Depresia la adolescente creste riscul de obezitate
Sănătate · Medicina preventiva / 24.02.2010

Potrivit statisticilor 20% dintre copiii si adolescentii din intreaga lume sufera de boli legate de sanatatea mentala sau au probleme corelate cu acestea. Anual se inregistreaza 800.000 de sinucideri, iar 86% dintre acestea se intampla in tarile sarace. Jumatate dintre oamenii care isi pun capat vietii au intre 14 si 44 de ani.

Potrivit statisticilor 20% dintre copiii si adolescentii din intreaga lume sufera de boli legate de sanatatea mentala sau au probleme corelate cu acestea. Anual se inregistreaza 800.000 de sinucideri, iar 86% dintre acestea se intampla in tarile sarace. Jumatate dintre oamenii care isi pun capat vietii au intre 14 si 44 de ani.

Depresia provoaca o crestere a nivelului de cortizol, hormonul stresului, atat la baieti cat si fete. Insa studiul arata ca poate duce la obezitate doar in cazul fetelor. Tratarea din timp a depresiei poate reduce nivelul de stres si riscul de obezitate, scrie
Science Daily.

Cortizolul regleaza anumite functii metabolice din organism si este eliberat ca reactie la stres. Desi inca nu este clar de ce un nivel ridicat de cortizol poate provoca obezitate doar in cazul fetelor tinere, oamenii de stiinta cred ca rezultatul este dat de diferentele fiziologice si comportamentale (eliberarea estrogenului si excesele alimentare provocate de stres), metodele diferite ale celor doua sexe de a face fata stresuluii.

"Recomandat este sa incepem sa tratam depresia din timp pentru ca stim ca depresia, cortizolul si obezitatea sunt strans legate in cazul adultilor,"
declara Elizabeth J. Susman, profesor de sanatate comportamentala la Universitatea Penn State. "Stim cu totii ca stresul reprezinta un factor critic in multe probleme mentale si fizice. In cazul in care depresia este tratata la timp, se poate reduce nivelul de cortizol si astfel si riscul de obezitate."

Echipa de cercetatori au analizat starea mentala a unui grup de 111 baieti si fete, cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani. Apoi a urmat stabilirea greutatii corporale si nivelul de cortizol din saliva.


Datele obtinute de oamenii de stiinta au aratat ca depresia este asociata cu cresteri ale nivelului de cortizol atat in cazul baietilor, cat si in cazul fetelor, insa cortizolul provocat de stres este asociat cu obezitate doar in cazul fetelor.


Peste 40% dintre copiii romani sunt supraponderali


In Romania, statisticile ultimilor ani arata ca 20% dintre locuitori sufera de obezitate si alti 40% sunt supraponderali, ceea ce ne situeaza pe locul trei in Europa ca prevalenta a obezitatii. Ceea ce este deosebit de alarmant este faptul ca peste 40% dintre copiii din Romania sunt supraponderali.


Obezitatea nu este doar o problema estetica, de imagine, ci mai ales o problema de sanatate, fiind perceputa si incriminata actual ca una din principalele cauze de mortalitate si morbiditate in randul populatiei generale. Efectele negative ale excesului ponderal se rasfrang asupra tuturor aparatelor si sistemelor organismului, generand complicatii dintre care unele redutabile, precum:

  • diabet zaharat;
  • hipertensiune arteriala;
  • boli cardiovasculare;
  • dislipidemii;
  • ateroscleroza sistemica;
  • probleme articulare (boala poliartrozica);
  • colecistopatii;
  • probleme respiratorii;
  • sindromul de apnee in somn;
  • complicatii ginecologice si obstetricale;
  • cresterea predispozitiei catre diverse forme de cancer.

Pentru a diminua riscurile asociate cu cresterea in greutate trebuie sa acorzi atentie maxima alimentatiei, sa faci sport cu regularitate si sa scapi de kilogramele in plus care iti pun in pericol sanatatea. Pentru a-ti intari motivatia este important sa cunosti cele mai frecvente probleme de sanatate cauzate de obezitate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro