Este stiut faptul ca "aglomerarea" sarbatorilor de iarna devine o sursa importanta de necazuri ale tractului digestiv. Nu numai cantitatile foarte mari de alimente ingurgitate, ci si consistenta lor...
Este stiut faptul ca "aglomerarea" sarbatorilor de iarna devine o sursa importanta de necazuri ale tractului digestiv. Nu numai cantitatile foarte mari de alimente ingurgitate, ci si consistenta lor sunt de natura sa provoace serioase tulburari gastrice, hepato-biliare sau intestinale.
Astfel, consumul exagerat de bauturi alcoolice poate - mai intai - produce asa-zisa mahmureala, de dupa chef. Pe langa starea de ameteala si lipsa de echilibru, durerea de cap si greata fac din chefliul de aseara o... epava a diminetii. Reamintesc un sfat dat si acum un an: opt-zece capsuni proaspete, inghitite la repezeala vor readuce starea normala extrem de repede (poate si datorita pretului lor ridicat din aceasta perioada…).
Dar, mai puteti folosi si un decoct din 60g coaja de banana, fiarta in 250 ml apa, ori - mai simplu - suc proaspat stors din 1,5 kg mandarine. Tot atat de binevenita este si consumarea a 500- 1000 grame de pepene rosu (la fel de scump ca si capsunile, in aceasta perioada a anului). Nu este de neglijat nici dovlecelul-carambol (mai rar gasit prin supermarketurile noastre), consumand sucul obtinut prin stoarcerea a trei bucati, amestecat cu 200 ml apa calda.
Apoi, iritarea mucoasei gastrice, prin cresterea aciditatii, poate fi o alta problema de rezolvat. Punand la fiert, in doi litri de apa, o radacina de telina, o sfecla rosie, o ceapa, doi-trei morcovi si doi-trei pastarnaci, pana sunt aproape de faramare, obtineti o zeama perfect alcalina. Va trebui sa beti zilnic cate o asemenea portie, timp de cel putin trei zile, pentru a va reface nivelul normal al pH-ului.
In cazul bolnavilor de gastrita hiperacida cronica, tratamentul se prelungeste la 12 zile. Daca nu va place gustul fierturii, va pot oferi o reteta mult mai savuroasa si mai… chinezeasca: fierbeti in abur 150-200 gr carne macra de porc acoperita cu usturoi pisat (cam o capatana) si adaugati, inainte de consum putin sos de soia. Acesta poate fi felul doi la pranz, dar sa nu fie acompaniat de alte preparate grase, cu sosuri, acrituri, cruditati sau fructe acre.
Sa nu uitam ca inspectorii care vegheaza asupra calitatii produselor alimentare lansate pe piata romaneasca nu pot sa ne fereasca de absolut toate pericolele. Adesea ne putem confrunta cu alimente contaminate cu diversi microbi sau cu plante, peste ori ciuperci otravitoare. In asemenea cazuri, imediat ce se simt primele simptome, se va incerca fortarea vomei cu un pahar cu apa si multa sare.
Apoi, se macina fin 200 gr naut crud si se beau mai multe cani de amestec de cate 30 gr (2 lingurite) praf cu 250 ml apa. Totusi, atunci cand intoxicarea se produce cu fructe de mare, un ceai decoct din coji de portocala este foarte eficient. Se pun feliute fine de coji proaspete de la o portocala in 250 ml apa si se fierb pe foc mic timp de 10-15 minute. Se bea fierbinte, de trei ori pe zi.
Nici diareea nu lipseste din galeria necazurilor digestive de sarbatori. Fie din cauza cantitatilor prea mari de alimente, fie din cauza unei "slabiciuni" a stomacului sau splinei, ea poate crea mari probleme oricui, determinand o mare pierdere de energie celui suferind. Acum, supa de usturoi va poate salva. Folositi 2-3 catei de usturoi necuratati de coaja, pe care - mai intai - ii coaceti in cuptor pana se coloreaza brun. Se adauga 250 ml apa si se fierbe pe foc mediu timp de 5 minute. Se va bea supa fierbinte.
Si mai eficient, in diareea puternica, este preparatul din oua cu usturoi. Se storc de zeama 3 catei mari de usturoi si se bat 2 oua cu sucul obtinut. Se incalzeste pe foc o lingurita cu ulei de susan si se toarna peste amestec, intr-o tigaie. Se mai prajeste, amestecand continuu timp de 1-2 minute. Preparatul se consuma de doua ori pe zi.
Iar, daca se constata o gastroenterita, atunci retineti reteta de otet cu usturoi va va veni usor in ajutor. Pisati bine 4 catei de usturoi si extrageti sucul. Adaugati 3 linguri de otet. Se bea in inghitituri mici, lent.
Dar, mai bine mancati cumpatat si totul va fi mai simplu pentru dvs.
Un articol de Adrian Florea
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong
Specialist in medicina traditionala chineza
www.qitaky.ro