4 detalii la care trebuie să fii atentă când îţi cumperi ochelari de soare
Sănătate · Oftalmologie / 19.05.2014

Protecţia împotriva acţiunilor nocive ale razelor solare este un aspect foarte important atunci când vine vorba de sănătate şi de prevenirea îmbătrânirii premature.

Nu e de mirare că ochelarii de soare sunt atât de populari. Aceştia au rolul de a-ţi proteja ochii de agresiunile razelor ultraviolete, de a reduce oboseala ochilor cauzată de lumina prea puternică şi chiar de a împiedica particulele de praf să pătrundă în ochi.

În ciuda faptului că sunt atât de accesibili, încât îi găseşti în aproape orice magazin, farmacie sau benzinărie, ochelarii de soare trebuie aleşi cu mare atenţie, întrucât purtarea unei perechi nepotrivite poate dăuna mai mult decât lipsa protecţiei.


Iată de ce lucruri trebuie să ţii cont atunci când îţi cumperi ochelari de soare, pentru a fi sigură că ai făcut alegerea potrivită:

1. Alege ochelarii de soare în funcţie de protecţia pe care o oferă

Menirea ochelarilor de soare este să îţi protejeze ochii de acţiunea nocivă a razelor UVA şi UVB, al cărei impact poate provoca arsuri ale globului ocular, cataractă şi chiar cancer. Dacă vrei ca protecţia să fie eficientă, caută ochelari de soare care blochează în proporţie de 99% razele UVB şi în proporţie de 95% pe cele UVA.


Nu cumpăra ochelari de soare cosmetici sau care nu oferă informaţii cu privire la protecţia împotriva razelor ultraviolete.

2. Informează-te cu privire la modelele de ochelari de soare disponibile pe piaţă

Poţi opta pentru un model stil oglindă, care de obicei se găseşte la ochelarii curbaţi, deveniţi populari sub denumirea de "ochelari de poliţist". Ochelarii de soare "aviator" sunt un alt model cunoscut încă din anii 1950-1960, cu lentilele bombate şi rame metalice subţiri.


Aceştia au rămas o dovadă a eleganţei şi stilului încă de la apariţia filmului "Mic dejun la Tiffany", datorită felului graţios în care i-a purtat Audrey Hepburn. Ochelarii rotunzi purtaţi de John Lennon şi Ozzy Osbourne se menţin şi ei în trenduri de mai bine de 40 de ani, însă nu sunt atât de eficienţi în a împiedica lumina să irite ochii, din cauza formei şi a mărimii reduse.

Ochelarii supradimensionaţi sunt şi ei apreciaţi de către cunoscătorii în modă, fiind asociaţi cu strălucirea vedetelor de la Hollywood.


3. Asigură-te că ochelarii de soare ţi se potrivesc perfect

Ca orice alt accesoriu, ochelarii de soare sunt disponibili în mai multe mărimi. Pentru a te asigura că ai ales dimensiunea potrivită, probează-i înainte de a-i cumpăra. Aceştia trebuie să nu îţi fie largi sau strâmţi, greutatea lor trebuie să fie uniform distribuită pe nas şi pe urechi, iar lentilele nu trebuie să îţi atingă genele.

4. Alege lentilele potrivite

Lentilele sunt componenta cea mai importantă a ochelarilor de soare. Cele gri reduc intensitatea luminii fără a modifica felul în care vezi culorile. Cele maro îmblânzesc contrastul prin blocarea luminii albastre.

Lentilele gălbui modifică tot contrastul şi blochează aproape în totalitate lumina albastră, distorsionând culorile. Lentilele roşii, portocalii, mov, albastre sau verzi acţionează tot prin reducerea contrastului, însă nu sunt potrivite pentru activităţi care impun recunoaşterea cromatică.

Materialul lentilelor este de asemenea important. Sticla este mai grea, mai scumpă şi se sparge cu uşurinţă. Policarbonatul nu este rezistent la zgârieturi şi oferă mai puţină claritate decât sticla sau poliuretanul NXT, dar este mai accesibil ca preţ. Acrilul este cel mai ieftin, dar şi cel mai puţin eficient şi rezistent.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro