Ingrijirea dintilor la copii
Sănătate · Medicina preventiva / De Dr. Mihnea Nitescu, medic stomatolog, si Dr. Monica Dordea, medic stomatolog
Cabinet stomatologic Dr. G. I. Lazarescu
Str. Maria Rosetti 39, Bucuresti, tel.: 211.21.27
www.thedentist.ro, 23.06.2004

Cu totii stim cat de important este sa avem o dantura frumoasa si, in primul rand, sanatoasa. Parintii isi doresc acest lucru pentru copiii lor si tocmai de aceea au grija sa isi duca fetitele si baieteii la un cabinet stomatologic inca de la o varsta frageda, de la prima vizita pe care Zana Maseluta o face copilului.

In momentul aparitiei primilor dinti pe arcada copilului este bine sa mergi la medicul stomatolog, in vederea unui consult. Acest consult trebuie sa fie reinnoit la fiecare 6-12 luni pe perioada vietii.


Este indicat sa mergi cu cel mic la stomatolog inca de la inceput, pentru a se putea preveni aparitia diferitelor afectiuni dentare, cum ar fi de exemplu "caria de biberon", si pentru a-i pastra o dentitie perfecta, care il va ajuta la o masticatie si o vorbire cat mai usoare si mai bune.

Incurajeaza-ti copilul sa bea din cana sau pahar cat mai devreme. Copiii nu trebuie sa adoarma cu biberonul in gura, iar alaptarea la san trebuie evitata in timpul noptii daca celui mic i-au aparut dinti pe arcade. Folosirea biberonului trebuie sa inceteze, in mod normal, dupa 12-14 luni de viata.


Sugerea degetului este perfect normala la copiii foarte mici si ar trebui sa inceteze in jurul varstei de 2 ani. De aceea trebuie sa descurajezi orice manifestare de acest fel a copilului tau, deoarece pot aparea inghesuiri dentare sau alte probleme de domeniul ortodontiei. Medicul stomatolog iti va sugera diferite modalitati de descurajare a acestui obicei vicios.

Este foarte indicat sa incepi sa cureti dintii copilului cat mai devreme. Dupa nastere, curata gingiile copilului cu o periuta de dinti pentru copii si cu apa. Nu folosi pasta de dinti fluorurata pana la varsta de 2-3 ani.


Primii dinti ai copilului tau, numiti si "dinti de lapte", sunt la fel de importanti ca dintii definitivi. Primii dinti apar in jurul varstei de 6 luni si ii ajuta la masticatie si vorbire, avand, de asemenea, rol in mentinerea spatiului pe arcade, in vederea aparitiei dintilor permanenti.

La inceput, apare grupul frontal, intai inferior si apoi superior, ajungandu-se in jurulvarstei de 3 ani la o dentitie de lapte completa (20 de dinti). In jurul varstei de 6 ani apare molarul de 6 ani, care este primul dinte permanent, si incep sa cada de pe arcade dintii temporari.


Copiii trebuie invatati sa scuipe resturile de pasta de dinti si sa clateasca gura dupa fiecare spalare. Folosirea firului interdentar este importanta, deoarece se indeparteaza resturile alimentare din spatiile in care nu poate fi folosita periuta de dinti.

In momentul aparitiei primilor molari definitivi, este recomandata sigilarea santurilor si fosetelor, care reprezinta o bariera care se interpune intre suparafata ocluzala dentara si atacul acid rezultat din metabolismul bacterian din placa bacteriana.

Ajuta-ti copilul sa-si mentina o dentitie sanatoasa asigurandu-i o dieta echilibrata, asigurandu-te ca se spala corect pe dinti de 2 ori pe zi, foloseste ata dentara o data pe zi si se prezinta la controlul stomatologic la intervalul stabilit.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro