Aveti grija la unghii!
Unghiile pot suferi din cauza infectarii lor de catre ciuperci. Termenul medical care corespunde acestui tip de infectie este cel de onicomicoza. Este o infectie comuna si de aceea unele persoane se obisnuiesc cu modificarile unghiilor determinate de micoze si neglijeaza tratarea lor, nestind ca prezentaonicomicozei poate crea mai multe incoveniente.
Cum recunoastem boala?
In primul rand prin modificarea aspectului unghiilor: modificarea culorii in alb, galben sau maro deschis; disparitia luciului unghiei care isi pierde si transparenta; ingrosarea; dezlipirea unghiei de pe patul unghiei, ridicarea marginii; unghia devine sfaramicioasa. Aceste modificari apar la inceput lamarginea libera a unghiei si coboara spre baza ei putand cuprinde unghia in totalitate.
Care sunt complicatiile ei?
Netratata, onicomicoza nu va trece niciodata de la sine iar prezenta ei constituie o permananta sursa deinfectie pentru piele, pentru unghiile care nu au fost inca infectate si pentru persoanele din jur, mai ales pentru ceilalti membri ai familiei. Complicatiile, in special la diabetici si cei cu tulburari circulatorii periferice, pot fi grave datorita unor infectii bacteriene cum ar fi erizipelul, celulita. Onicomicoza determina si manifestari de ordin functional: jena sau chiar durere, mai ales in timpul mersului sau la simpla atingere a unghiei. Cauzeaza si probleme estetice, aspectul unghiilor bolnave nefiind deloc agreabil.
Cum se transmite infectia unghiilor?
Infectia micotica se poate realiza prin contaminare de la persoane bolnave, prin intermediul unor obiecte contaminate (papuci, foarfeci, ciorapi, prosoape), prin frecventarea piscinelor, salilor de gimnastica neigienizate corespunzator, manichiura, pedichiura efectuate neigienic. Conditiile de umezeala si caldura (incaltaminte de cauciuc, material sintetic, sezon cald) favorizeaza aparitia sau recidiva infectiei. Pacientii cu diabet, cei cu probleme circulatorii fac mai frecvent onicomicoze.
Unde si cum ne tratam?
In primul rand nu trebuie sa ramanem indiferenti daca observam modificari ale unghiilor. Medicul dermatolog sau medicul de familie poate evalua modificarile unghiilor si poate stabili daca este vorba de onicomicoza. Onicomicoza se poate vindeca printr-un tratament adecvat, cel mai adesea un tratamentsistemic (tratament administrat oral). Nu este indicata tratarea din proprie initiativa, fara oconsultatie prealabila de specialitate.
La MIcoza STOP ofera informatii
Saptamana trecuta a fost declansata campania media denumita LAMISTOP (LA MIcoza STOP) care consta inarticole si interviuri realizate de reputati specialisti dermatologi cu scopul de a informapublicul privind pericolul real determinat de aceasta afectiune. Pe perioada campaniei va functiona o linie telefonica cu tarif Romtelecom normal, 021/203.90.91, la care pacientii pot obtine informatii despre campanie precum si despre locul unde se pot adresa pentru a fi diagnosticati si tratati de catre un specialist dermatolog.