Tratarea tenului gras, seboreic
Sănătate · Medicina generala / De Conferentiar universitar dr. Oana Andreia Coman
Medic primar dermatovenerologie, Spitalul Clinic de Boli Dermatovenerice
"Prof. Dr. S. Longhin", Calea Serban Voda nr. 216, sector 4,
Bucuresti. Tel. 3374990 int. 97, 04.03.2003

Pielea, in general, reprezinta o bariera importanta de aparare carementine un pH acid, produsele de curatare trebuind sa pastreze "mantauaacida", deci sa aiba un pH fiziologic de aproximativ 5. O curatareeficienta asigura inlaturarea cosmeticelor, a prafului, resturilorcelulare, secretiilor, transpiratiei si microorganismelor.

Termenul de ten gras, seboreic, cu tendinta acneica nu reprezinta numai oproblema a adolescentilor, fiind prezent intr-o masura din ce in ce maimare si la adulti. Acest termen descrie alterari de tipul luciului sicomedoamelor aparute pe fondul pielii grase datorita secretiei crescutede sebum. Aceasta este prezenta mai ales pe acele zone ale pielii bogatein glande sebacee, si anume pe fata, umeri, spate si pe piept.


Seboreea poate fi usoara, cu manifestari clinice minore sau se poateagrava, sub influenta diferitilor factori exogeni sau endogeni, provocandacneea propriu-zisa. Acneea este o afectiune cutanata foarte frecventa,care afecteaza circa 80% din persoanele cuprinse intre 11 si 30 deani. Acneea vulgara reprezinta cea mai frecventa forma de acnee, varsta deinstalare a afectiunii variind intre 12 si 14 ani. La fete apare mai des,dar baietii fac de obicei forme mai severe. In 3-5% din cazuri afectiuneapoate persista mai multi ani si poate determina cicatrici inestetice,cu serioase efecte nedorite asupra dezvoltatii psihosociale a tanarului,putand ajunge chiar la depresie cu izolare de societate.


Patogenia manifestarilor seboreice si a acneei este determinata decresterea ratei de secretie a sebumului de la nivelul foliculilorsebacei, obstructia acestor foliculi cu hiperkeratinizarea ductuluipilo-sebaceu, fapt ce duce la congestia sebumului. In plus, prolifereazaun microogranism anaerob (Propionibacterium acnes) in comedoame, cuinflamarea tesuturilor conjunctive inconjuratoare.

Cauzele pielii seboreice, predispuse la cosuri si acnee, sunt reprezentatede factori endogeni si exogeni. Dintre factorii endogeni, pe primul locse afla influenta hormonala (la pubertate, in timpul ciclului menstrual,intreruperea folosirii contraceptivelor, sarcina etc.). In aceeasi ordinede idei exista si o predispozitie genetica pentru piele grasa. Stresulpoate si el declansa aparitia acneei. Starea mentala are de asemenea omare influenta.


Factorii exogeni sunt reprezentati de hiperkeratoza foliculara, careintarzie drenajul excesului de sebum, cu formare de comedoame. Acesteaafecteaza tesutul conjunctiv, cu distrugerea fibrelor elastice si largireafoliculilor sebacei. Bacteriile, cum ar fi Propionibacterium acnes,descompun trigliceridele, cu cresterea proportiei de acizi grasi incompozitia sebumului. Alti factori exogeni cauzatori ai acneei pot fianumite tratamente medicamentoase (locale - produse comedogenice saucu o cantitate crescuta de uleiuri cosmetice sau sistemice), noxeleocupationale sau profesionale, stresul.


Clinic, pot aparea comedoane deschise (puncte negre), inchise (punctealbe, de grasime), papule (mici umflaturi superficiale), noduli (umflaturimai profunde) si pustule (mici abcese).

Din punct de vedere terapeutic, trebuie urmate mai multe etape. Mai intai,pielea seboreica trebuie curatata cu produse antibacteriene, cu actiunefiziologica, delicata, care sa reduca eficient secretia de sebum si samentina constant nivelul de hidratare al pielii. Sapunurile nu trebuiefolosite, deoarece pot lasa acizi grasi liberi pe suprafata pielii,cauzand aparitia comedoanelor. Curatarea trebuie facuta cu geluripurifiante, fara sapun, spumoase, aplicate de 2 ori pe zi, dimineata siseara. Apoi se recomanda aplicarea pe un tampon de vata a unui produstonic, sub forma unor lotiuni, cu efecte antibacteriene, ce improspateazapielea si o pregatesc pentru etapele ulterioare ale ingrijirii. Infinal, gelurile crema reechilibrante refac echilibrul functional alpielii, avand actiune antiseboreica si antibacteriana. Pielea devine maicurata si purificata, iar tenul isi recapata aspectul mat si sanatos. Seaplica dimineata si seara, dupa curatarea prealabila a fetei cu un gelde curatare.

In acest sens, firme de prestigiu, cu renume in domeniul cosmetologieiau lansat mai multe produse care pot fi folosite ca terapii unicesau in asociere cu un tratament medicamentos prescris de mediciidermatologi. Astfel, firme precum Eucerin, Roc, Bioderma, Avene, Led,ofera game variate de produse (lotiuni de curatare, geluri spumantecuratatoare, geluri crema si geluri de tratament nongrase) pentru pieleseboreica, grasa, cu tendinta acneica.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro