Somnul de dupa-amiaza duce la diabet zaharat
Sănătate · Medicina generala / 27.05.2010

Tanjesti dupa somnul de dupa-amiaza, nu-i asa? Dar nu poti sa te bucuri de el pentru ca esti la serviciu. Ei bine, cercetatorii ne spun ca este mai bine ca nu dormim dupa pranz pentru ca ne face rau la digestie, creste riscul de obezitate si diabet zaharat.

Tanjesti dupa somnul de dupa-amiaza, nu-i asa? Dar nu poti sa te bucuri de el pentru ca esti la serviciu. Ei bine, cercetatorii ne spun ca este mai bine ca nu dormim dupa pranz pentru ca ne face rau la digestie, creste riscul de obezitate si diabet zaharat.

 

Dupa ce au analizat un esantion de 16.480 de persoane, cercetatorii de la Spitalul Guangzhou din China si cei de la Universitatea din Birmingham au constatat ca participantii care obisnuiau sa doarma in timpul dupa-amiezii au un risc cu 26% mai ridicat sa se imbolnaveasca de diabet.

"In timpul somnului de amiaza, corpul nu mai produce insulina si devenim mai sensibili la aceasta afectiune. Iar la trezire se activeaza anumiti hormoni si mecanisme care impiedica insulina sa-si faca efectul", explica dr. Shahrad Taheri, coordonatorul studiului. Dar, nu sari peste somn in timpul noptii pentru ca este obligatoriu sa dormi 6-8 ore pe noapte, cuprinzand neaparat macar o parte din intervalul 22:00-02:00.

 

Daca ai apnee de somn, nu amana tratamentul!


Potrivit presedintelui Societatii Romane de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihaltan, 40% din populatia Romaniei sufera de apnee in somn. Apneea in somn este o afectiune a aparatului respirator foarte frecvent intalnita si care are uneori urmari extrem de grave. Se manifesta prin intreruperea respiratiei in timpul somnului, pe o perioada de cel putin 10 secunde.



Un studiu realizat la Universitatea de Stiinta Texas a demonstrat faptul ca persoanele cu diabet zaharat pot face apnee de somn si invers. Trateaza una dintre afectiuni si o imbunatatesti si pe cealalta!

 

Nu ignora starile depresive!


Atentie la depresie, care creste cu 60% sansele de a te imbolnavi de diabet zaharat de tip 2. Asa ne spune cel mai recent studiu realizat de American Diabetes Association. Cu cat apar mai multe episoade de depresie cu atat mai ridicat este si riscul dezvoltarii acestei boli. De asemenea, este recomandat ca persoanele diabetice care se confrunta cu stari depresive sa consulte un psiholog pentru a evita posibilele complicatii.



Potrivit Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie, Boli metabolice, depresia este prezenta la circa un sfert dintre pacientii care au diabet, iar medicul are un rol decisiv in depistarea corecta a starii de spirit, corelata cu factori sociologici si familiali, si in „montarea” psihologica. Persoanele diabetice care sufera de depresie sunt mult mai predispuse la complicatii ale bolii, este concluzia unui studiu aparut la inceputul anului in Diabetes Care, o publicatie stiintifica a Asociatiei Americane de Diabet.


Daca vrei sa descoperi mai multe informatii despre diabet si problemele de nutritie poti sa le gasesti pe www.expodiabet.ro, site-ul targului de nutritie si diabet care se va desfasura la Palatul National al Copiilor din Bucuresti, pe 12 si 13 iunie 2010.

Diabetul zaharat este o boala serioasa care conduce la complicatii severe, daca nu este diagnosticata la timp si tratata corespunzator. Nivelul ridicat de glucoza din sange poate afecta ochii, rinichii, nervii si vasele mari de sânge, ducand la complicatii printre care: pierderea vederii, amputari sau disfunctia rinichilor.

Simptome ale diabetului zaharat:

  • sete excesiva;
  • urinare frecventa;
  • oboseala;
  • vedere incetosata;
  • piedere în greutate.


In cazul diabetului de tip 1, simptomele sunt deseori severe, in timp ce la diabetul de tip 2 simptomele pot fi mai putin sesizabile sau foarte subtile. "In mod normal, persoanele care au diabet si se trateaza cu medicatie orala ar trebui sa treaca in 2-3 ani pe insulina. In realitate insa, in Romania, acest lucru se intampla abia dupa 10-15 ani. Exista un prag psihologic, o incercare de amanare pe cat posibil a momentului, care afecteaza insa starea de sanatate a pacientului. Ceea ce trebuie sa cunoasca pacientii este faptul ca tratamentul cu insulina este cel mai complex din patologia umana, existand posibilitatea de a se aplica cu succes si 50-60 de ani”, a explicat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli metabolice.

Diabetul de tip 1 apare cand celulele care produc insulina sunt distruse de insusi sistemul imunitar al individului. Motivul care duce la distrugerea lor este necunoscut, dar poate avea drept cauza factori din mediul extern. Aproximativ 18% dintre persoanele cu diabet de tip 1 sunt diagnosticate inainte de a ajunge la varsta de 18 ani. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie sa foloseasca tratament cu insulina zilnic.

Diabetul de tip 2 reprezinta 85 – 95% dintre toate cazurile de diabet zaharat si creste cu viteza unei epidemii, in special in tarile in dezvoltare. Persoanele cu diabet de tip 2 pot controla initial boala prin mai mult exercitiu fizic si o dieta echilibrata. Pe masura ce boala progreseaza si se intensifica, este initiat tratamentul cu tablete orale, in cazul in care nivelul glicemic nu poate fi adus la nivelul optim doar printr-un stil de viata sanatos. Cand nici tratamentul cu tablete nu mai este suficient pentru controlarea nivelului glicemic din sange, optiunea de tratament preferata devine insulina.

Intr-o generatie, prevalenta diabetului zaharat a crescut de sase ori pe plan mondial. Estimarile arata ca 246 milioane de oameni traiesc in prezent cu diabet zaharat si, pana in 2025, se asteapta ca numarul sa creasca la 380 de milioane de oameni. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro