sau a unguentului
Spala-te pe maini inainte de a-ti atinge ochii sau medicamentul.
Incet, trage de pleoapa inferioara a ochiului in jos cu un deget.
Lasa-ti capul pe spate si uita-te in tavan.
Pentru picaturi. Pune o picatura in centrul pleoapei inferioare. Nu picura medicamentul direct in ochi. Inchide ochii incet, fara a-i strange puternic. Clipeste pentru a distribui picaturile pe toata suprafata ochiului.
Pentru unguent. Incepi sa aplici pe toata pleoapa inferioara din coltul ochiului apropiat de nas. Inchide-ti ochii cu blandete. Misca ochiul in toate partile pentru a distribui medicamentul pe toata suprafata.
Indeparteaza solutia sau unguentul in exces cu un prosop curat, folosind un prosop diferit pentru fiecare ochi.
Spala-te pe maini dupa ce ai terminat de aplicat picaturile sau unguentul, pentru a evita sa transmiti infectia si altor persoane.
Mituri legate de conjunctivita
Conjunctivita nu se ia numai daca te uiti la o persoana care are deja aceasta afectiune.Apa de trandafiri nu are nici un efect in tratarea conjunctivitei.