Viata sexuala si imbatranirea
Imbatranirea are rasunet asupra organelor sexuale, dar nu impiedica cu nimic pastrarea unei vieti sexuale active si implinite. Exista in prezent tratamente eficiente pentru ameliorarea eventualelor probleme legate de varsta.
Nici o fiinta umana nu scapa de fenomenul de imbatranire, care este programat genetic.
Dar cautarea si satisfacerea placerii sexuale exista si la 60 de ani, cand se considera, in mod traditional, ca incepe "varsta a treia": sexualitatea se poate manifesta pana in ultimii ani de viata, daca este necesar, cu anumite adaptari si cu respectarea unor reguli de igiena de viata la indemana oricui. Placerea sexuala contribuie la mentinerea poftei de viata, iar persoanele care au o viata amoroasa satisfacatoare traiesc mai mult timp.
Imbatranirea functiei sexuale
Nu se instaleaza la fel la barbati si la femei: la barbati, este vorba de o imbatranire progresiva, numita andropauza, fara disparitia functiei de procreere. La femei, ovarele isi inceteaza orice activitate in jurul varstei de 50 de ani: vorbim de menopauza, momentul in care femeia inceteaza sa mai fie fertila.
La barbat. Cu varsta, producerea de hormoni sexuali (testosteron) de catre testicule scade, fara a fi suprimata: hormonii sunt sintetizati intr-o cantitate suficienta pentru a mentine sexualitatea si dorinta. Un nivel foarte scazut de testosteron in sange este legat de o intrerupere prelungita a activitatii sexuale; acesta creste spontan la reluarea unei vieti sexuale active. Erectiile pot aparea mai dificil si pot fi incomplete. Ejacularea pierde din forta - nu mai este resimtita totdeauna ca indispensabila - iar timpul necesar pentru obtinerea unei noi erectii cu ejaculare se prelungeste.
La femeie. Dupa menopauza, sub efectul absentei secretiei de estrogeni de catre ovare, volumul sanilor scade, sanii se lasa, parul pubian se rareste, vulva se atrofiaza, iar vaginul isi pierde elasticitatea si umidifierea, ceea ce poate produce dureri la contactul sexual. Dar, pentru multe femei, sfarsitul perioadei de fecunditate nu duce la disparitia nevoii de placere sexuala.
Prevenirea efectelor varstei
Trebuie sa luptam impotriva efectelor generale ale imbatranirii pentru a ne conserva cat mai mult posibil un corp atragator si viguros si un moral bun. Sunt disponibile tratamente locale pentru corectarea, la nevoie, a efectelor imbatranirii asupra organelor sexuale.
Lupta contra efectelor generale. Consta in mentinerea unei bune igiene de viata: renuntarea la fumat, consumarea unor cantitati mici de alcool, practicarea constanta a unei activitati sportive. Continuarea activitatilor sociale si intelectuale placute este indispensabila.
Lupta impotriva efectelor locale. La barbat, tulburarile de erectie pot fi tratate prin injectarea in interiorul corpilor cavernosi ai penisului a unor substante care produc erectie temporara. La femeie, efectele menopauzei pot fi combatute prin tratament hormonal de substitutie. Bine dozat, acesta permite mentinerea dorintei si a placerii si remedierea neplacerilor locale (mentine o umidifiere vaginala adecvata si sensibilitatea clitorisului si a mameloanelor). Exista si pomezi cu aplicare locala pentru rezolvarea senzatiei de uscaciune vaginala.
Sexualitatea la batranete
In numeroase cazuri, manifestarile de dragoste sunt mai rare. Dar cuplurile care in tinerete au avut o viata sexuala bogata continua in general sa aiba contacte sexuale regulate si la peste 70 de ani. Unele aspecte legate de varsta pot contribui chiar la imbunatatirea vietii sexuale: nu mai exista frica de sarcina, nici grija contraceptiei si, dupa pensionare, exista mai mult timp pentru a face dragoste si pentru preludiu. Sotii varstnici pot conta pe o indulgenta mutuala si, la nevoie, pot recurge fara rusine la diferite practici (de exemplu, folosirea unei perne pentru mentinerea unei pozitii convenabile).
Efectele generale ale imbatranirii
Imbatranirea afecteaza toate functiile si toate aparatele biologice, chiar daca efectele varstei sunt variabile de la un individ la altul. Semnele cele mai frecvente sunt pierderea acuitatii vizuale si auditive, inmultirea ridurilor, intepenirea articulara. Unele dintre aceste efecte pot fi amanate semnificativ, mai ales daca se renunta la fumat si la expunerea la soare, se fac exercitii fizice regulate si se respecta un regim alimentar echilibrat.
Sexualitatea si varsta avansata
Nu exista limita de varsta pentru viata sexuala: numerosi octogenari au inca viata sexuala; ea se limiteaza la dezmierdari pentru o parte dintre ei, dar un sfert din femeile si doua treimi din barbatii de peste 80 de ani au raporturi care includ penetrarea: principala lor problema este gasirea ocaziei pentru exercitarea sexualitatii. Pentru aceia care au avut o viata sexuala implinita, disparitia interesului sexual este cel mai frecvent legata de o boala grava sau de decesul partenerului. La altii, absenta activitatii sexuale este rezultatul unei lipse de interes (sexualitatea perceputa drept "corvoada"), care nu face decat sa se accentueze cu varsta.
Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparuta la Editura Rao
Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro.
Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro.