5 mituri despre imunitate
Vrei să eviți îmbolnăvirile și să ai un organism puternic? Pentru a preveni bolile contează foarte mult să ocolești ideile eronate, care îți pot periclita mecanismul natural de apărare împotriva microbilor, bacteriilor și virusurilor. Află care sunt principalele mituri despre imunitate și acționează corect pentru a te simți mereu bine.
Ai în desfășurare proiecte importante și numeroase responsabilități familiale ori vrei să te dedici studiilor? Precis nu vrei să ai parte de îmbolnăviri, care te pot forța să iei o pauză într-un moment nepotrivit. Parcurge cu atenție lista de mituri despre imunitate realizată de hollandandbarrett.com și vei înțelege care sunt ideile greșite și cum trebuie să procedezi pentru a-ți proteja organismul.
Înaintarea în vârstă, activitatea fizică sau factorii care pot deteriora imunitatea sunt elemente care trebuie integrate într-o strategie utilă pe termen lung.
Iată care sunt principalele mituri despre imunitate:
1. Nu contează dacă faci exerciții fizice și sport
De fapt, activitatea fizică frecventă și un stil de viață dinamic mențin imunitatea la un nivel optim. Exercițiile fizice dau un impuls util sistemului cardiovascular prin stimularea circulației globulelor albe și susținerea funcțiilor sistemului limfatic. Chiar dacă nu există o legătură evidentă între activitatea fizică și imunitate, menținerea unui tonus excelent contribuie la fortificarea întregului organism și implicit a capacității de apărare împotriva microbilor.
2. Cu toții ne naștem cu același sistem imunitar sănătos
Din păcate nu este adevărat. Dacă ai un sistem imunitar care funcționează foarte bine trebuie să conștientizezi că ești norocos pentru că unii oameni se nasc cu imunodeficiență primară. Această boală afectează abilitatea organismului de a se proteja de infecții cauzate de bacterii, paraziți și virusuri. Există peste 100 de tipuri de imunodeficiență congenitală.
3. Un sistem imunitar sănătos nu poate fi deteriorat
Realitatea este foarte diferită. Chiar dacă te-ai născut cu un sistem imunitar care funcționează optim anumite intervale din viață pot cauza modificări negative. De fapt, problemele de imunitate dobândite de-a lungul vieții se întâlnesc mult mai des decât cele congenitale. Dacă un factor extern, de exemplu o infecție sau o substanță toxică, atacă organismul este posibil să se producă o deteriorare de durată a sistemului imunitar.
Diabetul și malnutriția sunt principalii factori care pot afecta permanent imunitatea, modificând felul în care se apără organismul pentru tot restul vieții. Fă tot ce poți pentru a-ți proteja sistemul imunitar pentru că nu poți fi sigur că va fi mereu puternic.
4. Antibioticele ajută sistemul imunitar să învingă bolile
Credeai că antibioticele se combină de minune cu imunitatea bună? Deși scopul antibioticelor este însănătoșirea, folosirea lor poate slăbi sistemul imunitar. Aceste medicamente nu afectează direct celulele care compun sistemul imunitar, dar folosirea lor atunci când nu sunt necesare va stopa reacțiile naturale ale sistemului imunitar, cauzând slăbirea treptată și reglarea întârziată a mecanismului de apărare față de infecții și microbi. În aceste condiții este esențial să nu iei antibiotice decât în cazul în care sunt absolut necesare, iar după finalizarea tratamentului trebuie să consumi probiotice pentru a restabili echilibrul de bacterii benefice de la nivelul tractului intestinal.
5. Sistemul imunitar rămâne neschimbat toată viața
Poate vei fi surprins de acest lucru, dar să știi că sistemul tău imunitar îmbătrânește și el, în același ritm cu toate celelalte celule din restul corpului. Pe măsură ce înaintezi în vârstă imunitatea poate fi slăbită, iar capacitatea redusă de protecție a organismului face ca persoanele de vârsta a treia să fie mult mai vulnerabile în fața bolilor. Menține funcționarea optimă a sistemului imunitar cu ajutorul exercițiilor fizice, gestionării eficiente a stresului zilnic și a unui meniu cu multe fructe și legume.