Melanomul poate să ucidă!
Sănătate / 15.07.2014

Alunițele, cunoscute în termini medicali ca nervi nevocelulari, sunt formațiuni benigne de culoare maro sau neagră ce apar pe piele. Cel mai frecvent, alunițele sunt inofensive pentru sănătatea noastră, evoluția lor fiind una benignă. Unele alunițe sunt, însă, periculoase, ele putându-se transforma în melanom, atunci când suferă o agresiune (fizică, chimică) sau sub acțiunea razelor ultraviolete.

Statisticile demonstrează că românii ignoră pericolul la care se expun odată cu sezonul estival! Specialiștii Grupului Medical Romgermed recomandă tuturor românilor un consult de bază, la medicul specialist dermatolog! Acest consult, denumit dermatoscopie, poate salva vieți!

“În acest sens, nu ne rezumăm la a semnala riscul, ci am creat un preț special pentru consult plus examen dermatoscopic (1 – 5 leziuni). Astfel, cu doar 90 de lei oricine poate veni în clinicile noastre și poate avea o opinie medicală specializată. Abia apoi va ști dacă este sau nu expus unui risc. Nu trebuie să ignorăm riscul, mai ales că suntem în plin sezon estival!”
, declară Irina Buță, Director Divizie Clinici Romgermed.  

Melanomul, cel mai agresiv tip de cancer de piele

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat. Depistat și intervenit în faze incipiente, melanomul poate fi, însă, tratat și vindecat. Din păcate, statisticile demonstrează că în România pacienții ajung prea târziu la medicul dermatolog!

Conform unui avertisment lansat de către Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală, în 80% dintre cazurile de melanom malign avansat din țara noastră, pacienţii au şanse de supravieţuire de maximum 5 ani de la depistarea afecţiunii. Cauza? Românii se prezintă târziu la medic, întrucât nu sunt conștienți de riscul enorm pe care îl reprezintă această afecțiune! Pe cale de consecință, medicii dermatologi descoperă târziu tumora, când şansele de supravieţuire a pacientului sunt minime.


În România, rata incidenței de cancer malign este de 4,7 la suta de mii în cazul bărbaților și de 4,4 la suta de mii în cazul femeilor. Riscurile acestei maladii planează asupra tuturor categoriilor de vârstă. Melanomul este cel mai letal tip de cancer de piele. Deși este responsabil de doar 4% dintre toate tipurile de cancer cutanat, el provoaca 80% din decesele cauzate de cancerul de piele.

În ultimele trei decenii, incidența melanomului avansat a crescut de peste două ori în Europa, potrivit Societății Române de Dermato-Oncologie.

”Din păcate, statisticile existente nu sunt corecte, întrucât rata de raportare a cazurilor este sub cea reală!!”, explică doctor Tatiana Tărciatu, medic Dermato-Venerolog Romgermed.

Prevenția este deosebit de importantă în cazul melanomului cutanat, întrucât acest cancer de piele metastazează extrem de rapid, de cele mai multe ori înainte ca boala să fie diagnosticată.

Ai aluniţe? Dermatoscopia, investigaţia care îţi salvează viaţa!


Specialiștii Grupului Medical Romgermed recomandă examinarea alunițelor.
“Pentru a preîntâmpina riscurile pe care le prezintă orice aluniță (nev), este recomandat să fim atenți la felul în care aceasta evoluează . Dermatoscopia este o metodă nouă, revoluționară, care ajută la diagnosticarea, supravegherea și diferențierea leziunilor pigmentare de la nivelul pielii. Medicul va inspecta alunițele cu un instrument numit deramatoscop, care are o sursă de lumină integrată și o putere de mărire de zeci de ori. Consultul dermatoscopic nu este incomod si nu doare. La începutul sezonului cald, orice persoană care are multe alunițe, mai ales dacă unele și-au modificat aspectul, ar trebui să facă o dermatoscopie. Cu ajutorul dermatoscopului, medicul poate deosebi alunițele inofensive de cele cu potențial malign”, explică doctor Tatiana Tărciatu, medic Dermato-Venerolog Romgermed.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro