Sănătate. Ce e mai bine să consumăm? Apa de la robinet sau cea îmbuteliată?
Sănătate · Medicina preventiva / 17.08.2015

Specialiştii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor au descoperit că specificaţiile de pe etichetele sticlelor nu reflectă adesea calitatea reală

Specialiştii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România au realizat un studiu în care au analizat calitatea apelor minerale îmbuteliate, dar şi pe cea a apei de la robinet. Se pare că apa îmbuteliată nu este cu mult mai sigură decât cea de la robinet, iar specificaţiile de pe ambalaje nu reflectă adesea calitatea reală a apei. Iată ce trebuie să ştii atât despre apa de la robinet, cât şi despre cea vândută la sticle sau PET-uri: 

Apa de la robinet trebuie să fie sanogenă şi curată, adică: 

- să fie lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe care, prin număr sau concentraţie, pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană; 
- parametrii chimici analizaţi să se încadreze sub concentraţia maximă admisă prevăzută de Legea privind calitatea apei potabile. 

Preţul mare al unei sticle îmbuteliate nu justifică neapărat calitatea. Dacă într-o altă ţară există o apă de renume şi care este considerată a fi o apă foarte bună, prin urmare foarte scumpă, nu înseamnă că în România, patria apelor minerale, această apă este de calitate, după cum se va vedea din studiu, acestea ieşind chiar pe un loc foarte jos. Acest lucru se datorează marketingului, dar şi faptului că în ţara respectivă nu există apă minerală de calitate şi aceasta este toată calitatea de care pot dispune. 

Monitorizarea calităţii apei potabile se asigura de către producător, distribuitor şi de autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti. Pentru monitorizarea de control sunt obligatorii următorii parametrii: Aluminiu , Amoniu, Bacterii coliforme, Culoare, Concentraţia ionilor de hidrogen (pH), Conductivitate, Clorul rezidual liber, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Fier, Gust, Miros , Nitriti, Nitraţi, Oxidabilitate, Pseudomonas aeruginosa, Sulfuri şi hidrogen sulfurat, Turbiditate, Număr de colonii dezvoltate (22°C şi 37°C) şi Duritate. 

Producătorii de apă potabilă în sistem centralizat au obligaţia de a publica lunar pe site-ul acestora buletinele de analiză a apei furnizată consumatorilor. 

Producătorii de apă potabilă distribuită prin sistem public trebuie să asigure accesul populaţiei la datele privind calitatea apei potabile produse, să permită inspecţia de către reprezentanţii populaţiei la orice oră acceptabilă, la cel puţin un birou de relaţii cu publicul, să afişeze programul şi numărul de telefon la care se pot obţine date despre calitatea apei potabile produse şi distribuite. 

Datele privind calitatea apei potabile sunt disponibile fără plată pentru populaţia deservită de producător, respectiv de distribuitor. Pentru persoanele fizice, altele decât cele din zona de aprovizionare a producătorului, respectiv a distribuitorului, se pot percepe taxe pentru obţinerea informaţiilor privind calitatea apei potabile. 

Apa potabilă îmbuteliată/condiţionată este apa care se îmbuteliază în recipiente de compoziţie, formă şi dimensiuni diverse, închise ermetic, fiind curată şi potrivită pentru consumul direct, fără tratament suplimentar. Apa potabilă îmbuteliată este considerată un aliment. 

Cerinţele legale referitoare la etichetarea apei de masă oferă libertate totală producătorilor să declare sau nu compoziţia chimică a apei, fapt constatat şi prin analiza celor 6 tipuri de apă de izvor şi a celor 3 tipuri de apă de masă. Acest lucru conduce la încălcarea dreptului consumatorului de a fi informat corect, complet şi precis. În felul acesta, consumatorul român nu poate să aleagă în cunoştinţă de cauză, fiind expus unor riscuri privind sănătatea sa. 

În lunile de vară nu recomandăm consumul de apă potabilă îmbuteliată în recipiente de plastic, deoarece transportul şi depozitarea acestora nu se realizează cu respectarea parametrilor de temperatură (5-25 grade celsius) şi umiditate(75%), lucru ce reiese şi în urma controalelor realizate de către inspectorii ANPC. Consumatorii pot să folosească ca alternativă apa furnizată în sistem centralizat, adică apa de la robinet. 

Prin apă minerală naturală se înţelege o apă pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-un zăcământ/acvifer subteran şi este exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale ori foraje. 

Eticheta apelor minerale naturale trebuie să conţină următoarele informaţii obligatorii: 


- menţionarea compoziţiei chimice, precizându-se constituenţii caracteristici; 
- locul unde este exploatată sursa şi numele acesteia; 
- indicarea eventualelor tratări prevăzute în actul normativ; 
- apele minerale naturale având o concentraţie de fluor mai mare de 1,5 mg/l vor avea specificat pe etichetă următorul avertisment: "Conţine mai mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani". 

Niciun alt aliment nu este ingerat zilnic într-o cantitate aşa de mare. Acest lucru ne obligă să acordăm o atenţie deosebită apei. Din păcate, alegerea unor ape minerale naturale plate în vederea hidratarii organismului nu este o opţiune uşoară având în vedere faptul că producătorii nu sunt obligaţi să declare compoziţia chimică a apei după o structură standardizată. Totuşi, dacă eticheta vă oferă posibilitatea verificării anumitor constituenţi, atunci trebuie să aveţi în vedere următoarele criterii: 
- nivelul scăzut de sodiu, mai mic de 20 mg/l; 
- nivelul scăzut de nitraţi, mai mic de 4 mg/l; 
- conţinutul scăzut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l; 
- nivelul scăzut de calciu, mai mic de 100 mg/l. 
Dacă aveţi probleme grave de sănătate, consultaţi medicul curant pentru a va recomanda apa potrivită în funcţie de diagnosticul dvs." Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC România 

Studiul face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră. Prin această campanie Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) îşi doreşte să informeze cât mai mulţi consumatori despre importanţa unui stil de viaţă bazat pe alimente sănătoase precum şi despre importanţa etichetei aflate pe produsele din magazine. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro