4 sfaturi pentru a alerga şi pe timpul iernii fără să te îmbolnăveşti

Medicina preventiva / 24.11.2014

Te-ai apucat serios de alergat în acest an, iar anotimpul rece care se pregăteşte să ia cu asalt plaiurile mioritice va fi primul in care vei ieşi la jogging chiar şi în cele mai aspre condiţii? Înseamnă că trebuie să te pregăteşti temeinic pentru ce te aşteaptă. Iată câteva sfaturi simple şi utile care te vor ajuta să treci cu bine peste această iarnă!

1. Alege echipamentul potrivit pentru alergat

Ţinuta de primăvară-vara-toamnă pentru alergat nu se potriveşte cerinţelor vestimentare pentru această activitate în sezonul îngheţat. Chiar dacă poţi folosi haine/accesorii pe care le-ai purtat şi până acum, investiţii suplimentare sunt totuşi necesare.

Prima regulă? Îmbracă-te în straturi. Asigură-te că ai pe tine o haină care te protejează de vântul rece şi aspru, colanţi, pantaloni şi o bluză care absorbe eficient transpiraţia, iar în zilele geroase, chiar încă un "strat", sub forma unei bluze subţiri, dintr-un material precum lâna, care ţine de cald, dar nu permite umezelii să se acumuleze în interior.


Nu uita de banderolă sau căciulă, nici de mănuşi. Apoi, mai ţine cont de faptul că, atunci când alergi, temperatura corpului tău creşte, astfel că nu este deloc recomandat să te incotoşmănezi (de altfel, hainele numeroase nu vor face decât să te incomodeze). În cele din urmă, aminteşte-ţi că se prea poate să alergi pe întuneric, astfel că ideal ar fi să porţi îmbrăcăminte reflectorizantă, care să te facă mai uşor de reperat.

2. Aleargă în reprize

În special dacă ai ajuns în etapa în care alergi chiar şi 20 km pe zi, iarna este recomandabil să îţi împarţi antrenamentul în două. Aleargă 10 km dimineaţa, după care fă o pauză de 6-8 ore şi reia-ţi pregătirea. Astfel, îi oferi organismului tău răgazul necesar pentru a se reface.


De asemenea, în funcţie de felul în care te simţi şi de modul în care decurg alergările, nu ezita nici să laşi chiar 1-2 zile de pauză între cele două bucăţi de antrenament. Ascultă-ţi organismul şi nu îl suprasolicita, pentru a nu fi nevoită ulterior să faci pauze chiar mai extinse de atât!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro