Stresul - problema sociala
Sănătate · Medicina generala / 27.10.2003

Rememoreaza o zi din viata ta. O zi din timpul saptamanii. Genul de zi in care lucrezi de dimineata pana seara, cu ochii atintiti in monitorul calculatorului. O zi obisnuita, cu dureri de cap, stres, algocalmin, munca multa si timp prea putin. O zi la capatul careia cazi istovita si incerci sa iti aduni puteri ca in dimineata urmatoare sa o iei din nou de la capat.

Chiar daca tu nu ai de gand sa renunti la acest ritm de viata care nu e deloc incurajator, te-ai gandit vreodata ca organismul tau ar putea ceda? Ca ar putea spune la un moment dat ca nu mai poate continua asa?


Societatea moderna ne ofera foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, insa tot ea ne ofera foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai tarziu isi vor arata efectele negative, transformandu-ne in "persoane stresate".

Factorii de stres sunt foarte variabili. Pot fi de ordin psihic (conficte, nemultumiri profesionale sau familiale, oboseala, etc.), de ordin socio-cultural sau de ordin fizic (durerea, starile infectioase, etc.). Vom detalia in cateva cuvinte doi dintre factorii de stres de ordin psihic: stresul profesional si oboseala.


Stresul profesional se afla pe locul doi in ierarhia problemelor de sanatate profesionala in U.E. Studiile arata ca stresul profesional afecteaza peste 40 de milioane de salariati din tarile U.E. Conform unui mare numar de studii, stresul profesional afecteaza circa o treime (28%) din salariatii celor cincisprezece state membre U.E.. Femeile ating nivele mai ridicate, dar atat pentru femei, cat si pentru barbati, stresul poate fi o problema in toate sectoarele de activitate si la toate nivelele unei organizatii. Una din cele mai frecvente cauze este lipsa de control asupra muncii. 35% din angajati afirma ca nu au nici un cuvant de spus in privinta sarcinilor lor si 55 % se plang ca nu au nici o influenta asupra duratei muncii. Monotonia muncii, termenele limita foarte stranse (29% din personal afirma ca lucreaza in aceste conditii), tratamentul necorespunzator la locul de munca sunt alti factori care cauzeaza stresul profesional. Stresul reprezinta un complex de reactii emotionale, cognitive, comportamentale si psihologice la aspectele nocive si adverse ale continutului, organizarii muncii si mediului de munca. Stresul pozitiv (sanatos) stimuleaza angajatii si ii determina sa faca fata cerintelor muncii; cel negativ (excesiv) nu poate fi controlat si poate produce efecte adverse asupra sanatatii. Stresul afecteaza sanatatea determinand aparitia unor afectiuni ale organismului ca de exemplu: cardiopatia ischemica, afectiuni psihice, (anxietate, depresie, suicid), muscalo-scheletice, gastro-intestinale, afectiuni psihice: anxietate, depresie, suicid.


Oboseala si somnolenta sunt rezultatul perpetuarii starii de veghe in perioadele programate biologic pentru somn, al insomniei prelungite si al reducerii sistematice a orelor de somn. Este incontestabil faptul ca asemenea situatii duc la scaderea nivelului de performanta a oamenilor. Chiar si diminuarea moderata a duratei somnului pe perioade scurte de timp (aproximativ doua ore pe noapte, de-a lungul unei saptamani) se acumuleaza si se manifesta printr-o tendinta irezistibila de-a adormi in timpul unor situatii neadecvate sau cu potential de periculozitate.


Cu toate acestea, atitudinea noastra fata de stres nu concorda cu datele statistice. Noi femeile simtim mai acut aceste surse de stres, suntem mai fragile, de aici apare necesitatea diminuarii acestor efecte negative prin diverse mijloace.Trebuie sa ne alocam saptamanal cateva ore doar pentru noi, timp in care o putem vizita pe coafeza la care nu am mai fost de cateva luni, putem beneficia de o sedinta de masaj, putem merge la sala pentru a face putina miscare, ne putem intalni cu prietenele noastre in oras pentru seara fetelor, etc. Nu in ultimul rand, trebuie sa maximizam rezultatul acestor remedii apeland la miraculoasele efecte ale plantelor prin folosirea unui supliment nutritiv.

Innovatics a lansat pe piata romaneasca un produs adaptat vremurilor in care traim. MACA, un remediu 100% natural, utilizat de incasii peruani inca din vremuri stravechi, ajuta la depasirea simptomelor de oboseala cronica, la depasirea disconfortului premenstrual sau asociat cu perioada de menopauza, intensifica functia sexuala prin cresterea libidoului si prin stimularea ovulatiei. MACA este suportul de care fiecare dintre noi avem nevoie.



Si nu uitati! Daca stresul cotidian nu mai poate fi stapanit prin cele cateva metode prezentate mai sus, nu ezitati sa va adresati medicului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro