4 lucruri pe care nu trebuie să le faci dacă porți lentile de contact
Sănătate · Oftalmologie / De Amalia Skelton, 26.07.2018

Preferi să porți lentile de contact în locul ochelarilor? Pentru a preveni afecțiunile oculare trebuie să menții o igienă riguroasă.

Cu siguranță vrei să ai o privire odihnită și luminoasă. Machiajul, anticearcănul și alte trucuri de machiaj nu pot înlocui frumusețea ochilor. De aceea este foarte important să acorzi atenție igienei și măsurilor de protecție necesare când alegi să porți lentile de contact. Poate fi tentant să treci cu vederea regulile de utilizare pentru că nu sunt ca ochelarii, la care trebuie să fii mereu atentă unde i-ai lăsat, însă acest lucru nu înseamnă că poți uita de ele.
„Folosirea neadecvată a lentilelor de contact poate provoca leziuni oculare și agravează problemele existente”
, explică dr Jennifer Fogt, profesor de oftalmologie de la Colegiul de Optometrie din Ohio. Înroșirea ochilor, vederea în ceață sau umflăturile sunt numai câteva dintre problemele care pot apărea dacă nu îți iei măsurile potrivite atunci când porți lentile de contact.
 

Iată ce nu trebuie să faci când porți lentile de contact:

 

1. Nu lăsa apa să intre în contact cu lentilele sau recipientul în care le păstrezi

Uneori se întâmplă să ți se termine soluția de igienizare a lentilelor. Deși poate fi tentant să folosești pur și simplu apă până reușești să ajungi la farmacie, nu face acest lucru. Apa de la robinet conține microbi care aderă la suprafața lentilelor de contact și pot cauza infecții oculare. Pot apărea dureri, roșeață, sensibilitate la lumină, vedere în ceață și usturimi. 
Aceste infecții sunt provocate de bacteria numită Acanthamoeba, care cauzează keratita amibiană. Se tratează cu antibiotice, dar bacteria este greu de înlăturat pentru că în multe cazuri devine rezistentă la medicamentele convenționale.
Nu folosi apa pentru clătirea lentilelor de contact si nici nu le pastra în apă. Utilizează numai soluțiile de igienizare speciale pentru a preveni infecțiile.

 
2. Nu purta lentilele la duș, la piscină sau pe malul mării

Cu excepția cazului în care ai înota într-un pahar de soluție de igienizare, nu este o idee bună să porți lentilele în apropierea apei. Indiferent dacă este vorba de un duș, o baie relaxantă, o zi petrecută la piscină sau pe plajă, cel mai bine ar fi eviți purtarea lentilelor de contact. Infecțiile apărute pot fi severe și în mod sigur nu vrei să-ți petreci restul verii luând tratament.
Acest lucru nu înseamnă că, dacă ești în concediu la mare, trebuie să te resemnezi să nu vezi bine când ești pe plajă. Discută din timp cu medicul tău și acesta îți poate prescrie ochelari de soare cu dioptrii pentru a te putea bucura de fiecare clipă de vacanță.

 
3. Nu pune lentilele de contact și nu le scoate fără să te speli pe mâini înainte

Poate fi enervant să te speli de atâtea ori pe mâini și să ai grijă de fiecare dată când pui sau scoți lentilele de contact, dar timpul în plus îți va proteja ochii de infecții. Chiar dacă te grăbești, nu pune direct lentilele. Spală-te pe mâini înainte pentru a evita depunerea microbilor pe ele. Mâinile murdare sunt dușmanul purtării eficiente a lentilelor de contact deoarece ești mult mai predispusă la infecții dacă nu respecți riguros regulile de igienă în utilizare. Iritația corneeană sau keratita pot apărea foarte ușor dacă lentilele tale de contact conțin mulți viruși pentru că ai uitat să te speli pe mâini.
La fel de important este să te ștergi pe mâini cu atenție. Trebuie să te asiguri că mânile sunt complet uscate altfel vei favoriza transferul microbilor de pe mâini pe lentile, iar la contactul cu ochii pot apărea inflamații sau alte probleme oculare.
Grija pentru igiena lentilelor nu este rezervată doar weekend-ului. Trebuie să fii mereu atentă cum folosești lentilele deoarece infecțiile, leziunile sau abraziunile cauzează disconfort și te împiedică să te bucuri de activitățile tale favorite.

 
4. Nu schimbi soluția de igienizare 

De fiecare dată când igienizezi lentilele trebuie să începi de la zero. Păstrarea lentilelor de contact în soluția specială de curățare elimină substanțele iritante și bacteriile, însă trebuie să te gândești că acest microorganisme vor rămâne în acea soluție folosită. De aceea nu poți doar să completezi jumătate din recipient cu soluție nouă, ci trebuie să o arunci pe cea folosită. La fiecare igienizare tornă o nouă doză de soluție de curățare și nu vei avea probleme cu infecțiile.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro