Plumbul din apa potabila - pericol pentru sanatate!
Apa pe care o folosim zilnic pentru consum poate fi otravita! Principalul inamic al sanatatii noastre este plumbul, care poate fi ascuns in apa pe care o bem zilnic si o folosim pentru gatit.
Apa pe care o folosim zilnic pentru consum poate fi otravita! Principalul inamic al sanatatii noastre este plumbul, care poate fi ascuns in apa pe care o bem zilnic si o folosim pentru gatit.Plumbul este un metal greu, raspunzator pentru cateva probleme serioase de sanatate. In mod normal, plumbul nu patrunde in apa freatica daca au loc contaminari la suprafata solului. Problema apare atunci cand plumbul contamineaza apele de suprafata. Pentru ca astfel de evenimente sunt foarte rare, sistemele centralizate de purificare nu treateaza apa cu scopul de a o curata de plumb.
Plumbul isi face aparitia in apa pe care o bem din cauza tevilor folosite in instalatiile de apa pe care le avem in case sau in blocurile de locuinte. Coroziunea acestora conduce la aparitia plumbului in apa, ceea ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Desi in prezent s-a redus folosirea tevilor din plumb, majoritatea caselor si blocurilor de locuinte vechi includ in instalatiile sanitare conducte sau subansamble din plumb.
Atat pe termen lung cat si pe termen scurt, expunerea la plumb prin intermediul apei produce serioase probleme de sanatate. Cei mai afectati sunt copiii si femeile insarcinate. In cazul copiilor, contaminarea cu plumb are ca efect intarzieri in dezvoltarea normala atat intelectuala, cat si fizica, precum si tulburari de atentie, tulburari ale auzului si ale capacitatii de a invata.
Femeile insarcinate ar trebui sa fie precaute pentru ca plumbul poate afecta dezvoltarea normala a fatului. Pe termen scurt, expunerea la plumb are ca efect degradarea functioanarii normale a celulelor rosii si cresterea presiunii sanguine. Din pacate, pe termen lung, efectele plumbului pot fi extrem de nocive, ducand pana la afectiuni grave ale rinichilor sau diverse tipuri cancer.
Cu siguranta vei fi tentata sa spui: "Dar eu nu beau apa de la robinet, deci sunt in siguranta". Adevarul este ca cei mai multi dintre noi folosim inevitabil apa de la robinet. Chiar daca nu bei direct apa care se scurge pe tevi, cu siguranta o folosesti la prepararea alimentelor, a cafelei sau a ceaiurilor. Afla ce poti face pentru a tine sub control acest pericol si pentru a evita aparitia unor probleme de sanatate cauzate de prezenta plumbului in apa.
Identifica sursa
Coroziunea unor conducte de apa din plumb sau care contin diverse piese realizate din acest metal
Aceasta este sursa comuna de plumb din locuintele noastre, o sursa care ne otraveste apa pe care o bem sau o folosim pentru gatit. Daca majoritatea microorganismelor sunt distruse prin fierbere, din pacate, anumite substante chimice nu pot fi inlaturate astfel din apa pe care o folosim.
Cum iti dai seama ca esti expusa unui astfel de pericol?
In primul rand, apa care curge la robinet este usor colorata, avand urme de rugina, in primele secunde de la deschiderea robinetului. In al doilea rand, urmele de rugina sau murdarie sunt vizibile pe haine dupa spalare sau pe vase, daca folosesti masina de spalat vase.
Ce poti face?
- lasa apa sa curga, inainte de a bea sau a o folosi pentru mancare, cel putin 2-3 minute, daca nu ai mai folosit apa o perioada destul de lunga (cateva zile)
- nu folosi apa calda la gatit - rezidurile de plumb se dizolva mult mai repede in apa calda
- foloseste un filtru de apa care poate indeparta rezidurile de plumb
- schimba instalatia de apa, daca aceasta include numeroase conducte din plumb
O investitie pe termen lung este filtrul de apa de uz casnic. In functie de tehnologia folosita, model, calitate, un filtru de apa poate retine partial sau total impuritatile din apa, printre care: plumb, clor liber, pesticide, mercur, arsenic, azbest, fier, bariu, cadmiu, crom, seleniu, etc. si diverse microorganisme. Preturile pornesc de la 200 RON si cresc in functie de performantele aparatului.