Solutii contra caderii parului
Alopecia reprezinta rarirea localizata sau difuza a parului. Poate ficicatriceala (in care pielea apare atrofica si scleroasa, neteda, iarfoliculii pilosi dispar; in aceasta situatie nu exista posibilitateaameliorarii) sau necicatriceala (in care parul cade, dar se conservafoliculii pilosi).
Alopeciile necicatriceale pot fi localizate: pelada (alopecia areata) saudifuze, generalizate, cum ar fi cele fiziologice (neonatala, pubertara,gravidica, senila), androgenogenetice, din unele boli sistemice, asociatecu diverse boli cutanate, induse de medicamente sau substante chimice,manuale (trichotilomania).
Alopecia androgenogenetica, denumita si alopecia seboreica, sau alopeciade tip masculin (calvitia precoce a barbatilor) este cea mai frecventaalopecie difuza. Incepe sa se manifeste de obicei in a doua decadade viata si este prezenta la aproximativ 80% din barbati in varsta depeste 70 de ani. Dupa intindere este de mai multe tipuri: in jur de 20de ani apare tipul I (regiunea fronto-temporala), la aproximativ 30 deani tipul II (crestet, vertex), apoi la 40 de ani tipul III (frunte),iar la 50 de ani aproape jumatate din regiunea fruntii este alopecica,zona peladica intinzandu-se pana la vertex (tipul IV). Dupa 55 de ani,poate aparea asa-numita "calvitie hipocratica" (tipul V), ramanand parnumai la liziera.
Studii retrospective pe pacienti barbati si femei cu alopecieandrogenogenetica au aratat ca depresia este mai frecventa la femei,iar anxietatea, agresivitatea sau ostilitatea sunt mai des intalnite labarbati. Tratamentele specifice cu psihotrope au ameliorat in peste 80%din cazuri simptomatologia psihica a pacientilor studiati.
Pielea capului din zona seboreica este frecvent afectata de o descuamatieuscata (pityriazis simplex), de o exudatie grasoasa, uneori cu depoziteaderente (eczema seboreica). Etiopatogenia sa cuprinde 3 factori:transmisia genetica, androgenodependenta si seboreea. Aceste caractereau fost demonstrate, in principal, la barbati, desi acest tip de alopecienu este exclusiv prezenta la acestia.
Pentru a vorbi de androgenodependenta trebuie ca alopecia sa se manifestedoar in zonele cu receptori pentru androgeni (de ex. la scalp acestireceptori sunt prezenti frontal si in vertex, nu si occipital sautemporal).
La barbati alopecia androgenodependenta raspunde bine din punct de vedereclinic acestor caracteristici, in timp ce la femei, rarirea parului esteexceptionala in aceasta unica localizare, chiar daca apare o predominentaodata cu varsta.
La femei, fara exceptie, aceste alopecii sunt difuze, deci ele nu depindde aceleasi mecanism, ca si inainte. Debutul se face in jurul varsteide 18-20 ani si evolutia se stabilizeaza ulterior. Atunci cand aparebrusc sau se insoteste de tulburari de ciclu menstrual, hirsutism sireaparitia acneei, sunt necesare investigatii endocrinologice, in vedereadescoperirii unei eventuale hiperandrogenemii.
Originea este necunoscuta; se presupune ca ar fi autoimuna. Dozelefarmacologice de estrogeni (sarcina, pilula) au efect favorabil. Esteprobabil ca, predominenta la nivel frontal si al vertexului "alopeciede tip feminin" observata uneori mai ales la femeile varstnice (aproapejumatate din femeile de peste 50 ani) sa fie legata de un efect desumare a 2 tulburari: pierderea androgenodependentei (cvasifiziologica)si pierderea difuza sau rarefactia dependenta de varsta a firelor de par.
Aceasta alopecie poate fi cu greu oprita din evolutie, necesitand untratament sustinut si indelungat. In zonele alopecice, nici o proceduraterapeutica nu mai poate sa duca la cresterea completa a parului.
Din punct de vedere terapeutic, nu exista un tratament radical al acesteiafectiuni.
La barbati, finasteridul (Propecia), cu efect de inhibare a 5 areductazei, asa cum am mentionat anterior, administrat 1 mg zilnic,cel putin 6 luni, are rezultate confirmate de studii clinice, care sementin inca aproximativ 1 an dupa intreruperea tratamentului.
La barbati se poate incerca si chirurgia de transplantare, care utilizeazaautogrefele din zona occipitala prelevate prin punch biopsie. Dupainterventie, se aplica topic minoxidil 2% pentru a preveni cadereaparului transplantat. De asemenea, s-au incercat lotiuni cu estrogeni(cu riscul efectelor sistemice) sau estrogeni per os (castrare medicala).
La femei larg utilizata este asocierea de doze farmacologice de estrogenicu un progestativ antiandrogen (rezultate bune, dar nedemonstrate destudii clinice). S-a propus tratament local cu estradiol pentru a cresteimpregnarea estrogenica (fara dovezi validate).
Este indicata, atat la barbati cat si la femei, utilizarea minoxidilului2%, cu efect vasodilatator, eficient mai ales in cazurile recente(evolutie sub 10 ani) si cu extindere limitata (sub 10 cm), situatamai ales la nivelul vertexului. Oprirea tratamentului poate determinareaparitia alopeciei. Minoxidilul se poate asocia cu topice cu acidretinoic.
Ca medicatie stimulanta a pilogenezei se pot folosi vitamine (acidpantotenic, biotina, piridoxina), aminoacizi sulfurati (cisteina,metionina), calciu, zinc. In cazul tulburarilor neurovegetative asociatese pot adauga sedative si tranchilizante. Preparatul Revalid este uncomplex de metionina, cisteina, acid paraaminobenzoic, zinc, fier, cupru,vitamina B1, vitamina B6, pantotenat de calciu, extract de germeni degrau, extract de mei, drojdie de bere uscata, eficient in tratamente petermen lung, de peste 3 luni. Este de asemenea utila tratarea factorilorfavorizanti (seboree, eczeme, matreata) cu sampoane sau lotiuni cu efectantifungic, antiseboreic, revulsiv.
Exista gama Ducray cu sampoanele Sabal - antiseboreic (extract de sabalserrulata 0,3% si salicilat de zinc 2% cu actiune sinergica asupra 5 areductazei, efect antiinflamator, precum si de reducere a florei patogene- Pityosporum ovale), Selegel cu efect antifungic (disulfura de seleniu1%) pe pityrosporum ovale (malassezia farfur), care este una dintrecauzele matretii uscate, Triazol cu efect antifungic prin Clotrimazol2%. Gama Bluecap are la baza zinc-piritionul cu efect antiseboreic siantiiritativ.
Exista si o serie de sampoane dermatologice, special create pentrutratamentul scalpului alopecic la barbati si femei (Anaphase - Ducray;Foltene; Phytocyane - Phytosolba, Paris.)
S-a incercat stimularea pilogenezei prin iradieri cu UV de doua-trei oripe saptamana, dupa administrarea de psoralen per os cu doua ore inaintede expunere.