Solutii antioboseala

Medicina preventiva / 03.11.2009

In sezonul rece esti mult mai obosita, ai mai putina vitalitate, efortul sustinut este o corvoada. Exista cateva explicatii pentru oboseala cronica de iarna, dar si remedii...

In sezonul rece esti mult mai obosita, ai mai putina vitalitate, efortul sustinut este o corvoada. Exista cateva explicatii pentru oboseala cronica de iarna, dar si remedii, explicate de specialistii francezi.  
 

Imi este dor de soare!


“Nu imi place caldura, dar sunt dependenta de soare. Toamna si iarna, cel mai tare ma chinuie lipsa de lumina, absenta soarelui, zilele prea scurte. Sentimentul este asociat cu o senzatie de oboseala cronica, care se instaleaza in septembrie si care dispare abia cand revenim la ora de vara. Mi se spune ca sunt ursoaica si ca iarna ar trebui sa hibernez!”, spune Angela, de 33 de ani.

Ce este de facut. Soarele este sursa de energie vitala si pentru plante, si pentru animale, si pentru oameni. Absenta razelor solare induc o senzatie de oboseala, printr-un intreg mecanism hormonal. Soarele este “sursa” de vitamina D, care nu se poate sintetiza in absenta luminii naturale. Un aport crescut de magneziu (din pilule sau din alimente bogate in magneziu – cacao, migdale, alune, nuci, paine integrala, prune, banane, patrunjel verde) este tonic. Expune-te cand poti la soare. Uneori sunt importante si doar cinci minute, pentru ca lumina solara stimuleaza productia de melatonina, care controleaza ritmul biologic si care contribuie esential la combaterea depresiei si a oboselii de iarna.

 

Fac abuz de portocale!


“Anul trecut am avut o toamna si o iarna teribil de grele. Oboseala, oboseala si iar oboseala. Un medic mi-a recomandat abuzul de suc de portocala proaspat. Mi-am revenit, iar anul acesta voi face la fel, dar din proprie initiativa si inainte sa ajung la starea de epuizare de anul trecut”, povesteste Clara.
Ce este de facut. Sucul proaspat de portocala este bogat in vitamina C si alte principii. Abuzeaza si tu de portocale si de sucul lor proaspat, dar inainte ca oboseala cronica sa se instaleze. Doua portocale pe zi sunt un mod foarte placut prin care poti preveni senzatia de oboseala.

 

Adorm greu, ma scol obosita


“Adorm greu, ma scol obosita, parca nu am niciun pic de energie. Stiu cat sunt de importante vitaminele si mananc fructe – mere, banane, kiwi – toata toamna si toata iarna. Am sentimentul ca acestea nu sunt suficiente ca sa-mi asigure necesarul de vitamine si energie. Gresesc?”, se intreaba Alexandra, in varsta de 30 de ani.
Ce este de facut. Aportul de vitamine din fructe, toamna si iarna, de cele mai multe ori nu este suficient. La aceasta se adauga si faptul ca necesarul de vitamine al organismului este mult mai mare in sezonul rece. Solutia este sa apelezi la suplimente de vitamine. Cu precizarea, foarte importanta, ca trebuie sa ceri sfatul unui farmacist sau al medicului de familie, care sa aleaga combinatia optima, dar si doza zilnica.


Miscarea, o arma impotriva oboselii


“Sunt dependenta de miscare. Am ajuns dependenta de starea de bine pe care miscarea mi-o ofera, de tonusul psihic pe care il castig de pe urma miscarii. Alerg, mai rar, dar am posibilitatea de a inota, in fiecare zi. Asa ca profit. Sunt energica si eficienta in tot ceea ce fac”, se lauda, pe drept, Laura, o tanara de 26 de ani.
Ce este de facut. Miscarea este o sursa de hormoni ai fericirii, este calea cea mai buna prin care tonusul organismului este mentinut la nivel inalt, solutia cea mai eficienta pentru oxigenarea tesuturilor. Sedentarismul inseamna o circulatie proasta, picioare grele, kilograme in plus, suferinte cardio-vasculare si alte multe neajunsuri.
  • MIHAELA, miercuri, 04.11.2009 12:41
    distrati-va cat puteti!

    si eu sunt mereu obosita in anotimpul rece. Nu gasesc energia necesara care sa-mi permita indeplinirea treburilor zilnice, cu succes,dar cred ca este vorba si de factorul psihologic. Atenzie cateodata oboseala persistenta este si un semn ca poate in viata noastra este ceva care trebuie schimbat; poate fi o stare de stres, sau o simpla tristete,iar stresul prelungit, cauzeaza oboseala.Parerea mea este ca trebuie cercetat la baza, motivul, inainte de a trece la tratamente naturiste. Si sufletul este important!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro