Sănătate. Ce trebuie să ştie femeile însărcinate dacă răcesc. Sfatul expertului

Medicina preventiva / 06.02.2016

Răceala nu este niciodată plăcută mai ales atunci când eşti însărcinată. Există peste 200 de virusuri care pot cauza "răceala", o infecţie a tractului respirator superior.

Schimbarea dintre anotimpuri aduce după sine şi o predispoziţie pentru răceli deoarece sarcina suprimă sistemul imunitar. Dr. Silviu Istoc explică care sunt complicaţiile răcelilor în sarcină şi care este tratamentul corect.

"În timpul sarcinii simptomele persistă mai mult decât în mod normal şi pot deveni o ameninţare pentru mamă şi copil în cazul în care apar complicaţii. Viitoarele mame trebuie să fie atente la alimentaţie şi să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltarea normală a fătului ", explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrică-ginecologie.


Răceala este o infecţie virală care se poate transmite prin contact cu o persoană infectată. Organismul depune mai mult efort pentru a se adapta cu noile schimbări realizate de concepţie şi din păcate, acest lucru duce la o sensibilitate crescută a femeilor gravide la boli.

Dacă eşti în primele 12 săptămani, o febră de peste 38,5 grade Celsius poate determina oprirea din evoluţie a sarcinii sau diverse malformaţii ale bebeluşului. După ce treci de aceste săptămani, infecţiile în gât sau în nas pe care le poţi contracta în timpul răcelii afectează de asemenea bebeluşul.


"Simptomele unei răceli uşoare pot varia de la nas înfundat sau rinoree, durere în gat puternică, durere uşoară de urechi, strănut, tremurături, tuse, dureri de cap, oboseală până la frisoane, transpiraţie şi febră peste 39 de grade în cazul unei răceli severe. Vizita la medic este obligatorie pentru a te asigura că raceala nu se dezvoltă într-o infecţie mai gravă. Trebuie reţinut însă febra este un mecanism de apărare a sistemului imunitar, de aceea hidratarea este extrem de importantă în perioadele de răceală. Prin transpiraţie se elimină toxinele din organism, deci este un alt proces natural de autovindecare.", adaugat Dr.Istoc.


Ce faci dacă răceşti în sarcină?

Odihna reprezintă cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru corpul tău (şi pentru copilul tău), atunci când eşti răcită. Organismul tău poate lupta împotriva infecţiilor mai bine atunci când este odihnit.

Hidratarea este esenţială mai ales atunci când eşti răcită, este nevoie să bei cel puţin 8 pahare de apă, suc de fructe fără zahăr sau ceai de plante pe zi şi lămâie care poate calma şi o eventuală durere în gât.

Gargara cu apă sărată are şi ea rolul de a reduce durerile, umflăturile, elimină mucusul şi calmează senzaţia de iritare adesea simţită în timpul bolii.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro