Substantele chimice in gospodarie
Studiile au aratat ca aproximativ doisprezece din poluantii organiciobisnuiti sunt in casele noastre in doze de doua pana la cinci orimai mari decat in mediu. In timpul si dupa unele activitati cum ar fivopsitul, concentratia acestora poate creste pana la de 1000 de ori ceaa mediului.
In aceste conditii pot produce: iritatii ale ochilor, nasului si gatului;dureri de cap, pierderea coordonarii, greata; afectarea ficatului sirinichilor; pot produce cancer la animalele de experienta, iar unelesunt cunoscute drept cancerigene pentru oameni.
Nu exista nici o indoiala ca multe dintre substantele chimice folositezi de zi sunt utile si binefacatoare. Dar expertii sunt din ce in cemai ingrijorati de faptul ca unele din acestea se acumuleaza in mediulinconjurator si chiar in corpul nostru. Efectele pe care le producasupra sanatatii pot deveni evidente abia dupa ani de folosinta, iaratunci legatura dintre boala si ele poate fi greu stabilita.
Majoritatea dintre noi cunoaste rolul pe care il au substantele chimicein detergenti, vopsele, pesticide sau aditivi alimentari. Dar mai putinevidenta e prezenta chimicalelor in alte produse. Exista din ce in cemai multe dovezi ca substantele chimice pot fi eliberate de tot felulde produse, incluzand covoare, jucarii, haine, cosmetice, computere,televizoare si ambalaje alimentare.
Ingrijorator este fenomenul de bioacumulare, in care chimicalepersistente, de obicei liposolubile, se concentreaza in tesuturilecorpului. Datorita acestui fenomen, unii dintre noi pot prezenta urmea sute de substante chimice cantonate in grasimea corporala.
Copiii pot fi expusi la aceste substante chimice in uter si datoritaalaptarii. Desi este larg acceptat faptul ca alaptarea la san areavantaje certe fata de hranirea artificiala, expunerea copiilor esteingrijoratoare, pentru ca organismul in crestere al copilului poate fimai vulnerabil.
Nu putem sti care sunt efectele pe termen lung ale chimicalelor, dar sestie deja ca unele dintre ele sunt toxice. Unele pot fi alergeni si potproduce astm sau alergii de contact. Unele par a fi cancerigene. Inultimii ani a devenit evident ca unele dintre substantele chimicefolosite zilnic produc dezordini hormonale, blocand sau mimand efectelehormonilor. in special, multe mimeaza efectele hormonilor estrogeni, oposibila explicatie a cresterii cancerului de san si a celui testicularsi a reducerii numarului de spermatozoizi, observate in ultimul timp.